Olvasási idő: 5 perc

A benzodiazepinek használata agresszív viselkedést okozhat

Szerző
Bozsó Dorottya
Dátum
2023.05.10.
A benzodiazepinek a pszichoaktív szerek osztályába sorolandók, az 1970-es évek közepén a leggyakrabban felírt gyógyszerek közé tartoztak, népszerűségük sajnos továbbra is töretlen. Hatásukat a központi idegrendszer aktivitásának csökkentésével fejtik ki, nyugtatják továbbá az agy és a test működését. Főképp szorongás, pánikbetegség, álmatlanság, valamint epilepsziás görcsök rövid távú kezelésére használják őket. Napjainkban több, mint 50 különböző szer áll rendelkezésre a nemzetközi piacon, és a benzodiazepin-túladagolás magas előfordulási gyakorisága tükrözi széles körű elérhetőségüket (1).

A leggyakrabban felírt benzodiazepinek a diazepám (Valium), a lorazepám (Ativan), az alprazolám (Xanax) és a klonazepám (Klonopin). A benzodiazepinek nem orvosi célú alkalmazása egyre nagyobb aggodalomra ad okot. 2014-ben a Kábítószerhasználatról és Egészségről szóló felmérés (NSDUH) kimutatta, hogy az amerikaiak 8,8%-ka élete során valamikor használt már vényköteles benzodiazepint (2), 2018-as adatok szerint pedig ez a szám 12,5%, ami körülbelül 30,5 millió személyt jelent (3).

Az említett szerek a bevezetőben leírt betegségek esetén hatékonyak lehetnek, ám használatuk súlyos mellékhatásokat okozhat, továbbá tartós szedésük fizikai függőségek kialakulását idézi elő. A benzodiazepinek légzés depressziót okozhatnak, ami légzési elégtelenséghez vezet, különösen ha más központi idegrendszeri nyugtatókkal együttesen használják, például alkohollal vagy opioidokkal. Rontják a kognitív és motoros képességeket, álmosságot, zavartságot okoznak, így növelve a balesetek, sérülések kockázatát. Használatuk továbbá memória zavarokat idézhet elő, ami hatással lehet a tanulásra (4). Bizonyos esetekben fokozott izgatottságot, agressziót, ingerlékenységet is előidézhet, ez főképp olyan személyeknél jelenhet meg, akik kórtörténetében mentális betegségek szerepelnek (6). Amennyiben egészségügyi okokból hosszabb távú használatuk szükséges, úgy az abbahagyásukat fokozatosan kell elvégezni, hiszen a szer szervezettől való hirtelen megvonása elvonási tüneteket okozhat, melyek akár életveszélyesek is lehetnek (4). A benzodiazepinek fokozzák a GABA gátló hatását az agyban és a szervezetben, így lassítva az agyi működést. A szervezetben jelenlévő természetes kémiai anyag a GABA (gamma-aminovajsav), mely csökkenti az aktivitást az agy azon területein, melyek a memóriáért, érzelmekért és alapvető funkciók, például a légzés megfelelő ellátásáért felelősek (2,4).

Ezen szerek túladagolásának tünetei közé tartoznak a légzési problémák, kékes színű körmök és ajkak, tájékozódási zavarok, zavartság, homályos és kettős látás, gyengeség, koordinálatlan izomrángások, kábultság, kóma. Ritka esetekben a benzodiazepin túladagolást követően súlyos szövődmények léphetnek fel, mely lehet tüdőgyulladás, izomkárosodás, agykárosodás és halál. Megjegyzendő, hogy ritka az olyan halálos kimenetelű benzodiazepin-túladagolás, amikor csak ezt a szert használta az illető, az esetek jelentős részében valamilyen opioiddal, vagy más veszélyes szerek keverékeinek együttes alkalmazása vezet halálhoz (2).

Shirley és munkatársai által készített 2022-es kutatás során megdöbbentő eredmények láttak napvilágot. A hosszú távú benzodiazepin használat a tartós figyelem, a végrehajtó funkciók és az emlékezet területén kognitív károsodással járnak. Ezek az eredmények klinikai jelentőséggel bírnak, mivel a kognitív funkciók károsodása zavarhatja a pszichiátriai kezeléseket, és tovább nehezíti a helyzetet, hogy a szerhasználati zavarokból eredő kognitív károsodások gyakran észrevétlenek maradnak. Ezért is kiemelten fontos a tartós benzodiazepin használat megelőzése, valamint a kognitív funkciók monitorozása a hosszú távú benzodiazepin használóknál (5).

A túladagolások megelőzésének egyik kulcsa az oktatás, amely fogyasztóra és a vényt felíró orvosokra egyaránt ki kell terjedjen. Utóbbiak, illetve az egészségügyi dolgozók helyes receptírási szokásainak kialakítása nélkülözhetetlen a folyamatok lassítása, kontrollálása érdekében.. Sok benzodiazepin túladagolás azért következik be, mert egyszerű panaszokra is nagy dózisban írják fel az orvosok. Abban az esetben, ha a benzodiazepinek alkalmazása elkerülhetetlenné válik, fel kell hívni a beteg figyelmét arra, hogy ezen gyógyszerek szedése mellett tartózkodjanak az alkohol- és kábítószer fogyasztástól. A szándékos túladagolásban, azaz szuicid gondolatoktól szenvedő betegeket mentálhigiénés szakemberhez kell irányítani, ezzel is csökkentve, a további túladagolások és esetleg halálos kimenetelek kockázatát. A gyógyszerészeknek javasolják, hogy ellenőrizzék gyógyszerek kiadása előtt az adatbázisokat annak érdekében, hogy a páciens ne tudjon több orvossal is benzodiazepineket felíratni, majd kiváltani azokat, ezzel megelőzvén azt, hogy azokat illegálisan továbbértékesítse. Csak a gondos és biztonságosabb felírási szokások révén csökkenthető a benzodiazepin-túladagolások problémaköre (1).

Az elmúlt időszakban egyre többet hallhatunk olyan közegészségügyi járványokról, melyek hátterében bizonyos típusú gyógyszerek nem megfelelő, sok esetben illegális használata áll. Ilyen az Észak-Amerikában áldozatait szedő opioid-válság, s minden kimutatás szerint hasonló eredményekkel szembesülhetünk a nyugtatók kapcsán is a jövőben, ha nem lépünk közbe. A helyzet kezelésekor hangsúlyt általában a már függővé váló egyének bio-pszicho-szociokulturális szempontú kezelésére fektetünk, fontos megelőzési lépés lehet ugyanakkor a hétköznapi fogyasztók és ezzel párhuzamosan az orvosok, valamint az egészségügyi személyzet tagjainak folyamatos képzése, felvilágosítása. Megfontolandó továbbá az is, hogy van-e mód arra, hogy az egyre fejlettebb, digitális vénykezelő rendszerek tudatos alakításával kizárjuk vagy jelentősen csökkentsük a vényekkel történő visszaélések számát.

Források:

  1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK482238/
  2. https://drugabuse.com/benzodiazepines/overdose/
  3. https://nida.nih.gov/news-events/science-highlight/research-suggests-benzodiazepine-use-high-while-use-disorder-rates-are-low
  4. https://www.mind.org.uk/information-support/drugs-and-treatments/sleeping-pills-and-minor-tranquillisers/about-benzodiazepines/
  5. Zetsen, S. P. G., Schellekens, A. F. A., Paling, E. P., Kan, C. C., & Kessels, R. P. C. (2022). Cognitive Functioning in Long-Term Benzodiazepine Users. European addiction research, 28(5), 377–381. https://doi.org/10.1159/000525988
  6. Albrecht B, Staiger PK, Hall K, Miller P, Best D, Lubman DI. Benzodiazepine use and aggressive behaviour: A systematic review. Australian & New Zealand Journal of Psychiatry. 2014;48(12):1096-1114. doi:10.1177/0004867414548902

További elemzéseink, amelyek érdekelhetik

2020.10.21
6 perc olvasási idő
Dizájner drogok használatának szankcionálása Magyarországon
Az elúlt tíz év büntetőjogi reakciói
2020.10.21
3 perc olvasási idő
Kérsz egy slukkot? – ez vár rád, ha drogot találnak nálad!
A kábítószer használat szankcionálása 
2020.10.17
8 perc olvasási idő
Hogyan érhetjük el a megváltozott tudati állapotot szermentesen?
A megváltozott tudati állapotok jelenségvilága végtelenül gazdag, érdemes megismerni, azonban fontos tisztában lennünk vele, hogy ez szerhasználat nélkül is elérhető!