Olvasási idő: 5 perc

Drogradar – elfogták a világ egyik legnagyobb drogkereskedőjét Hollandiában

Szerző
Drogkutató Intézet
Dátum
2021.01.24.

Heti összefoglalónkban több hazai rajtaütés mellett  nagyvolumenű világhírekkel is érkeztünk. Győrben elfogták az interneten kereskedő drogdílert, aki a darknetes vásárlásai során többször bitcoinnal fizetett. A Magyar Rendőrség nagy hazai kábítószer-termesztőket is őrizetbe vett, 177 kendernövényt foglaltak le. A holland hatóságok sikeresen letartóztatták a világ egyik legnagyobb drogbáróját, aki évi 70 milliárd dollár értékű piacot tartott fenn szerte Ázsiában.

Magyarország

Elfogták a darkneten árusító győri drogdílert, aki bitcoinnal fizetett a kábítószerért

A 25 éves F. Alex győri lakos és társa az interneten több alkalommal vásároltak nagy mennyiségű kábítószert Németországból. A nyomozók január 19-én este, szervezett akció keretében csomagfelvétel közben fogták el az elkövetőket. A dílerek 2020 novembere óta főleg kokaint, metamfetamint és speedet rendeltek Magyarországra, melyekért bitcoinnal fizettek.
Az eredeti forrás videóval itt található.

177 tő kannabisz növényt foglaltak le

A 42 éves S. Ádám és a 46 éves S. Gábor  testvérpár budapesti és kunpeszéri ingatlanjaiban tartott házkutatás során a rendőrség 2021. január 19-én összesen 177 tő kannabisz növényt, valamint körülbelül 1 kilogramm zacskókban adagolt növényi törmeléket fedeztek fel. Ezen felül kábítószer fogyasztáshoz használt eszközöket is találtak, illetve több millió forintnyi készpénzt foglaltak le a nyomozók.
Az eredeti forrás videóval itt található.

Borospincében termesztették a kábítószert

A Kiskunhalasi Rendőrkapitányság 2021. január 20-án vette őrizetbe azt a két kiskunmajsai férfit, akik feltehetően 2020 novembere óta termesztik és értékesítik a kábítószert. Összesen 90 tő kendernövényt foglaltak le egy hajósi borospincében és a gyanúsítottak lakásán.
Az eredeti forrás videóval itt található.

Kábítószer-gyanús anyagot találtak a bódult sofőrnél Szekszárdon

A Szekszárdi Rendőrkapitányság járőrei egy bizonytalanul közlekedő autósra lettek figyelmesek 2021. január 20-án délután, akinél az ellenőrzés során kábítószer-gyanús anyagot találtak. A 20 éves velencei származású férfi a rendőröknek bevallotta, hogy illegális pszichoaktív szert fogyasztott.
Az eredeti forrás itt olvasható.

Kannabisz-termesztőre bukkantak Nyírmeggyesen

A 26 éves nyírmeggyesi lakosnál 2021. január 19-én tartottak kutatást, melynek során egy tő kannabisz növényt, 80 gramm növényi törmeléket és kábítószer-gyanús bélyegeket találtak. A férfi vallomása szerint a THC-tartalmú anyagokat saját fogyasztásra gyártotta.
Az eredeti forrás videóval itt található.

Új pszichoaktív anyag árusítóját fogták el Miskolcon

A 30 éves miskolci férfit 2021. január 19-én fogták el a rendőrök új pszichoaktív anyaggal történő visszaélés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt. A házkutatás során több olyan eszközt találtak a nyomozók, melyek feltételezhetően a kábítószer előállításához voltak szükségesek.
Az eredeti forrás itt olvasható.

Európa

Elfogták a világ egyik legnagyobb drogbáróját Hollandiában

Letartóztatták az 57 éves Tse Chi Lop-ot, az ázsiai kábítószer-szindikátus állítólagos vezetőjét, aki a világ egyik legkeresettebb szökevényének számít. Tse Chi Lop kínai származású kanadai állampolgárt pénteken őrizetbe vették az ausztrál rendőrség kérésére, akik szerint a férfi szervezete uralta az évi 70 milliárd dolláros ázsiai és csendes-óceáni drogkereskedelmet – mondta Thomas Aling holland rendőrségi szóvivő. Főként metamfetaminnal és heroinnal kereskedett a drogbáró, akit az Interpool 2019 óta köröz.
Az eredeti forrás itt olvasható.

Online tanfolyam a kábítószer-bűnözésről, a piacokról, stratégiai elemzésekről

Az EMCDDA és a CEPOL (Európai Unió Rendészeti Képzési Ügynöksége) közösen szervez képzést a „Kábítószer-bűnözés és -piacok stratégiai elemzése” témában. A tanfolyam a bűnüldöző szervek (rendőrség és vámhatóságok) vezetőit célozza meg, akik döntéshozó pozíciókat töltenek be a kábítószerrel kapcsolatos szervezett bűnözés területén. Az online képzés 2021. január 25-én veszi kezdetét.
Az eredeti forrás itt olvasható.

80 millió font a kábítószer okozta gondok visszaszorítására

Az angliai kábítószer-kezelési szolgáltatások további 80 millió fontot kapnak a kormány bűncselekmények visszaszorítására irányuló erőfeszítéseinek részeként. További 40 millió fontot különítenek el a bűnüldözés számára a kábítószer-bandák megcélozására, beleértve az úgynevezett megyei vonalakat, amelyek során fiatal és kiszolgáltatott emberek futárként működnek.
Az eredeti forrás itt olvasható.

Nagy volumenű közúti ellenőrzés Angliában

Több mint 100 alkohol vagy kábítószer-befolyása alatt álló autóst találtak egy hónap alatt Cumbria területén Angliában. Decemberben a rendőrtisztek összesen 492 leheletvizsgálatot hajtottak végre. 30 autós túllépte az előírt alkoholhatárt, további 75-nél pozitív kábítószer-tesztet igazoltak.
Az eredeti forrás itt olvasható.

Amerika

A Rhode Island-i férfit 5 év börtönre ítélték fentanil terjesztése miatt

A bostoni szövetségi bíróságon a 32 éves Moison Rodriguest, Rhode Island-i férfit elítélték fentanil-forgalmazási tevékenysége kapcsán – írja a DEA.
Az eredeti forrás itt olvasható.

Ázsia

62 kg ketamint csempésztek bőrápoló krémnek álcázva Hongkongban

A hongkongi rendőrség letartóztatott egy férfit 62 kg ketaminnal kapcsolatban, amelyet bőrápoló krémeknek álcázva egy ipari területen fedeztek fel. A rendőrség becslései szerint a ketamin utcai értéke közel 40 millió Hong Kong Dollar (HKD), azaz több, mint 1,5 milliárd magyar forint.
Az eredeti forrás itt olvasható.

Tejpornak álcázva csempészték a ketamint Hollandiából

Tejpornak álcázva hoztak be Hollandiából Hongkongba légipostán keresztül 12 millió Hong Kong Dollar (HKD), azaz körülbelül 455 millió magyar forint értékű ketamint. Az ügy kapcsán két embert letartóztattak.
Az eredeti forrás itt olvasható.

  1. január 24.

További elemzéseink, amelyek érdekelhetik

2020.10.21
6 perc olvasási idő
Dizájner drogok használatának szankcionálása Magyarországon
Az elúlt tíz év büntetőjogi reakciói
2020.10.21
3 perc olvasási idő
Kérsz egy slukkot? – ez vár rád, ha drogot találnak nálad!
A kábítószer használat szankcionálása 
2020.10.17
8 perc olvasási idő
Hogyan érhetjük el a megváltozott tudati állapotot szermentesen?
A megváltozott tudati állapotok jelenségvilága végtelenül gazdag, érdemes megismerni, azonban fontos tisztában lennünk vele, hogy ez szerhasználat nélkül is elérhető!