Olvasási idő: perc

Virágzik az online drogkereskedem a COVID idején – Drogradar

Szerző
Drogkutató
Dátum
2020.10.21.

Az Intézet első Drogradar kiadványában naprakész nemzetközi és hazai hírek olvashatóak. A heti aktualitások között szerepel a Magyarországon folyamatosan terjedő új dizájnerdrog ügye, a koronavírus járvány hatásai a szerhasználatra, valamint a spanyol rajtaütés az egy tonnás kokainszállítmányon. Európán túlról a mexikói drogkartellek irányítása, az Egyesült Államokban történt gyilkosság, valamint a DEA legújabb akciója szerepel híreink között.

Magyarország

Két férfit vettek őrizetbe “bikadrog” árulás gyanúja miatt Szekszárdon

A május végén megjelent új „bika” nevezetű dizájnerdrog terjedését az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK), a Nemzeti Szakértői és Kutató Központ (NSZKK), valamint az EMMI Nemzeti Drog Fókuszpont folyamatosan vizsgálja. Már több, mint 20 haláleset köthető a gyorsan terjedő életveszélyes hatású pszichoaktív anyaghoz. A Szekszárdi Rendőrkapitányság 2020. október 9-én őrizetbe vett egy 38 és egy 32 éves férfit, akik több hónapon keresztül árusították -többek között- az új dizájnerdrogot. A házkutatás során a hatóságok közel 200 adag pszichoaktív szert és csomagolását foglalták le.

Az eredeti forrás itt található.

Európa

A koronavírus járvány hatásai: kevésbé divat a partydrog, virágzik az online kereskedelem

Az Európai Unió 2020-as statisztikája szerint a koronavírus járványnak redukáló hatása volt az illegális kábítószerek fogyasztására és kínálatára egyaránt. A karantén jelentősen csökkentette a szociális drogfogyasztást, mely elsősorban a kokain és MDMA használatát korlátozta. Ugyanakkor beszámoltak az új anyagok, például a benzodiazepinek iránti nagyobb érdeklődésről. Alexis Goosdeel, az Európai Unió kábítószer-ügynökségének igazgatója elmondta: „A COVID-19 járvány azonnali, bomlasztó hatással volt a kábítószerfogyasztásra, a kiskereskedelmi kínálatra, valamint rávilágított a kábítószer-használók speciális szükségleteire.” A terjesztés specializálódott az online térre, a közösségi média felületein és a titkos üzenetküldő rendszerekben megnövekedett a vásárlás. A jelentés szerint megfigyelhető a kábítószer-túladagolás okozta halálozások nagyobb aránya az idősebb korcsoportban.

Az eredeti forrás itt található.

Több, mint 1 tonna kokaint foglaltak le egy hajó fedélzetén Spanyolországban

A spanyol hatóságok elfogtak egy horvát vitorlást 88 tengeri mérföldnyire nyugatra a La Palma Kanári-szigetektől. A hajón -Gran Canaria kikötőjébe vontatása után- 1078 kg kokaint találtak, a legénység három tagját azonnal letartóztatták. A hatóságok arra következtetnek, hogy a szállítmány Nyugat-Afrika partjairól származik az ott tevékenykedő drogkartellekből, a célja pedig Európa volt.

Az eredeti forrás itt található.

Négy fiatal hunyt el kábítószerhasználat következtében Észak-Kelet Angliában

Két 18 éves nő és egy 21 éves férfi halt meg Newcastle-ben, egy másik férfi, aki szintén 18 éves volt, Washingtonban hunyt el – közölte a Northumbria Rendőrség. Az egyik áldozat a Newcastle Egyetem hallgatója, a 18 éves Jeni Larmournak Armagh megyéből. A rendőrség szerint a ketamin és az MDMA nevű illegális szer okozhatta a tragédiát. A helyszínen teljes körű nyomozás indult, a rendőrök kábítószer-kereső kutyákkal kutatták át a hallgatói szálláshelyeket. A nyomozás során tíz embert letartóztattak. A rendőrség még nem állapította meg, hogy a kábítószer ismeretlen összetevői, vagy a túladagolás okozta a katasztrófát.

Az eredeti forrás itt található.

13 diák került kórházba THC tartalmú “cukorkák” fogyasztása miatt

Tizenhárom általános iskolás tanulót kórházba szállítottak, mert rosszul lettek az édességükben található THC nevű, kannabiszban előforduló kémiai anyagtól. Öt mentő személyzetet küldtek a London északi területén elhelyezkedő La Sainte Union Katolikus Iskolába, miután a tinédzserek október 5-én, hétfőn reggel megbetegedtek. A rendőrség szerint a fiatalokat a helyszínen kezelték, mielőtt kórházba vitték őket, egyikük sem volt életveszélyes állapotban. A hatóságok még vizsgálják, pontosan milyen “édességet” fogyasztottak a gyermekek, és hogy a “cukorka” hogyan került a birtokukba.

Az eredeti forrás itt található.

Zajlik a tárgyalás a liverpooli drogdílerek ügyében, akik gyújtogatás során megöltek egy konkurens terjesztőt

Az ügyészség álláspontja szerint a 48 éves Robert Beattie meggyilkolása bandaháború következtében történt. A férfire tavaly szeptemberben fényes nappal ajtónyitáskor önöttek benzint a támadók, majd meggyújtották azt. Az áldozat két hétig harcolt az életéért a kórházban. Beattiet a konkurens hálózat akadályozása miatt gyilkolták meg, A-kategóriás kábítószerek terjesztésére találtak bizonyítékot a hatóságok. A tárgyalás 2020. október 13-án, kedd délután kezdődött.

Az eredeti forrás itt található.

 

Egyesült Államok

Drogügyek miatt öltek meg egy 6 éves kisfiút Michiganben

Letartóztattak és megvádoltak egy férfit a Michigan állambeli Warrenben-ben, amiért meggyilkolt három embert, köztük egy hat éves kisfiút. A jelentős bűnlajstrommal rendelkező west bloomfieldi drogdiler elkövető mindössze két hónapja szabadult a börtönből. A bűncselekmények indítéka kábítószerekhez és pénzügyekhez köthető – közölte Warren rendőrfőnöke aki hozzátette, hogy ez volt az egyik legszörnyűbb gyilkossági ügy amivel több mint ötven éve tartó szolgálata alatt találkozott. Az áldozatok között volt a 31 éves Tukuyo Moore, valamint barátnője és kisfia, valamennyiükkel fejlövés végzett.

Az eredeti forrás itt található.

Államközi drogterjesztőket tartóztatott le a DEA Missouriban

Az egyesült államokbeli Drug Enfrocement Administration 15 embert tartóztatott le St. Louisban, akik feltehetően egy több állam közötti kábítószer-kereskedelmi hálózat működtetésben voltak érintettek. A DEA közleménye szerint a terhelteket fentanil, heroin és meth forgalmazásával vádolják.  A vizsgálat során a hatóságok a bizonyítékok között lefoglaltak mintegy 1,7 kilogramm fentanilt, 250 gramm fentanil analóg szert, 8 kilogramm heroint, 13 kilogramm metamfetamint, valamint 157 551 USD-t; és 15 lőfegyvert.

Az eredeti forrás itt található.

Ázsia

Nagyvolumenű rajtaütés Mianmarban

A mianmari hatóságok nagy mennyiségű ammónium-nitrátot foglaltak le Kachin államban – derül ki a Kábítószer-visszaélés Ellenőrző Központi Bizottságának (CCDAC) vasárnapi közleményéből. A rendőrség pénteken Mohnyin városában mintegy 17460 kilogramm ammónium-nitrátot, több mint 19 millió kyat (14 733 amerikai dollár) értékben foglaltak le egy teherautóról, három embert őrizetbe vettek. A települési rendőrség eljárást indított a gyanúsítottak ellen, és további nyomozás folyik az ország kábítószer- és pszichotróp anyagokról szóló törvénye szerint – áll a közleményben. Az Elnöki Kabinetiroda legfrissebb közleménye szerint Mianmarban összesen 1351 kábítószerrel kapcsolatos esetet regisztráltak, míg 2065 gyanúsított ellen vádat emeltek kábítószerrel kapcsolatos esetek kapcsán működő Különleges Panaszosztály 2018. június 26-i megalakulása óta.

Az eredeti forrás itt található.

Latin-Amerika

Bezárnak egy szövetségi börtönt Mexikóban, miután nyilvánvalóvá vált, hogy egy drogkartell irányítja

A mexikói állam hivatalosan is tudomást adott arról az egyébként már köztudott tényről, hogy a Jalisco állambeli Jalisco New Generation drogkartell régóta ellenőrzése alatt tartja a hírhedt „Puente Grande” elnevezésű szövetségi börtönt, ami annak idején a hírhedt drogbáró Joaquin „El Chapo” Guzmán 2001-ben első szökésének helyszíne is volt.  A börtön az évek során annyira elhíresült az enyhe körülményekről, hogy elnyerte a „Puerta Grande” vagyis „Nagy Ajtó” becenevet. Alfonso Durazo közbiztonsági államtitkár szerint mindig is egy „mítosz volt, hogy ez egy fokozott biztonságú börtön volt”.  Hétfőn a Durazo által vezetett szövetségi közbiztonsági minisztérium bejelentette, hogy bezárja a börtönt, de nem adott konkrét okot, azon kívül, hogy kijelentette, hogy a lépés egy a foglyok jogainak és rehabilitációjának biztosítására irányuló modernizációs program része. A börtönben jelenleg tartózkodókat más intézményekbe helyezik. A büntetés végrehajtási intézet gyakorlatilag a CJNG kontrollja alá tartozott.  A CJNG-hez tartozó fogvatartottak számára a Puente Grande börtönben való tartózkodás azt jelentette, hogy minden feltétel megvan ahhoz, hogy továbbra is uralkodhassanak, ezért a cél az lenne, hogy ezeket a bűnözőket más börtönökben szétszórtan helyezzék el, hogy kiküszöböljék annak lehetőségét, hogy ismét befolyást szerezzenek.

Az eredeti forrás itt található.

Drogszámlákat fagyasztottak be Mexikóvárosban

A rendőrség és Mexikó pénzmosás elleni szövetségi ügynöksége közölte, hogy 1352 bankszámlát befagyasztottak Mexikóvárosban, melyeken mintegy 125 millió dolláros pénzbetét van, és amelyek 14 bűnszervezethez, köztük Mexikó néhány legnagyobb drogkartelljéhez köthetőek.  A városban összpontosuló bankok nyilvánvalóan nagy szerepet játszottak a bűnszervezetek pénzmosásában. Omar Garcia Harfuch mexikóvárosi rendőrfőkapitány a közelmúltban túlélte a Jalisco kartell merényletét, és elmondta, hogy a legutóbbi rajtaütések során talált gyanúsítottak és pénz egy része ehhez a bűnszervezethez kapcsolódik. Harfuch szerint azonban „nincs bizonyíték” arra, hogy a bűnözők, akik Mexikóváros belvárosában a Jalisco kartell nevében védelmipénzeket követeltek a vállalkozásoktól, valóban ebbe a bandába tartoznak. Szerinte a független bűnözőkről sokszor kiderült, hogy kartellek nevét használják az áldozatok megfélemlítésére anélkül, hogy valójában hozzájuk tartoznának.

Az eredeti forrás itt található.

2020. október 16.