Olvasási idő: 6 perc

A heroin továbbra is nagymértékben jelen van az Európai Unióban

Szerző
Ozsváth Kálmán
Dátum
2024.01.29.
Az Európai Unióban, csak 2021-ben, a több mint 6000 kábítószerrel kapcsolatos túladagolásos haláleset mintegy háromnegyedében opioidokat, köztük heroint mutattak ki.

 

A heroin a legerősebb kábítószerek közé tartozó keménydrog. A tapasztalatok világszerte azt mutatják, hogy rendkívül gyorsan függővé válhat tőle a fogyasztó. A Kábítószer és Kábítószer-függőség Európai Megfigyelőközpontja (EMCDDA) és az Europol, vagyis az Európai Rendőrségi Hivatal 2024 januárjában jelentette meg legújabb, Az EU gyógyszerpiaca: Heroin és más opioidok című tanulmányát. Az adatok alapján látható, hogy Európában bár csökkenő mértékben, de jelen van a heroin, melynek veszélye óriási. A dokumentum összeállítói egyebek mellett bemutatják az Európai Unióban működő „ópiumpiac” legújabb változásait, a kábítószer terjesztését, a heroincsempészet útvonalait, felhasználását, illetve az opiátok Európára jelentett veszélyeit. Ami komoly fejtörést okozhat a hivatalos szerveknek, hogy 2017 és 2021 között a heroin ára 18%-kal csökkent, tisztaság viszont 2011 és 2021 között 38%-kal növekedett.

A heroin a morfin acetilezésével nyert félszintetikus anyag. A morfium a mákból nyert szárított tejnedvben, az ópiumban, egy rendkívül erős narkotikumban található szer. Az opioidok általában olyan anyagok, amelyek a szervezet opioid receptoraihoz kötődnek. Az opiátok közé tartozik például a heroin, a morfium, a kodein és a tebain is.

A XX. század második felében és a XXI. század elmúlt évtizedeiben is Európát jelentős mértékben Afganisztán „látta el” heroinnal. Az európai piacon kapható heroin nagy része, a szintén Afganisztánban termesztett Papaver somniferum ópiummákból származik. Az ázsiai ország mákültetvényeiről évente több száz tonna ópiumszármazék kerül a világ kábítószerpiacaira, amelynek összértéke meghaladja a több tízmilliárd amerikai dollárt, Európába tartó legjelentősebb feketekereskedelmi útvonala pedig a balkáni, a déli, a kaukázusi és az északi útvonalakon keresztül vezet. A Balkán továbbra is a heroincsempészet egyik fő útvonala maradhat. Bár itt a lefoglalások száma csökkenni látszik, ami a Törökországon és Bulgárián keresztül vezető szárazföldi szakaszon a határellenőrzések szigorításának köszönhető, ugyanakkor a déli útvonalon a heroincsempészet növekedni látszik, amit az iráni és pakisztáni kikötőkből induló és az európai kikötőkben lefoglalt jelentős mennyiségű heroin bizonyít. 

Az afgán tálibok 2022 áprilisában bejelentették az ópium termesztésének és előállításának betiltását, ennek következtében az ENSZ Kábítószer- és Bűnügyi Hivatala (UNODC) szerint az illegális ópiumtermelés jelentős csökkenést mutat Afganisztánban (Drogkutató, 2023.12). Becslések szerint 2022-ben 233000 hektáron 6200 tonna, míg 2023-ban már csak 10800 hektáron 333 tonna volt az ópiumtermesztés és előállítás. Az ázsiai országban a máktermesztésnek és az ópium termelésének jelenleg csökkenése látszik, de nem szabad megfeledkezni a feketekereskedelem ellátási láncának nyomon követéséről és a kábítószerpiac kockázatmegosztásáról, hiszen a drogkereskedők profitorientáltak, mindig arra koncentrálnak, hogy a változó törvényi, gazdasági és politikai környezetben, jelen esetben minél több heroint és ópiumszármazékot tudjanak eladni. A heroinkereskedelemben részt vevő bűnszövetkezetek, a bizalmon alapuló, gyakran etnikai vagy rokoni kapcsolatokon alapuló hálózatok üzletorientáltak, együttműködők és alkalmazkodóképesek. Megosztják egymással az erőforrásokat és az infrastruktúrát, a futárokat és a szállítóeszközöket, vagy közös bűnügyi vállalkozásokban vesznek részt.

Úgy tűnik, hogy a COVID-19 világjárvány nem volt tartós hatással az európai heroinpiacra, amely viszonylag stabilnak tűnik.

Az EMCDDA mostani kutatása alapján látszik, hogy az Európai Unióban a heroinpiac becsült éves kiskereskedelmi értéke a 2021-es adatok alapján legalább 5,2 milliárd euró. Hozzávetőlegesen 1 millió magas kockázatú, 15 és 64 év közötti opioidhasználó él az EU-ban. Jelentős probléma, hogy csak 2021-ben a több mint 6000 kábítószerrel kapcsolatos túladagolásos haláleset mintegy 74%-ában opioidokat, köztük heroint mutattak ki. 2021-ben hat új szintetikus opioidot jelentettek először, az új pszichoaktív anyagokra vonatkozó uniós korai előrejelző rendszernek, amelyek közül három benzimidazol, három pedig egyéb opioidnak minősült. 2021-ben becslések szerint körülbelül 124 tonna kiskereskedelmi szintű tisztaságú heroint fogyasztottak az EU-ban. Az Európai Unióban működő bűnszövetkezetek közül sokak főtevékenysége a heroin kereskedelem és terjesztés, amihez jól kiépített és működő hálózatra van szükségük (EMCDDA, 2024.01) (EMCDDA, 2024.02). Vagyis a heroin és az opioid szerek használata továbbra is óriási probléma az Európai Unióban és nagyban hozzájárul a kapcsolódó ártalmakhoz. Ezek közé tartozik a függőség, az egyéb egészségügyi problémák és a halálozás magas szintje, az injekciós kábítószer-használat magas kockázata, a vér útján terjedő vírusfertőzések, például a HIV és a hepatitis megszerzésének fokozott kockázata, az opioidfüggő személyek által elkövethető bűncselekményekkel kapcsolatos költségek, az egészségügyi és szociális támogatási szolgáltatásokra, valamint a büntető igazságszolgáltatási rendszerre fordított kiadások.

A leggyakrabban használt tiltott opioid a heroin, de más ópiumból előállított szerek, mint a metadon, a buprenorfin, a tramadol, a fentanil-származékok és a benzimidazol-opioidok, valamint a nitazének is kaphatók az Európában jelenlévő illegális kábítószer piacon. (EMCDDA, 2024.03)

A kábítószer-kereskedők számos eszközt alkalmaznak a drogok Európába szállításához és a rendvédelmi szervek kijátszására, tengeri és szárazföldi útvonal szakaszainak kombinálását, valamint az EU-n belüli és kívüli átrakodási pontokat, hogy elrejtsék a heroinszállítmányok eredetét és jellegét. Ezek jelentősen megnehezítik a bűnüldöző szervek munkáját. 2021-ben több mint 9,5 tonna heroint foglaltak le az Unióban. Az EU-ba irányuló heroin és ópiumszármazékok illegális kereskedelme egyre inkább a tengeri útvonalakra és különösen a konténerforgalomra támaszkodnak. Ez az elmúlt 20 év legmagasabb lefoglalt mennyisége, a tengeri kikötőkben felderített nagyméretű egyedi szállítmányok miatt. (EMCDDA, 2024.02).

Az ár és a tisztaság, a heroin tiltott piacának legfontosabb mérőszámai. A rendelkezésre álló adatok alapján a nagykereskedelmi tisztaság néhány országban stabil vagy növekszik. Az adatszolgáltató országok között eltérések vannak, 2017 és 2021 között a heroin nagykereskedelmi ára 18 %-kal, 29213 euró/kilogrammról 24099 euró/kilogrammra csökkent. Ez aggodalomra ad okot, mivel az árcsökkenés a fogyasztás növekedéséhez vezethet, mind a fogyasztók száma, mind a már meglévő fogyasztók által felhasznált mennyiségek tekintetében. A vizsgálatok alapján az látszik, hogy a heroin átlagos tisztasága 2011 és 2021 között 38 %-kal nőtt. A feketepiacon a heroinra vonatkozó hirdetések túlnyomórészt kis mennyiségekre vonatkoznak, amelyeket valószínűleg közvetlenül a végfelhasználóknak történő kiskereskedelmi értékesítésre szánnak. A 2021-ben az EU-ból állítólagosan szállított heroinra vonatkozó 1407 lista elemzése azt mutatta, hogy a leggyakrabban megfigyelt beszerzési mennyiség 1 gramm volt (175 lista), amelyet az 5 gramm (170 lista) követett. Grammonkénti vásárlás esetén az ár 40 EUR volt (60 lista, 15 és 65 EUR közötti tartomány között mozgott) (EMCDDA, 2024.04).

 

Összességében elmondható, hogy az Európai Unión belül a heroin az egyik legnagyobb mértékben használt és elérhető tiltott opioid származék. Ennek óriási kockázati jelentősége van mind a feketepiac, mind az egészségügyi és a szociális rendszerek, mind a rendvédelmi és határellenőrzési szervek, a betegségek, fertőzések, függőség és a halálozás tekintetében is. Nem beszélve arról, hogy a heroin mellett teret nyernek a szintetikus opiátok is, amely kábítószerek hatása sok esetben jelenleg még nem ismertek. A heroin és más ópiumszármazékok illegális behozatalának még erőteljesebb korlátozására van szükség, amit az európai vízi-, légi- és szárazföldi határok ellenőrzésének jelentős szigorításával, a drogkereskedőkre kiszabható büntetési tételek jelentős emelésével és az ópiátok hatásainak rendszeres és határozott, folyamatos bemutatásával lehetne elérni. Cél, hogy a döntések elrettentő erejének következtében minél jobban visszaszoruljon a kábítószer-csempészet, jelentősen csökkenjen a fogyasztók száma, összességében minél több emberéletet lehessen megmenteni.

 

Forrás:

Drogkutató, 2023.12, Drogkutató (2023.12.03), letöltés dátuma: 2024.01.28., Drogtermelés, mint nemzeti iparág – Afganisztán, forrás: https://drogkutato.hu/cikkek/drogtermeles-mint-nemzeti-iparag-afganisztan/

EMCDDA, 2024.01, European Monitoring Centre for Drugs and Drug Addiction (2024.01.24.), letöltés dátuma: 2024.01.28., EU Drug Market: Heroin and other opioids, forrás: https://www.emcdda.europa.eu/news/2024/1/new-report-heroin-and-other-opioids-pose-substantial-threat-health-and-security-europe_en?fbclid=IwAR3j8USf2e660Y5u9J8D4RBhkM42cgyVb9–K8MiTnxscAB61HVonW9VlA4

EMCDDA, 2024.02, European Monitoring Centre for Drugs and Drug Addiction (2024.01.24.), letöltés dátuma: 2024.01.28., EU Drug Market: Heroin and other opioids — Key findings and threat assessment, forrás: https://www.emcdda.europa.eu/publications/eu-drug-markets/heroin-and-other-opioids/key-findings-and-threat-assessment_en

EMCDDA, 2024.03, European Monitoring Centre for Drugs and Drug Addiction (2024.01.24.), letöltés dátuma: 2024.01.28., EU Drug Market: Heroin and other opioids — Introduction, forrás: https://www.emcdda.europa.eu/publications/eu-drug-markets/heroin-and-other-opioids/introduction_en

EMCDDA, 2024.04, uropean Monitoring Centre for Drugs and Drug Addiction (2024.01.24.), letöltés dátuma: 2024.01.28., EU Drug Market: Heroin and other opioids — Key market data: heroin prices, purities and offences, forrás: https://www.emcdda.europa.eu/publications/eu-drug-markets/heroin-and-other-opioids/prices-purities-offences_en

További elemzéseink, amelyek érdekelhetik

2020.10.21
6 perc olvasási idő
Dizájner drogok használatának szankcionálása Magyarországon
Az elúlt tíz év büntetőjogi reakciói
2020.10.21
3 perc olvasási idő
Kérsz egy slukkot? – ez vár rád, ha drogot találnak nálad!
A kábítószer használat szankcionálása 
2020.10.17
8 perc olvasási idő
Hogyan érhetjük el a megváltozott tudati állapotot szermentesen?
A megváltozott tudati állapotok jelenségvilága végtelenül gazdag, érdemes megismerni, azonban fontos tisztában lennünk vele, hogy ez szerhasználat nélkül is elérhető!