Bemutatkozás

Célunk, hogy tudományos elemző- és kutatómunkával támogassuk a gyakorlati munkát végző szervezetek, egyesületek tevékenységét. Missziónk, hogy közérthető formában olyan tanulmányokat publikáljunk, melyek közvéleményformáló jelleggel tudatosítják a pszichoaktív szerhasználat veszélyeit. Interdiszciplináris kutatócsoportunk a különböző tudományterületek ismereteit összehangolva, több jelentős aspektust figyelembe véve foglalkozik az illegális tudatmódosító szerek használatát érintő társadalmi és mentális hatásokkal.

Fontosnak tartjuk tisztázni, hogy az aktuálisan elfogadott fogalmi rendszernek megfelelően Intézetünk droghasználat alatt az illegális pszichoaktív szerek fogyasztását érti, melyeket hatásuk alapján a narkotikumok, stimulánsok, hallucinogének, valamint a vitatott besorolású vagy összetett hatásmechanizmusú szerek kategóriába sorolhatjuk.

Milyen szakmai anyagok várhatóak?

Fő témáink közé tartozik az illegális droghasználat kérdése pszichológiai, jogi, valamint szociológiai és kriminológiai szempontból. Kutatási területünk valamennyi pszichoaktív szer használatára kiterjed, különös tekintettel egyes speciális csoportok helyzetére. Foglalkozunk a pszichoaktív szerhasználat társadalmi megítélésével, a stigmatizációval, valamint az ehhez kapcsolódó motivációs tényezőkkel is. Fókuszba helyezzük az ártalomcsökkentést, illetve egyéb prevenciós tevékenységeket, hiszen a megelőzés egy alappillére az addikció elkerülésének. Ebben fontos szerepet játszik a környezet megfelelő attitűdje és a család támogatása, mely szintén kutatásaink egyik központi témáját képezi.

Hol találkozhattok velünk?

Szakmai anyagaink elsősorban tudományos folyóiratunkban, az Interdiszciplináris Drogszemlében érhetőek el, melyek kivonatait közzé tesszük a Mindset Pszichológia Pszichoaktív rovatában, melyet a Drogkutató Intézet támogatásával indított. Munkásságunk edukatív jellegének előtérbe helyezéséhez nagy hangsúlyt fektetünk a közérthető kommunikációra, ennek érdekében jelen vagyunk a közösségi média felületein.