Olvasási idő: 5 perc

A kannabisz fájdalomcsillapító hatása csupán placebo lenne?

Szerző
Gulyás Éva
Dátum
2023.01.19.

2022 novemberében látott napvilágot az a tanulmány a Journal of the American Medical című szaklapban, melynek eredményeit több hazai cikkben is olvasva arról értesülhetett az érdeklődő, hogy az oly sokszor fájdalomcsillapítóként emlegetett kannabisz nem több placebonál (1,2,3). A cikkek túlnyomó többsége egyedüli kutatási eredményként jelöli meg a hivatkozott forrást, ugyanakkor ez a kétely már korábban is felmerült a legalizálást sok esetben ezen hatásával magyarázott szernek.  

A fájdalomérzés élettani szempontból kiemelkedő fontosságú, mely segít eldönteni, hogy egy adott inger káros vagy sem. A fájdalom ugyanakkor nehezen meghatározható, hiszen vizsgálatára nem létezik laboratóriumi vagy műszeres mérési módszer. Míg akut fájdalom esetén (forró tárgy érintése, csonttörés stb.) a kiváltó ok megszűnését követően a fájdalom csökken, majd elmúlik, a krónikus fájdalom fő jellemzője, hogy három hónapnál hosszabb ideig tart és gyakran krónikus betegségekhez társul, de esetenként azoktól függetlenül is kialakulhat. A krónikus fájdalom világszerte gyakori egészségügyi probléma, amelynek kezelése kihívást jelent. 2017-ben a Pain Alliance Europe által 17 európai országban végzett felmérés szerint a krónikus fájdalom Európa felnőtt lakosságának mintegy 20 százalékát (95 millió embert) érinti(4). Ez a szám Amerikában is hasonló: a Centers for Disase Control and Prevention szerint az amerikaiak egyötöde szenved krónikus fájdalomtól5

Napjainkban a gyógyászati kannabisz egyre nagyobb teret nyer, mint a krónikus fájdalom lehetséges kezelési módja, azonban tényleges alkalmassága egyelőre kérdéses. A kannabinoidokat – ahol engedélyezett – olyan betegségek esetén javasolhatják az orvosok, mint például Alzheimer-kór, rák, epilepszia, glaukóma, szklerózis multiplex és poszttraumás stressz szindróma. Számos kísérlet és metaanalízis vette górcső alá a kannabisz akut és krónikus fájdalomcsillapításban betöltött szerepét. Az akut fájdalomra vonatkozóan (résztvevők csonttörés miatti műtéten estek át) egy kísérletben azt vizsgálták, hogy van-e a kannabisznak pozitív hatása a posztoperatív fájdalomra. A kutatók meglepő eredményre jutottak: úgy tűnik, hogy akut fájdalom esetén azok, akik kannabiszt fogyasztottak nemcsak, hogy nem enyhítette a szer a fájdalmaikat, hanem tovább növelte azokat. A kannabiszt fogyasztók a műtéthez köthető fájdalmaik növekedéséről számoltak be és nagyobb dózisban volt szükségük opioid fájdalomcsökkentőkre(5). A kannabisz krónikus fájdalomcsillapításban betöltött szerepével kapcsolatban már számos korábbi eredmény azt mutatta, hogy a kannabisz nem feltétlenül tekinthető optimális választásnak a fájdalomcsillapításra. A kijelentést alátámasztó legfőbb okok: a módszertani kihívások (placebo-hatás), a hatékonyságot alátámasztó erős empirikus bizonyítékok hiánya és az esetleges kognitív mellékhatások(6). A korábban elvégzett gyógyszerkísérletek esetében a placebohatás aránya elérte a 30-40%-ot is és ez a magas arány torzítja az eredményeket(7). Emellett a fájdalomcsillapítás mértéke általában a THC mennyiségétől függ. Sajnos a magasabb THC-tartalmú kannabisz az opioidokhoz hasonlóan több kognitív mellékhatást is okoz, ami gyakran károsítja a betegeket a munkában és a mindennapi életvitelben6. A felsoroltakat megerősítve az International Association for the Study of Pain nevű társaság 2021 februárjában nyilatkozatot adott ki, amelyben a következőket írta: „Jelenleg nincs elég jó minőségű humán klinikai bizonyíték a biztonságosságra és hatékonyságra ahhoz, hogy az IASP támogatni tudja a kannabisz és a kannabinoidok fájdalomcsillapításra való általános alkalmazását”(7)

A tavaly novemberben közzétett tanulmányban újfent áttekintésre kerültek azok a klinikai vizsgálatok, amelyekben a kannabinoidok fájdalomcsillapító hatását tesztelték(1,8). A tanulmány állásfoglalása szerint a médiában a növényt rendszeresen fájdalomcsillapítóként reklámozzák. A tanulmányban 20 darab kettős vak, placebó-kontrollált vizsgálat (olyan kísérlet, melynek során sem a beteg, sem az orvos nem tudja, hogy a vizsgálatban résztvevő személy hatóanyagot tartalmazó szert vagy hatóanyag nélküli placebót kapott) metaanalízisét végezték el azzal a céllal, hogy választ kapjanak arra, hogy a pozitív médiafigyelem milyen hatással van a betegek kannabisztermékekkel szemben támasztott, fájdalomcsillapítással kapcsolatos elvárásaira. A vizsgálatokban összesen 1459 ember vett részt, akiknek többsége neuropátiás fájdalomban vagy szklerózis multiplexből eredő fájdalomban szenvedett. Az alkalmazott kezelések a marihuánában található két fő kannabinoidot, a delta-9-tetrahidrokannabinolt (THC) vagy kannabidiolt (CBD), valamint a vényköteles nabilont (Cesamet), dronabinolt (Marinol, Syndros) és nabiximolt (Sativex) foglalták magukban. A termékeket – és a placebókat – tabletta, spray, olaj, illetve füst vagy gőz formájában adták. Eredményeik szerint a kannabinoidokkal kezelt emberek által jelentett fájdalomcsillapítás 67 százaléka azoknál is megfigyelhető volt, akik placebót kaptak. Ez arra utal, hogy a fájdalomcsökkenés elsősorban nem a kannabiszban található vegyületeknek, hanem az emberek azon elvárásának volt köszönhető, hogy a kannabisz segíteni fog. A rendelkezésre álló bizonyítékok alapján a kannabinoidok fájdalomcsillapításban betöltött előnyei megkérdőjelezhetőek.

A szerzők szerint a kannabisszal kapcsolatos kutatások fokozott médiafigyelme valószínűleg magyarázatot adhat eredményeikre. A médiában és blogokban megjelent 136 hír külön elemzésében azt találták, hogy a kannabisz tanulmányok nagyobb médiafigyelmet kaptak, mint más közzétett tanulmányok, függetlenül a placeboválasztól vagy a kannabisz terápiás hatásától(1,9)A betegellátás szempontjából kritikus fontosságú, hogy a kannabinoidok fájdalomra gyakorolt hatását vizsgáló jövőbeli tanulmányok eredményei ne legyenek elfogultság miatt pozitívak. A kannabiszból származó vegyületek valódi hatásosságának vizsgálata azonban gyakran kihívást jelent. A placebo-kontrollált kísérletek során a résztvevők néha kitalálhatják, hogy az aktív gyógyszert vagy a placebót kapták-e, attól függően, hogy a tabletta bevétele után hogyan érzik magukat. Ha a résztvevők tudják, hogy mikor kapták a gyógyszert a placebóval szemben, az nem csak a gyógyszer hatékonyságának érzékelését, hanem a vizsgálati eredményeket is torzíthatja(1,8). Fontos továbbá, hogy felmérjék a résztvevők elvárásait azzal kapcsolatban, hogy a marihuánából származó termékek mekkora segítséget jelenthetnek. Így vizsgálható az a feltételezés, mely szerint azok az emberek, akik hisznek abban, hogy a kannabisz hatásos lesz, valószínűleg pozitívabb eredményeket fognak elérni.

Összességében a megjelent tanulmány eredménye azt sugallja, hogy a placebo válaszok jelentősen hozzájárulnak a fájdalom csökkentéséhez a kannabinoidokkal végzett klinikai vizsgálatokban. A kannabinoid-kísérleteket övező szokatlanul nagy médiafigyelem – a tudományos eredményektől független pozitív kijelentésekkel – formálhatja a kannabinoidokról alkotott közvéleményt és befolyásolhatja a placeboválaszokat a jövőbeli vizsgálatokban. Ezenfelül hatással lehet a klinikai vizsgálatok eredményére, a szabályozási döntésekre, a klinikai gyakorlatra és végső soron a betegek fájdalomcsillapításra szolgáló kannabinoidokhoz való hozzáférésére.Felhasznált források

1: Gedin F, Blomé S, Pontén M, Lalouni M, Fust J, Raquette A, Vadenmark Lundquist V, Thompson WH, Jensen K. Placebo Response and Media Attention in Randomized Clinical Trials Assessing Cannabis-Based Therapies for Pain: A Systematic Review and Meta-analysis. JAMA Netw Open. 2022 Nov 1;5(11):e2243848. doi: 10.1001/jamanetworkopen.2022.43848. PMID: 36441553; PMCID: PMC9706362.

2: https://index.hu/tudomany/2022/12/05/kannabisz-marihuana-tanulmany-fajdalomcsillapito-hatas/ Letölve: 2023.01.16.

3: https://24.hu/tudomany/2022/11/30/kannabisz-marihuana-fajdalomcsillapitas-hatas-placebo/ Letöltve: 2023.01.16.

4: Pain Alliance Europe, Survey On Chronic Pain (2017), Diagnosis, Treatment and Impact of Pain, Letöltve: 2023. 01. 13.

https://www.pae-eu.eu/wp-content/uploads/2017/12/PAE-Survey-on-Chronic-Pain-June-2017.pdf

5: https://www.asahq.org/about-asa/newsroom/news-releases/2020/10/cannabis-and-postoperative-pain Letöltve: 2023.01.16.

6: Carr D, Schatman M. Cannabis for Chronic Pain: Not Ready for Prime Time. Am J Public Health. 2019 Jan;109(1):50-51. doi: 10.2105/AJPH.2018.304593. PMID: 32941762; PMCID: PMC6301389.

7: https://health.clevelandclinic.org/why-using-cannabis-to-manage-pain-isnt-yet-recommended-by-pain-doctors/ Letöltve: 2023.01.16.

8: Landau M. D., (2023.01.06.) Is pain relief from cannabis all in your head? National Geographic, Letöltve: 2023.01.12.

https://www.nationalgeographic.com/magazine/article/is-pain-relief-from-cannabis-all-in-your-head-placebo-effect?cmpid=org=ngp::mc=social::src=instagram::cmp=editorial::add=science-cannabishedcardfreetrial&linkId=196288554

9: Corliss J., (2022.12.08.), Does cannabis actually relieve pain — or is something else going on?, Letöltve: 2023.01.14.

https://www.health.harvard.edu/blog/does-cannabis-actually-relieve-pain-or-is-something-else-going-on-202212082863További elemzéseink, amelyek érdekelhetik

2020.10.21
6 perc olvasási idő
Dizájner drogok használatának szankcionálása Magyarországon
Az elúlt tíz év büntetőjogi reakciói
2020.10.21
3 perc olvasási idő
Kérsz egy slukkot? – ez vár rád, ha drogot találnak nálad!
A kábítószer használat szankcionálása 
2020.10.17
8 perc olvasási idő
Hogyan érhetjük el a megváltozott tudati állapotot szermentesen?
A megváltozott tudati állapotok jelenségvilága végtelenül gazdag, érdemes megismerni, azonban fontos tisztában lennünk vele, hogy ez szerhasználat nélkül is elérhető!