Olvasási idő: 10 perc

A kannabisz gyógyászati felhasználásának dilemmái – előadásunk a Művészetek Völgyén

Szerző
Pogácsás Nóra
Dátum
2021.10.01.

Prof. Dr. Haller József neurobiológus, Intézetünk igazgatója előadást tartott Kapolcson, a X. Művészetek Völgye fesztiválon a kannabisz gyógyászati felhasználásának dilemmáiról. A Kenderkertben megtartott esemény során többek között olyan kérdésekre kerestük a választ, mint hogy mit nevezünk gyógyászati felhasználásnak, és hogyan kapnak ebben a drogok szerepet. Összefoglaló írásunk következik!

2021. augusztus 1-jén Intézetünk munkatársai közösen utaztak le Kapolcsra Prof. Dr. Haller József előadására. Szívből örültünk a meghívásnak, hiszen a kannabisz gyógyászati felhasználása sokat vitatott téma napjainkba, és szerettünk volna a tudomány jelenlegi állása szerint válaszolni az ezzel kapcsolatos kérdésekre. Intézetünk igazgatója előadását azzal kezdte, hogy tisztázta, pontosan mit is nevezünk gyógyászati alkalmazásnak.

Határozzuk meg, hogy mi az a gyógyászati alkalmazás: ami többet használ, mint amennyit árt. Azt a kérdést vizsgáljuk meg, hogy a mérleg két serpenyőjében a haszon és a károkozás között milyen az egyensúly, és hogyan lehet ezt az egyensúlyt a haszon irányába elmozdítani.

Prof. Dr. Haller József

Legyen szó bármilyen szerről, mindegyik esetében számolhatunk kisebb-nagyobb fokú negatív mellékhatásokkal. Haller József professzor úr arra hívta fel a figyelmet, hogy minden egyes vegyület orvosi alkalmazását sok évnyi kutatómunka előzi meg. Ennek fő oka, hogy igyekeznek olyan hatóanyagot előállítani, amely tiszta formában alkalmazva, a lehető legkevesebb mellékhatással képes kifejteni a kívánt hatást. Ebből kiindulva a marihuána gyógyászati alkalmazása az utcai használattól teljesen eltér, ezt a két fogyasztási módot semmi esetre sem szabad összemosni. Az orvosi használat dilemmáinak tárgyalása során tehát a kannabisz növényből szintetizált kannabidiol (CBD) és tetrahidrokannabinol (THC) tiszta formában történő alkalmazásáról beszélünk.

A professzor úr előadásában kifejti, hogy bizonyos betegségekben a marihuána egyes hatóanyagainak vannak kedvező hatásai. Hányáscsökkentő, étvágygerjesztő, illetve bizonyos krónikus fájdalmakat szintén hatásosan enyhít. Ezen felül szerepe van a szorongás oldásában is, ennek vizsgálatában maga Haller József is részt vett egy nemzetközi kutatócsoport tagjaként. Ugyanakkor a professzor úr kihangsúlyozza, hogy a marihuánafogyasztásnak vannak negatív hatásai is, melyeket nem szabad szem elől téveszteni!

Hosszú távon a tartós marihuána használat szorongáshoz és depresszióhoz vezet. Hogyan lehet az, hogy rövid távon pedig csökkenti? Ez a szervezet gyógyszerekkel szembeni viselkedésének jól ismert mechanizmusa. Ha valamivel a szervezet szisztematikusan, nagy mennyiségben találkozik, egy idő után elkezd védekezni ellene.

Prof. Dr. Haller József

Prof. Dr. Haller József előadásának további részében olyan állatkísérletek eredményeit mutatta be a hallgatóságnak, melyekben bebizonyosodott, hogy a tartós marihuánafogyasztás segíti a hozzászokást az azzal együtt fogyasztott egyéb pszichoaktív szerekhez. Felmerül a kérdés, hogy ez hogyan alakulna a különböző kannabisz-származékok gyógyászati alkalmazása esetén.

Amikor drogokról van szó, a tudatunk fölött átveszi valami a hatalmat, ami biológiai folyamatokkal magyarázható az agyszerkezetben. Akkor, amikor valaki szabad választásként egy drog mellett dönt, egy ideig szabad, de egy idő után elveszti a szabadságát. Hozzászokás esetén nincsen meg, vagy nagyon korlátozódik a személy képessége, hogy döntéseket hozzon, hogy mérlegeljen, hogy a saját életét irányítsa.

Prof. Dr. Haller József

Az előadás végén Prof. Dr. Haller József kiemelte, hogy senki se tudja, az addikciót tekintve melyik csoportba tartozik. Rengeteg tényező járul hozzá a függőség kialakulásához. Van, aki bizonyos szerek esetén 1-2 alkalom után már nem tudja kontrollálni a fogyasztását, míg mások nem lesznek azonnal függők. Fontos ezeket a tényezőket mérlegelni, amikor bármilyen pszichoaktív anyag legális használatáról beszélünk. A professzor úr szerint van a marihuána gyógyászati alkalmazásában potenciál, ám nem, mint marihuána!

Úgy veszem észre, hogy félrevezetik az embereket. Azt hiszik, hogy azért, mert a marihuánában vannak hasznos anyagok, azért a marihuána gyógyszer. Olyan emberek is lobbiznak emellett, akik át se gondolják az egészet alaposan. Én azt mondom, a marihuánának vannak potenciális gyógyászati alkalmazásai. De nem úgy, hogy a füvet elkezdjük szívni, és meggyógyulunk!

Prof. Dr. Haller József

Köszönjük szépen a X. Művészetek Völgye és a Kenderkert szervezőinek a meghívást!

 

A teljes előadást itt tekinthetik meg.

Prof. Dr. Haller József előadása a kannabisz gyógyászati célú felhasználásának dilemmáiról

További elemzéseink, amelyek érdekelhetik

2020.10.21
6 perc olvasási idő
Dizájner drogok használatának szankcionálása Magyarországon
Az elúlt tíz év büntetőjogi reakciói
2020.10.21
3 perc olvasási idő
Kérsz egy slukkot? – ez vár rád, ha drogot találnak nálad!
A kábítószer használat szankcionálása 
2020.10.17
8 perc olvasási idő
Hogyan érhetjük el a megváltozott tudati állapotot szermentesen?
A megváltozott tudati állapotok jelenségvilága végtelenül gazdag, érdemes megismerni, azonban fontos tisztában lennünk vele, hogy ez szerhasználat nélkül is elérhető!