Olvasási idő: 5 perc

A kábítószerek és a háborúk kapcsolata

Szerző
Drogkutató Intézet
Dátum
2023.11.13.
A „harcra drogozás” korántsem a jelen problémáját jelenti, már az ókortól kezdve harci eszközként voltak bevetve a kábítószerek a háborúkban. A legelterjedtebb szereket az alábbi listában leírva mutatjuk be.

 

Captagon

A Captagon nevű kábítószer egy erősen pszichoaktív stimuláns, amely eredetileg katonai és orvosi alkalmazásra készült, de az utóbbi években a feketepiacon is egyre elterjedtebbé vált. A sajtóban harci drogként emlegetett, fenetillin alapú, szintetikus amfetamin típusú stimuláns fáradhatatlanná változtatja a harcosokat, akik legyőzhetetlennek érezve magukat vadul pusztítanak. Gyártása főként Dél-Európában történik, és Törökországon keresztül kerül az Arab-félsziget fogyasztói piacára. Nem csak a szíriai és iraki fronton harcolók (dzsihadisták) között elterjedt, hanem ez az egyik legnépszerűbb kábítószer a Közel-Kelet fiatal, jómódú lakossága körében is. A Captagon gyártása és terjesztése is finanszírozhatja a fegyveres csoportokat és a terrorizmust a területen. Becslések szerint Szaúd-Arábiában a 12 és 22 év közötti droghasználók 40%-a fenetillinfüggő.  

A drog hatását a szervezetben teofillinné és amfetaminná metabolizálódva fejti ki. Ez a két metabolit (anyagcseretermék) kombinációja felerősíti a pszichoaktív tulajdonságát a Captagonnak.

Az Egyesült Államokban nem fogadják el az orvosi felhasználását, és a forgalmazása sem engedélyezett. Jelentések szerint az 1980-as évek vége óta jelennek meg hamis Captagon-tabletták Szaúd-Arábiában. Ezeknek a tablettáknak a többsége olyan vegyületeket tartalmazott, amely a fenetillinéhez hasonló hatást vált ki, azonban az összetevői gyakran emberi fogyasztásra sem alkalmasak.

A Captagon nevű gyógyszer eredetileg a fenetillin alapú pszichoaktív anyagok egyikének számított. A serkentőszer hatóanyagát, amely közel hasonló vegyület a ma is használt Adderallhoz, eredetileg a német Degussa AG gyógyszergyár vezette be. A Captagont a 60-as és 70-es években gyakran írták fel depresszió, hiperaktivitás és elhízás elleni kezelések gyógyszerelésére. Az ADHD (figyelemhiányos hiperaktivitási zavar) kezelésére tervezték eredetileg a gyógyszert, de az idők során kiderült, hogy nagyon addiktív és súlyos mellékhatásokat okoz, így hamar betiltották a forgalmazását az előnytelen tulajdonságai miatt. A szer ezután utat tört magának az illegális piacon és a háborús övezetekig jutott el. 

A Captagon stimuláns hatását a fenetillin (fenylethylamin) miatt a központi idegrendszeren keresztül fejti ki. Növeli az éberséget és a koncentrációt, továbbá eufóriát és hallucinációkat is okoz. A felhasználóknak fokozott önbizalmat ad és boldogságérzetet kelt. A fáradtság az alvásigénnyel karöltve csökken. A szívfrekvencia, a testhőmérséklet, a légzés és a vérnyomás is emelkedik a használata során. Az étvágy tartós csökkenésével a súly is csökken, ami később alultápláltságot is okozhat. Bár a Captagon hatása rövidtávon vonzó lehet, hosszútávon számos veszélyt hordoz magában. Rendkívül addiktív, a rendszeres használat gyorsan függőséghez vezethet. A leszokás nehéz. A kábítószer használata számos mellékhatást okozhat, például alvászavart, szorongást, pánikrohamokat, idegrendszeri problémákat és depressziót. 

A Captagon hosszútávú használata súlyos egészségügyi kockázatokkal járhat, például szívproblémákat, magas vérnyomást és stroke-ot okozhat. Hosszútávon a mentális egészséget is veszélyeztetheti.

Az elmúlt években olyan területeken vált elterjedtté, ahol a háború és a konfliktusok súlyosbítják a drogproblémákat. A Közel-Keleten és más, konfliktusok sújtotta területen a Captagon népszerű drog a harcban résztvevők körében (1,2,3).  

Hasis

A hasist az indiai kender (Cannabis sativa) gyantájából állítják elő, hatóanyaga a THC (delta-9-tetrahydrocannabinol) és a CBD (kannabidiol).  A marihuánánál potensebb kábítószer. Jellemzően – dohánnyal keverve – cigaretta vagy pipa formájában fogyasztják. Pszichoaktív komponense a THC. Az Arab-félszigeten elterjedt, katonák toborzásához használt szer.  Az assassinoktól (jelentése: hasisfogyasztó) rettegtek, a drogot a hitetlenek elleni merényletekben használták, a bérgyilkosok harci szellemét fokozták. Hatását gyorsan fejti ki a vegetatív idegrendszerre, a szerhasználó eufóriát és ellazultságot érez. A szem vörössé válik és a pupilla kitágul, a szívműködés gyorsul, az étvágy nő. A koncentráció csökken, de az érzékek felerősödnek. A használat során szorongás jelentkezik, az időérzék elveszik. Ugyan testi függőség nem alakul ki, de jelentős a pszichés addikció. A túladagolás esetén pánikrohamok jelentkeznek, kézremegés és alvászavar is kialakulhat, a mentális képességek romlanak. A memóriazavar kialakulása gyakori a hosszútávú alkalmazása során (5,6,7).

Pervitin

A második világháború végén a német hadsereg is alkalmazta a „harcra drogozás” módszerét a katonák között. Rájöttek, hogy a szuperkatonák létrehozásához csupán a Pervitin nevű, metamfetamin tartalmú tablettákkal kell tömni a csapataik tagjait, ezzel a kockázatvállalási hajlandóságuk nőtt a katonáknak, de csökkent a fájdalom-, éhség- és szomjúságérzetük. Ezáltal fáradhatatlan, félelmet nem ismerő katonákat kaptak a frontokon. A náci ideológia szerint a kábítószert a személyes gyengeség jelének és az ország erkölcsi hanyatlásának szimbólumának tekintették. Ugyanakkor a metamfetamin kivételes volt: míg más kábítószer használata tiltott volt, ezt csodaszernek tekintették. Az energizáló, önbizalmat is adó tablettát a Temmler-Werke, egy berlini székhelyű gyógyszergyár kezdte el gyártani az 1930-as évek végén Pervitin márkanéven. Hamar kiderült, hogy közel sem kedvező a tabletta fogyasztása. Számos mellékhatásról számoltak be, mint például túlzott izzadás, koncentrációvesztés, szédülés, agresszió, hallucináció és depresszió. Gyakran szívrohamot okozott és rendkívüli függőség társult a hosszútávú alkalmazásához. 

Heroin

A heroin az egyik legsúlyosabb mellékhatásokat okozó opioid, intravénásan fogyasztott drog. Könnyű túladagolni, az addikció gyakorlatilag az első adagolás után jelentkezik. A heroin alapanyagának nagy részét Délkelet- és Délnyugat-Ázsiában, Mexikóban és Kolumbiában állítják elő, míg Afganisztán és Pakisztán vezetik a heroinfogyasztók arányának listáját. A vietnámi háborúban is az amerikai katonák között gyakran használt szer volt más drogok mellett. Hosszútávon szívburok- és szívbillentyű-fertőzést, tályogokat, máj- és veseelégtelenséget, tüdőgyulladást, szexuális diszfunkciót okoz. Az injekciós droghasználók pedig HIV- és hepatitis-fertőzések kockázatának vannak kitéve. Az adalékanyagok (mint a cukor, keményítő vagy tejpor) eltömik a tüdőhöz, májhoz, vesékhez, agyhoz vezető ereket, ezzel maradandó károsodást okozva. A túladagolásnál a légzés lassulása vagy leállása miatt bekövetkező halál a leggyakoribb. Az agyba jutó oxigén mennyisége csökken, hypoxiás állapotba kerül a felhasználó. A hypoxia kómát és maradandó agykárosodást okoz (4,8,9,10).

Mindent összegezve elmondható, hogy a történelem során a háborúk és a droghasználat  karöltve jártak egymás mellett, számos egészségügyi és társadalmi problémát okozva ezzel.

Felhasznált irodalom
  1. Mohaddes Ardabili H, Akbari A, Rafei P, Butner JL, Khan R, Khazaal Y, Arab AZ, Qazizada MR, Al-Ansari B, Baldacchino AM. Tramadol, captagon and khat use in the Eastern Mediterranean Region: opening Pandora’s box. BJPsych Int. 2022 Aug;19(3):58-62. doi: 10.1192/bji.2021.53.
  2. Wu, N., Feng, Z., He, X. et al. Insight of Captagon Abuse by Chemogenomics Knowledgebase-guided Systems Pharmacology Target Mapping Analyses. Sci Rep 9, 2268 (2019). https://doi.org/10.1038/s41598-018-35449-6
  3. AL-Imam, A., Santacroce, R., Roman-Urrestarazu, A., Chilcott, R., Bersani, G., Martinotti, G., & Corazza, O. (2016). Captagon: use and trade in the Middle East. Human Psychopharmacology: Clinical and Experimental, 32(3), e2548. doi:10.1002/hup.2548
  4. Stephen Snelders, Toine Pieters, Speed in the Third Reich: Metamphetamine (Pervitin) Use and a Drug History From Below, Social History of Medicine, Volume 24, Issue 3, December 2011, Pages 686–699, https://doi.org/10.1093/shm/hkq101
  5. Tabea Schoeler & Sagnik Bhattacharyya (2013) The effect of cannabis use on memory function: an update, Substance Abuse and Rehabilitation, 4:, 11-27, DOI: 10.2147/SAR.S25869
  6. Demetrovics Zs. (2002). Jelentés a Magyarországi kábítószerhelyzetről
  7. Martin-Santos, R., A. Crippa, J., Batalla, A., Bhattacharyya, S., McGuire, P. (2012). Acute Effects of a Single, Oral dose of d9-tetrahydrocannabinol (THC) and Cannabidiol (CBD) Administration in Healthy Volunteers. Current Pharmaceutical Design, 18(32), 4966–4979. doi:10.2174/138161212802884780
  8. TIME- How Methamphetamine Became a Key Part of Nazi Military Strategy https://time.com/5752114/nazi-military-drugs/
  9. Qiu Y, Jiang G, Su H, et al. Progressive white matter microstructure damage in male chronic heroin dependent individuals: a DTI and TBSS study. PloS One. 2013;8(5):e63212. doi:10.1371/journal.pone.0063212.
  10. Cicero TJ, Ellis MS, Kasper ZA. Increased use of heroin as an initiating opioid of abuse. Addict Behav. 2017 Nov;74:63-66. doi: 10.1016/j.addbeh.2017.05.030. Epub 2017 May 23. PubMed PMID: 28582659. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28582659

További elemzéseink, amelyek érdekelhetik

2020.10.21
6 perc olvasási idő
Dizájner drogok használatának szankcionálása Magyarországon
Az elúlt tíz év büntetőjogi reakciói
2020.10.21
3 perc olvasási idő
Kérsz egy slukkot? – ez vár rád, ha drogot találnak nálad!
A kábítószer használat szankcionálása 
2020.10.17
8 perc olvasási idő
Hogyan érhetjük el a megváltozott tudati állapotot szermentesen?
A megváltozott tudati állapotok jelenségvilága végtelenül gazdag, érdemes megismerni, azonban fontos tisztában lennünk vele, hogy ez szerhasználat nélkül is elérhető!