Olvasási idő: 8 perc

A büntetőjog lehetséges szigorítása-felmérés – a Drogkutató Intézet közvélemény-kutatása Gyorsjelentés

Szerző
Drogkutató Intézet
Dátum
2023.11.27.
A Drogkutató Intézet felmérést készített, amellyel azt szeretné jobban megismerni, hogy hogyan vélekednek a magyar állampolgárok, az illegális kábítószerekkel kapcsolatos bűncselekmények elkövetőit érintő büntetőjogi szigorításokról. Fontos megjegyezni, hogy a kérdésekben megjelenő szigorítások hipotetikusan és általánosan értendőek, fiktív megállapításokat tartalmaznak.

 

A részvétel önkéntes alapon, online történt, név, vagy más személyazonosító adat megadása nélkül. Az adatfelvétel nem tekinthető reprezentatívnak, 1089 válasz feldolgozásával készült.

A válaszadók között többségében férfiakat találunk (83%) (I. ábra). A büntetőjogi kérdések témaköréből is adódik, hogy válaszadóink jellemzően a felnőtt korosztályból kerülnek ki, a drogkérdésekben legveszélyeztettebbnek számító fiatal korosztály kisebb arányban (11,8%) képviselteti magát (II. ábra). A kitöltők jellemzően Magyarországon élnek, és budapesti vagy egyéb vidéki városok lakói (IV. ábra).

I. ábra

II. ábra

III. ábra

IV. ábra

A kitöltők több, mint fele (55,1%) rendelkezik valamilyen felsőfokú végzettséggel (V. ábra).

V. ábra

A kitöltők több, mint kétharmada (69%) párkapcsolatban (vagy házasságban) él (VI. ábra), és döntő többségének (64%) gyermeke is van (VII. ábra).

VI. ábra

VII. ábra

A válaszokból kitűnik az az attitűd, amely jelen van a társadalomban (VIII. ábra). Azaz, hogy a szerhasználókkal szemben a büntetés mellett meg kell adni az esélyt az újrakezdésre és a társadalomba való reintegrációra. Ezért a szerhasználók büntetésének szigorítását csak kisebb arányban támogatnák, mint elleneznék. Azonban a droggal kapcsolatos egyéb bűncselekmények, a termelés, csempészet, terjesztés stb. elkövetőire a szigorúbb büntetések kiszabását és más szankciók bevezetését a többség támogatná. Ez egybecseng a jelenlegi drogpolitikai irányokkal, ahol a szerhasználók a büntetés mellett (sőt az ún. elterelés esetében ahelyett, amennyiben vállalják a megelőző-felvilágosító folyamatbanvaló részvételt) lehetőséget és segítséget kapnak. A terjesztőkkel, termelőkkel szemben azonban jelenleg is a zéró tolerancia szabálya érvényesül. 

VIII. ábra

További elemzéseink, amelyek érdekelhetik

2020.10.21
6 perc olvasási idő
Dizájner drogok használatának szankcionálása Magyarországon
Az elúlt tíz év büntetőjogi reakciói
2020.10.21
3 perc olvasási idő
Kérsz egy slukkot? – ez vár rád, ha drogot találnak nálad!
A kábítószer használat szankcionálása 
2020.10.17
8 perc olvasási idő
Hogyan érhetjük el a megváltozott tudati állapotot szermentesen?
A megváltozott tudati állapotok jelenségvilága végtelenül gazdag, érdemes megismerni, azonban fontos tisztában lennünk vele, hogy ez szerhasználat nélkül is elérhető!