Olvasási idő: 3 perc

A hallucinogének növelhetik a szorongás kialakulását

Szerző
Bozsó Dorottya
Dátum
2023.05.30.
Bár a hallucinogénekről általában úgy tartják, hogy néhány más kábítószerhez képest kisebb a fizikai függőség kialakulásának esélye, a visszaélésszerű vagy helytelen használat még mindig súlyos kockázatokat hordoz magában. A használók szorongást, pánik reakciókat és kihívást jelentő vagy nyomasztó élményeket tapasztalhatnak (ezeket általában „bad trip”-ként emlegetik). A környezeti tényezők és a gondolkodásmód befolyásolhatják a hallucinogén élmény pozitív vagy negatív kimenetelét. A 2020-as globális kábítószer-felmérés szerint a válaszadók körülbelül 3,7%-a számolt be a klasszikus hallucinogének (pl. LSD, pszilocibin gomba és meszkalin) használatáról. Az előfordulási arányok országonként és régiónként eltérőek voltak.

A hallucinogének a pszichoaktív kábítószereknek egy olyan kategóriája, amelyek megváltoztatják az érzékelést, a megismerést és a hangulatot, valamint gyakran hallucinációkhoz és az érzékszervi tapasztalatok mélyreható változásaihoz vezetnek. A hallucinogének különböző altípusokba sorolhatók, beleértve a klasszikus hallucinogéneket (például az LSD-t és a pszilocibint), a disszociatív hallucinogéneket (például a ketamint és a PCP-t) és az egyéb hallucinogéneket (például a salvia divinorumot és a DMT-t). A hallucinogének elsősorban az agy szerotonin rendszerére hatnak, ami az érzékszervi észlelés, a gondolkodási folyamatok és az érzelmek megváltozásához vezet. A felhasználók vizuális és auditív hallucinációkat, az időérzékelés megváltozását, szinesztéziát (érzékeken átívelő élményeket) és a tudat kitágulásának érzését tapasztalhatják. Számos hallucinogén, mint például az LSD és a pszilocibin, az agy szerotonin receptoraihoz, különösen az 5-HT2A receptorhoz kötődik, ami feltehetően hozzájárul hallucinogén hatásukhoz. Ezek a drogok képesek modulálni a szerotonin jelátvitelt, ami megváltozott idegi aktivitást és mély szubjektív élményeket eredményez. A hallucinogén élményeket a használó gondolkodásmódja (set) és a környezeti kontextus (setting) befolyásolja. A „set” a személy gondolkodásmódjára, mentális állapotára és elvárásaira utal a hallucinogén szerek használata előtt, a „setting” pedig arra a fizikai és társadalmi környezetre, amelyben a kábítószert beveszik. A pozitív beállítottság és a környezet nagyban befolyásolhatja az általános élményt, és csökkentheti a negatív kimenetelek kockázatát. Az olyan tényezők, mint a kényelmes és ismerős helyen való tartózkodás, a megbízható és támogató személyek jelenléte, valamint a pozitív lelkiállapot hozzájárulhatnak a kellemesebb és biztonságosabb élményhez. Ezzel szemben a negatív környezet és negatív gondolatok, mint például az ismeretlen vagy kaotikus környezetben való tartózkodás, a szorongás vagy a depresszió érzése, vagy az, ha olyan emberek vesznek körül, akik stresszt vagy kellemetlenséget okoznak, növelhetik a kihívást jelentő vagy nehéz élmény (=bad trip) valószínűségét. A támogató és biztonságos környezet megteremtése segíthet maximalizálni a hallucinogének potenciális előnyeit, és minimalizálni a használatukkal járó kockázatokat.

A hallucinogének az utóbbi években potenciális terápiás előnyeik miatt kerültek a figyelem középpontjába. A klinikai kutatások azt sugallják, hogy az olyan anyagok, mint a pszilocibin és az MDMA terápiás alkalmazást nyerhetnek az olyan mentális egészségügyi állapotok kezelésében, mint a depresszió, a szorongás, a PTSD és a kábítószer-használati zavarok. Ezek a kezelések azonban még kísérleti fázisban vannak, és további vizsgálatokat igényelnek. A hallucinogének intenzív és kiszámíthatatlan élményeket idézhetnek elő, ami egyes egyének számára pszichológiai kihívást jelenthet. A hallucinogének használatával kapcsolatos lehetséges kockázatok közé tartoznak a bad tripek, a szorongás, a paranoia és a balesetek vagy sérülések kockázata a megváltozott állapotok során. A hallucinogének jogi státusza joghatóságonként eltérő. A már meglévő mentális egészségi állapotokkal, például skizofréniával, bipoláris zavarral vagy súlyos szorongásos zavarokkal küzdő egyéneknél nagyobb lehet a hallucinogének okozta káros reakciók kockázata. A hallucinogének súlyosbíthatják az alapjául szolgáló pszichiátriai tüneteket, vagy pszichotikus epizódot válthatnak ki a veszélyeztetett egyéneknél.

Egyes hallucinogének, mint például az LSD, „flashbackeket” okozhatnak. A flashbackek napokkal, hetekkel, hónapokkal vagy akár évekkel a használat után is jelentkezhetnek, és egyes egyének számára nyugtalanítóak lehetnek. A flashbackeket bizonyos észlelési zavarok vagy vizuális élmények újbóli megjelenése jellemzi, amelyek hasonlítanak a korábbi hallucinogén drogélmény során tapasztaltakra. Ezek pontos mechanizmusai és okai nem jól ismertek, és a témával kapcsolatos kutatások még mindig korlátozottak. Ha tartós vagy nyomasztó észlelési zavarokat vagy flashbackeket tapasztal, ajánlott orvoshoz fordulni egy képzett egészségügyi szakemberhez. Ők fel tudják mérni a tüneteket, megfelelő diagnózist tudnak felállítani, és megfelelő útmutatást és támogatást tudnak nyújtani.

Egyes hallucinogének, mint például az LSD és a pszilocibin, számos országban az I. jegyzékben szereplő anyagok közé tartoznak, ami azt jelenti, hogy erős függőségi potenciállal rendelkeznek, és nincs elfogadott orvosi felhasználásuk. Ugyanakkor egyre nagyobb érdeklődés mutatkozik a potenciális orvosi és terápiás alkalmazásuk feltárása iránt, ami a jogi keretek körüli viták fejlődéséhez vezet.

A leggyakrabban használt hallucinogén szerek:

  • LSD (lizergsav-dietilamid): Az LSD egy szintetikus vegyület, amely erős hallucinogén hatásairól ismert. Általában szájon át fogyasztják, gyakran bélyegek vagy folyékony cseppek formájában. Az LSD arról ismert, hogy intenzív vizuális és érzékszervi hallucinációkat vált ki, és mélyrehatóan megváltoztathatja az érzékelést, a megismerést és a hangulatot.
  • Psilocybin gombák: A pszilocibin gombák, más néven varázsgombák, pszichoaktív vegyületet, a pszilocibint tartalmazzák. Ezeket a gombákat általában szájon át fogyasztják, szárítva vagy teaként. A pszilocibin az LSD-hez hasonló hatásokat vált ki, beleértve a megváltozott érzékelést, a fokozott érzékszervi élményeket, valamint a hangulatingadozásokat.
  • Peyote: A peyote egy Észak-Amerikában őshonos kis kaktusz, amely meszkalint, egy erős hallucinogén vegyületet tartalmaz. A peyote-ot hagyományosan az amerikai őslakosok spirituális szertartásaiban használják, és szájon át veszik be, általában a kaktuszok rágásával vagy por, esetleg kapszula formájában történő fogyasztásával. A meszkalin élénk vizuális hallucinációkat és megváltozott tudatállapotokat okoz.
  • Ayahuasca: Az ayahuasca egy pszichoaktív főzet, amelyet az Amazonas őslakos kultúrákban spirituális és gyógyító célokra használnak. A Banisteriopsis caapi nevű növényből készül, és DMT (N,N-dimetiltriptamin) hallucinogén vegyületet tartalmazza, amely más növényi forrásokban is megtalálható. Az ayahuasca szertartások során a főzetet fogyasztják, ami intenzív vizuális és introspektív élményekhez vezet.
  • DMT: A DMT a természetben előforduló hallucinogén vegyület, amely különböző növényekben és állatokban, valamint szintetikus formában is megtalálható. Fogyasztható szájon át, füstölve vagy párologtatva. A DMT gyors és intenzív hallucinációkat vált ki, amelyeket gyakran áttörésként írnak le, mély vizuális és auditív hatásokkal, időtorzulással és az alternatív valóságokba való belépés érzésével.
  • Salvia Divinorum: A Salvia divinorum egy Mexikóban őshonos növény, amely a “szalvinorin A” pszichoaktív vegyületet tartalmazza. Hallucinogén hatásai miatt általában füstölve vagy párologtatva fogyasztják. A Salvia divinorum rövid ideig tartó, de intenzív hallucinációkat és megváltozott tudatállapotokat okoz, amelyeket gyakran a valóságtól való elszakadás érzése jellemez.

Az LSD-használatra vonatkozó adatok országonként és népességenként eltérőek lehetnek. Az Egyesült Államokban 2020-ban végzett, a kábítószer-használatról és egészségről szóló nemzeti felmérés szerint körülbelül 6,7 millió 12 éves és idősebb személy számolt be LSD használatáról, ami a lakosság 2,5%-át jelenti. A pszilocibin, a „varázsgomba” hatóanyaga, egyre nagyobb népszerűségnek örvend. A 2020-as globális kábítószer-felmérés szerint a válaszadók körülbelül 10,6%-a számolt be a pszilocibin gombák használatáról. Az előfordulási arányok magasabbak voltak bizonyos régiókban, például Észak-Amerikában.

A pszichedelikus szerek potenciálisan kiválthatnak vagy súlyosbíthatnak bizonyos mentális egészségügyi állapotokat, különösen az arra hajlamos egyéneknél. Ez kiváltképp fontos a pszichózisban, skizofréniában vagy súlyos szorongásos zavarokban szenvedő személyek esetében. A pszichedelikus szerek átmenetileg az említett állapotokhoz hasonló tüneteket idézhetnek elő, vagy súlyosbíthatják a meglévő tüneteket, ami pszichés problémákhoz vezethet.
Forrás:
  1. https://maps.org/mdma/
  2. Aday, J. S., Mitzkovitz, C. M., Bloesch, E. K., Davoli, C. C., & Davis, A. K. (2020). Long-term effects of psychedelic drugs: A systematic review. Neuroscience and biobehavioral reviews, 113, 179–189. https://doi.org/10.1016/j.neubiorev.2020.03.017
  3. Nichols, D. E., & Grob, C. S. (2018). Is LSD toxic?. Forensic science international, 284, 141–145. https://doi.org/10.1016/j.forsciint.2018.01.006

További elemzéseink, amelyek érdekelhetik

2020.10.21
6 perc olvasási idő
Dizájner drogok használatának szankcionálása Magyarországon
Az elúlt tíz év büntetőjogi reakciói
2020.10.21
3 perc olvasási idő
Kérsz egy slukkot? – ez vár rád, ha drogot találnak nálad!
A kábítószer használat szankcionálása 
2020.10.17
8 perc olvasási idő
Hogyan érhetjük el a megváltozott tudati állapotot szermentesen?
A megváltozott tudati állapotok jelenségvilága végtelenül gazdag, érdemes megismerni, azonban fontos tisztában lennünk vele, hogy ez szerhasználat nélkül is elérhető!