Olvasási idő: 4 perc

A fiatalkori szerhasználat növelheti a skizofrénia kialakulásának esélyét

Szerző
Bozsó Dorottya
Dátum
2023.03.28.
A serdülőkorban és fiatal felnőttkorban történő marihuána-használat növelheti a későbbi életkorban kialakuló skizofrénia kockázatát. Ennek oka, hogy a marihuána fogyasztás hatással lehet az agy fejlődésére ezekben a kritikus időszakokban, különösen az agy azon régióiban, amelyek a hangulat, a kognitív képességek és a motiváció szabályozásában vesznek részt.

A társadalomban folyamatosan nő a kannabisz termékekhez való hozzáférés, világszerte zajló dekriminalizációs hullám közepén vagyunk, éppen ezért szükséges a felvilágosítás a használatával járó kockázatokról. Az EMCDDA 2022-es jelentése szerint csak tavaly 22,2 millió fő használt kannabiszt az Európai Unióban, ebből 15,8 millió a 15-34 évesek közé tartozott (5). Napjainkra Amerika szerte a kannabisznál jóval veszélyesebb szerek is elérhetővé váltak. A kannabisz dekriminalizálásával, legalizálásával sajnos nem csak a felnőtteknek gyerekjáték beszerezni ezeket a termékeket, de a fiatalkorúak is szinte bárhol, bármikor hozzájuthatnak és használhatják azt bárminemű következmény nélkül. Minden bizonnyal a legtöbben úgy vélik, hogy ha nincs jogi következménye a szerhasználatnak, akkor más jellegű kockázat nem is létezik. Sajnos ez nem így van. 

Sokan alábecsülik a kannabisztermékek fogyasztásával járó mellékhatásokat. Rekreációs célú használata a pszichózist kiváltó anyagokra érzékenyek körében súlyos és tartós mentális betegségekhez és viselkedési zavarok kialakulásához vezethet a veszélyeztetett korosztályba tartozó serdülőknél. Ez az időszak rendkívül fontos az agy fejlődésének szempontjából, éppen ezért nagyon súlyos, hosszútávú negatív hatásai lehetnek, ha ebben a kritikus időszakban különböző kábítószerek és egyéb pszichoaktív szerek befolyásolják annak működését (1,4). Mivel a szerhasználati zavarok és a skizofrénia közös diszfunkcióból eredhetnek, ezeknél a betegeknél, e zavarok együttes kezelése javíthatja a nehezen kezelhető betegek általános eredményeit (2). 

Az agy érése hozzávetőlegesen 25 éves korban fejeződik be. A serdülőkről köztudott, hogy a gyermekekhez és a felnőttekhez képest különösen érzékenyek a szerhasználat elkezdésére, valamint a problémás szerhasználatig való eljutásra. Az európai tinédzserek és fiatal felnőttek illegális kábítószer-használatáról szóló epidemiológiai tanulmányok szerint a pszichoaktív szerek használatának prevalenciája magas – a serdülők 17%-a számolt be arról, hogy legalább egyszer használt tiltott kábítószert (1). A leggyakrabban használt tiltott kábítószer a kannabisz volt, amelynek előfordulási aránya 2015 óta állandó, 16% Európában.  Az egyéb tiltott kábítószerek vagy egyéb pszichoaktív anyagok (inhaláló szerek, NPS (új pszichoaktív szerek), gyógyszerek) használata kevésbé volt gyakori a serdülők körében, a prevalencia 0,7-9,2% volt (1). A tudományos jelentések azt mutatják, hogy a szerhasználat és a visszaélés esélye az életkor előrehaladtával nőtt. A kutatások azt is kimutatták, hogy általában a férfiaknál magasabb a szerhasználat aránya, mint a nőknél, valamint, hogy a serdülőkori szerhasználat növelte a rossz iskolai teljesítményt, kudarcélményeket és az öngyilkossági kísérletek kockázatát.

Azon személyeknek, akiknek mentális vagy viselkedési rendellenességei a pszichoaktív szerek hatására alakultak ki, sokkal gyakrabban mutatják egyéb betegségek tüneteit is. Ugyanakkor a már meglévő mentális betegségek a pszichoaktív szerek használatának fokozott gyakoriságához vezettek (1). Az általános népességhez tartozó serdülőkhöz képest a mentális betegségek miatt kórházba került fiataloknál magasabb volt az alkohol-, nikotin- és tiltott kábítószer-fogyasztás gyakorisága is. Továbbá a figyelemhiányos / hiperaktivitási zavarban (ADHD), személyiségzavarban, magatartászavarban és affektív zavarokban szenvedők esetében a tiltott szerekkel való visszaélés jelentősen magasabb volt.  Az akut pszichózis kiváltásának kockázatán túlmenően számos rekreációs drog, különösen az amfetamin, a metamfetamin és a kannabisz rendszeres használata összefüggésbe hozható a krónikus pszichózis vagy a skizofrénia későbbi kialakulásával (1). Arseneault és munkatársai azt találták, hogy a 15 éves korukban kannabiszt használó serdülőknél 26 éves korukra nagyobb valószínűséggel alakult ki skizofréniás zavar, mint a nem használó serdülőknél (3).

Jelentős bizonyítékok utalnak arra vonatkozóan is, hogy az NPS-ek a súlyos mentális zavarokban és pszichózisban szenvedő betegeknél az erőszak és az agresszió egyik fő kockázati tényezőjét jelentik (1).

A tanulmányban egy lengyelországi pszichiátriai kórházban felvett serdülők és fiatalok (10-24 éves kor) orvosi dokumentációit vizsgálták. Nem vették figyelembe az alkohol és cigaretta használatára vonatkozó információkat. Az illegális kábítószereket használó személyek körében azok voltak többségben, akik egynél több kábítószert használtak, szemben azokkal, akik csak egyet használtak (56,4% a 43,6%-kal szemben). A polidrog használat hátrányai közé tartozik az, hogy több kábítószer közötti kölcsönhatás fokozhatja a felhasználóra gyakorolt neurológiai, fiziológiai és pszichológiai hatást. Serdülőkorúak körében a drogfogyasztók száma az életkor előrehaladtával növekszik, valamint nemek szerinti gyakoriságát elemezve azt találták, hogy a 10-15 évesek csoportjában a lányok felülkerekedtek a fiúkon (17,1% a 11,5%-kal szemben). A többi korcsoportban, a fiúk voltak túlsúlyban, és a nemek közötti különbségek statisztikailag szignifikánsak voltak. Általánosságban úgy vélik, hogy a fiúk agya lassabban fejlődik, mint a lányoké, ami magyarázatot adhat a fiú tizenévesek lassabb biológiai és fizikai érésére (1). A szakirodalmi adatok jól látható összefüggést mutatnak a tiltott szerek használata és a skizofrénia spektrum zavari között (1,4).

A kannabisz dekriminalizációja és a legalizációja mellett szólók sosem beszélnek annak rendkívül súlyos és káros hatásairól. Minden esetben szóba kerül, hogy ezekkel a törekvésekkel, mennyi pozitívum éri a polgárok mellett az adott ország kormányát és rendőreit, azzal, hogy csökkenek az igazságszolgáltatás terhei, bevételekhez juthat az állam, jól érzi magát az egyén. A legtöbb esetben azonban nem esik szó arról, hogy az alapvetően leterhelt egészségügyet ezek a döntések még nagyobb kihívások elé állítják. Az itt is olvasható eredmények sajnos egyértelművé teszik, hogy a kannabisz önmagában vagy egyéb rekreációs szerekkel kombinálva igenis okozhat rendkívül súlyos mentális betegségeket, többek között skizofréniát. Természetesen ezek a problémák nem a bevezetés pillanatában vagy az azt követő egy-két évben fognak  megjelenni, hanem 5-10-15 év múlva, hiszen azon fiatalok esetében, akik 18 évesen – vagy még fiatalabb korban – kannabiszt, esetleg jóval keményebb drogokat használnak, az egészségügyi és mentális problémák a 30-as éveik környékén fognak megjelenni. Vajon 15 év múlva is úgy gondolják majd, hogy jó ötlet volt ezeket a szereket bárki számára elérhetővé tenni?
Források:

1: Engelgardt, P., Krzyżanowski, M., Borkowska-Sztachańska, M. et al. Life time use of illicit substances among adolescents and young people hospitalized in psychiatric hospital. Sci Rep 13, 1866 (2023). https://doi.org/10.1038/s41598-023-28603-2 

2: Khokhar, J. Y., Dwiel, L. L., Henricks, A. M., Doucette, W. T., & Green, A. I. (2018). The link between schizophrenia and substance use disorder: A unifying hypothesis. Schizophrenia research, 194, 78–85. https://doi.org/10.1016/j.schres.2017.04.016 

3: Arseneault, L., Cannon, M., Poulton, R., Murray, R., Caspi, A., & Moffitt, T. E. (2002). Cannabis use in adolescence and risk for adult psychosis: longitudinal prospective study. BMJ (Clinical research ed.), 325(7374), 1212–1213. https://doi.org/10.1136/bmj.325.7374.1212 

4: Casadio, P., Fernandes, C., Murray, R. M., & Di Forti, M. (2011). Cannabis use in young people: the risk for schizophrenia. Neuroscience and biobehavioral reviews, 35(8), 1779–1787. https://doi.org/10.1016/j.neubiorev.2011.04.007

5: https://www.emcdda.europa.eu/system/files/publications/14644/20222419_TDAT22001HUN_PDF.pdf