Olvasási idő: perc

A kábítószer-fogyasztás bűncselekmény. A marihuána pedig kábítószer

Szerző
Téglásy Kristóf
Dátum
2024.04.19.

 

 

Az idő választ fog adni a kérdésekre, de ma még, amíg ez a kormány van hatalmon és a jelenlegi drogpolitika az irányadó, ez így is marad, a kábítószer fogyasztása, tartása, terjesztése és reklámozása bűncselekmény. Akkor is, ha kampánynyitó rendezvényen történik.

 

Van egy nem hivatalos világnapja a marihuánának. Ezt a világnapot nem valami komoly esemény, történelmi tett, vagy nemes szándék hívta életre. Hanem egy marginális, de annál hangosabb kisebbség egyébként professzionális médianyomulása. Ez pedig az április 20-a, azaz a „4.20.”. Tegyük zárójelbe, de felmerül a kérdés, hogy vajon miért pont ez a dátumi ihlette meg a kábítószer liberalizáció híveit. Ugyanis ezen a napon egy másik szélsőség, a neonáci ideológia hívei is ünnepet ülnek. Ez ugyanis Adolf Hitler születésnapja, és évről évre komoly, akár erőszakba is torkolló felvonulásoknak lehettünk szemtanúi szerte Európában. 

A helyzet ma odáig jutott Magyarországon, hogy egy választáson induló, azaz közhatalmat megszerezni igyekvő politikai párt, nemcsak, hogy ezen a napon tervezi kampánynyitó rendezvényét, de nyíltan és egyértelműen rá is játszik a „világnap” szimbolikájára. Cigitekerő verseny és kannabisz ki mit tud? színesíti a rendezvényt. Továbbá ugyanennek a pártnak az elnöke egy budapesti kerület polgármesteri székéért száll versenybe, amelyet, ha a választók bizalmából elnyer, akkor minden a kerületben élő polgárt képviselnie kell, legalábbis ezt hirdeti minden politikus magáról. Azt eldönteni, hogy mennyire kontraproduktív vagy hasznos egy közhatalmat megszerezni igyekvő politikus számára bűncselekményeket népszerűsíteni, nem a szakma feladata. Azonban visszafogottan tudjuk elképzelni, hogy ilyen attitűddel a Hegyvidék összes polgára jó szívvel érzi magát képviselve egy marihuána felhőbe burkolózott polgármester vezetésével. 

Ami pedig az adott napi rendezvényeket illeti, szeretnénk visszautalni az előzőekben felvetett gondolatra, hogy a rendőrség vajon ugyanígy „csak” biztosítaná a rendezvényt, ha egy neonáci felvonulásról lenne szó? Hiszen azokat, nagyon helyesen, mindig hamvában nyomja el, pedig a kábítószer használat is bűncselekménynek minősül. A rendezvény szlogenje úgy hangzik, hogy „gyere állj ki velünk az okos drogpol mellett”. A rövidítés nyilván a drogpolitikát jelenti, csak az nem világos senki számára, hogy mit is jelent az „okos” drogpolitika. A szervezők és a pártelnök számára nyilván a minden gátlás és korlát nélküli drogfogyasztást jelenti, de vajon ilyen jövőt képzel-e el magának egy átlagos magyar állampolgár? 

Számos alkalommal leírtuk már, hogy a német droglegalizációs törvény észszerűtlen, végrehajthatatlan és bukásra van ítélve. Persze a tények semmilyen formában nem gátolják meg a drogliberalizáció hazai híveit, hogy a német törvény hatálybalépését sikerként ünnepeljék. Az idő választ fog adni ezekre a kérdésekre, de ma még, amíg ez a kormány van hatalmon és a jelenlegi drogpolitika az irányadó, ez így is marad: a kábítószer fogyasztása, tartása, terjesztése és reklámozása bűncselekmény. Akkor is, ha kampánynyitó rendezvényen történik.

További elemzéseink, amelyek érdekelhetik

2020.10.21
6 perc olvasási idő
Dizájner drogok használatának szankcionálása Magyarországon
Az elúlt tíz év büntetőjogi reakciói
2020.10.21
3 perc olvasási idő
Kérsz egy slukkot? – ez vár rád, ha drogot találnak nálad!
A kábítószer használat szankcionálása 
2020.10.17
8 perc olvasási idő
Hogyan érhetjük el a megváltozott tudati állapotot szermentesen?
A megváltozott tudati állapotok jelenségvilága végtelenül gazdag, érdemes megismerni, azonban fontos tisztában lennünk vele, hogy ez szerhasználat nélkül is elérhető!