Olvasási idő: 4 perc

A kannabisz, és a kannabiszt tartalmazó termékek bővülő piaca új kihívások elé állítja az európai drogpolitikát is

Szerző
Riedl Annamária
Dátum
2024.06.24.

 

 

A kannabiszpiac egyre gyorsuló fejlődése új kihívások elé állítja az európai országokat, akiknek egyre gyorsabban és egyre rövidebb idő alatt kell reagálniuk Európa leggyakrabban használt tiltott kábítószerének a változásaira. A kannabisz gyanta átlagos THC-tartalma megkétszereződött az elmúlt 10 évben (2022-ben 22.8% volt), és további emelkedést mutat, míg a kannabisz növényé általában nem változott. A kannabiszt tartalmazó termékek pedig egyre változatosabbak, valamint egyre szélesebb körben hozzáférhetőek, beleértve a nagy hatású kivonatokat és az ehető termékeket is. De egyes országok jelentései beszámolnak arról is, hogy az illegális piacon kannabiszként értékesített termékeket erős szintetikus kannabinoidokkal hamisíthatják.

 

2023-ban az EU Korai Figyelmeztető Rendszere (EU Early Warning System) 9 új kannabinoidról kapott jelentést, amelyek közül 4 félszintetikus volt. A leggyakrabban kimutatott félszintetikus kannabinoid a hexahidrokannabinol (HHC), amelyet 2022-ben jelentettek Európában először, és így ez volt az első olyan félszintetikus kannabinoid, ami a kontinensre érkezett. Bár ezeknek az anyagoknak az emberre gyakorolt ​​hatásairól korlátozottak az ismeretek, mégis több túladagolásról is beszámoltak, többek között olyan gyermekek körében, akik HHC-t tartalmazó ételeket fogyasztottak. 2024 márciusáig a HHC legalább 18 EU-tagállamban szerepelt az ellenőrzött drogok listáján.

A becslések szerint a 15–64 éves korú európai felnőttek körülbelül 8%-a (22,8 millió fő) használt kannabiszt az elmúlt évben, a prevalencia pedig 15%-ra (15,1 millió fő) nőtt a 15–34 éves fiatal felnőttek körében. Becslések szerint 2022-ben 92.000 személy fordult kezelésért kannabiszhasználattal kapcsolatos problémák miatt, ami az összes kezelésre belépő mintegy egyharmadát (36%) jelenti. Az Euro-DEN Plus (Európai Kábítószer-vészhelyzeti Hálózat) kórházi hálózat részéről 2022-ben a kannabisz volt a leggyakrabban jelentett anyag, amely az akut kábítószer-toxicitási tünetek 29%-ában szerepelt, míg ez 2021-ben 25% volt.

A kannabiszhasználat számos fizikai és mentális egészségügyi problémát okozhat vagy már meglévő problémákat súlyosbíthat, beleértve a krónikus légúti tüneteket, a függőséget és a pszichotikus tüneteket. Tekintettel a piac összetettségére és a rendelkezésre álló termékek sokféleségére, a kannabiszhasználatból eredő ártalmak kockázatának felmérése kihívást jelent. Ahhoz, hogy a kannabiszt használó személyek problémáit a leghatékonyabban tudják kezelni Európa-szerte, átfogóbb és nagyobb kutatásokra lenne szükség. Jelenleg Magyarországon is rendelkezésre állnak tanácsadások, terápiák, segítő alapítványok a kannabisz-problémákkal küzdők számára.

A fent leírtak hatására öt EU-tagállam, Csehország, Németország, Luxemburg, Málta és Hollandia, valamint Svájc már megváltoztatta, vagy tervezi megváltoztatni a rekreációs kannabiszhasználathoz és a kínálathoz való hozzáállását. Például, ahogy az elmúlt hetekben olvashattuk, bár Németország április 1-jén legalizálta a marihuána használatát, június elején máris szigorított rajta, ugyanis az ország alsóháza bevezette a járművezetőkre vonatkozó felső határértéket, ami legfeljebb 3,5 nanogramm THC lehet mostantól, valamint a közúti közlekedők számára teljes tilalmat vezetnek be az alkohol és a kannabisz egyidejű fogyasztására.

Az EMCDDA igazgatótanácsának elnöke, Franz Pietsch azt mondja: „Ez az EMCDDA által közzétett utolsó európai kábítószer-jelentés, mielőtt jövő hónapban az Európai Unió Kábítószerügynökségévé  (European Union Drugs Agency) válik. Ez a legutóbbi elemzés megmutatja, hogy a kábítószerek piacának területe mennyit változott a mintegy 30 évvel ezelőtti első jelentés óta, és miért kapott az ügynökség szélesebb körű felhatalmazást.”

Forrás:

https://www.emcdda.europa.eu/news/2024/7/european-drug-report-2024-highlights_en

További elemzéseink, amelyek érdekelhetik

2020.10.21
6 perc olvasási idő
Dizájner drogok használatának szankcionálása Magyarországon
Az elúlt tíz év büntetőjogi reakciói
2020.10.21
3 perc olvasási idő
Kérsz egy slukkot? – ez vár rád, ha drogot találnak nálad!
A kábítószer használat szankcionálása 
2020.10.17
8 perc olvasási idő
Hogyan érhetjük el a megváltozott tudati állapotot szermentesen?
A megváltozott tudati állapotok jelenségvilága végtelenül gazdag, érdemes megismerni, azonban fontos tisztában lennünk vele, hogy ez szerhasználat nélkül is elérhető!