Olvasási idő: 10 perc

A kannabisz hatása a mentális egészségre

Szerző
Drogkutató Intézet
Dátum
2021.06.02.

Az Ír Pszichiáterek Kollégiuma, ami az Ír Köztársaság pszichiátereinek szakmai testülete kiadta a “The Effects of Cannabis on Mental Health”, azaz “A kannabisz hatása a mentális egészségre” című összefoglaló elemzését. Szakmai anyaguk célja az egészségügyi szakemberek tájékoztatása a kannabisz használatával kapcsolatos leggyakrabban előforduló kérdésekről, különös tekintettel annak egészségügyi kockázataira.

A publikáció megszületését a közel 1500 fős szakmai közösség azért látta szükségesnek, mivel a kannabisz és a kannabisz-alapú termékek egyre elterjedtebbek Írországban is. Dr. William Flannery, a CPsychI elnöke szerint „manapság a kannabisz jelenti a legsúlyosabb veszélyt a fiatalok mentális egészségére Írországban. Ez messze a legelterjedtebb illegális kábítószer az országban, és tudjuk, hogy használata az elmúlt években megugrott, ami jelentősen megnövelte a kannabiszhoz köthető  kórházi felvételeket a fiatalok körében. ” Az Országos Pszichiátriai Betegek Jelentési Rendszerének (NPIRS) adatainak felhasználásával végzett tanulmány megállapította, hogy a kannabisz-kezeléssel kapcsolatos felvételek 2011 és 2017 között 140%-kal növekedtek a 15-34 éves emberek körében. 

Az Ír Pszichiáterek Kollégiumának álláspontja szerint az egészségügyi szakembereknek szükséges ismerniük a kannabisz használattal járó kockázatokat, mivel a média hatására pácienseik alábecsülhetik azt. Az elemzés fókuszában a serdülő és fiatal felnőtt korosztály áll. A tájékoztatás és a figyelemfelhívás érdekében az ír pszichiáterek tanulmányukban húsz gyakran ismételt kérdés szakmai válaszát tették közzé, melyek közül cikkünkben ismertetünk néhányat.

Miért fontos foglalkozni a kannabisszal?

A kannabisz Írországban a legelterjedtebb illegális drog. A Kábítószer és Alkohol Országos Tanácsadó Bizottsága (NACDA) 2014-2015-ben zajló vizsgálata során megállapította, hogy a megkérdezettek 1/4-e életében legalább egyszer fogyasztott kannabiszt, és a megkérdezettek 6,5%-a számolt be kannabisz-fogyasztásról az elmúlt hónapban. Életkori prevalenciát tekintve a fiatal felnőtteknél a legmagasabb a fogyasztás, a nemi eloszlást tekintve pedig a rendszeres fogyasztás a férfiak körében gyakoribb. A 2019-es ESPAD elemzés eredményei azt mutatták, hogy az ír 15-16 éves diákok 9%-a használt kannabiszt az elmúlt hónapban. 

Milyen hatásai vannak?

A fogyasztók többsége számára a kannabisz hatása akut és átmeneti. Sok használó számol be kellemes hatásokról, beleértve az enyhe eufóriát és a kikapcsolódás érzését. A nemkívánatos tapasztalatok (különösen magas dózis esetében) pánikrohamokat, diszfóriát, gyanakvást és paranoiát, észlelési torzításokat, hallucinációkat, kognitív károsodást és pszichomotoros károsodást okoznak.

A kannabisz függőséget okoz?

Igen, a kannabisz függőséget okozhat, sőt kannabisz-használati rendellenességekhez vezethet. A kannabiszfogyasztás abbahagyása egy bizonyos idő után elvonási tüneteket eredményezhet (ingerlékenység, szorongás, csökkent étvágy, nyugtalanság és alvászavar). Az Országos Kábítószer- és Alkoholügyi Tanácsadó Bizottság által végzett 2014-15-ös kábítószer-előfordulási felmérés megállapította, hogy a kannabiszt használó 5 emberből 1 a függőségre jellemző tünetekről számol be. A kannabisz-fogyasztási rendellenességnek ez az aránya összhangban áll a nemzetközi megállapításokkal, mely arány a kannabiszt használó serdülőknél 1/3-ra növekedhet. 2006 és 2016 között kétszeresére nőtt azoknak a serdülőknek a száma, akik kannabisz-fogyasztási problémák kezelése miatt beléptek az addiktológiai ellátásba. A függőség kockázata növekszik a használat gyakoriságának és a magasabb THC-tartalomnak a függvényében. Az amerikai adatokon alapuló áttekintés szerint azoknál az embereknél, akik 18 éves koruk előtt kezdenek kannabiszt használni, 4-7-szer nagyobb eséllyel alakul ki kannabisz használati rendellenesség a későbbiekben.

Okozhat-e a kannabisz használata mentális betegségeket?

A kannabisz használata mentális betegségeket válthat ki, illetve súlyosbíthatja a már meglévő zavarokat. A rendszeres fogyasztók esetében 3-4-szeresére növekszik az akut pszichózis kialakulásának kockázata, ez a szám korai használat esetén pedig 5-6-szoros növekedést is jelenthet. A kutatások kimutatták, hogy minden ötödik ember, aki kannabisz okozta pszichózisban szenved, 3-4 éven belül skizofréniával diagnosztizálnak. További fontos kockázati tényező, hogy a korai fogyasztás a súlyos depressziós rendellenesség kialakulásának fokozott megjelenésével is jár. A kannabisz-rendellenesség a bipoláris affektív rendellenesség kialakulásának nagyobb kockázatával, valamint a relapszusok közötti idő csökkentésével jár. A fiatal kannabisz-használók esetében gyakoribbak a szorongásos rendellenességek, különösen azoknál, akik magas THC-tartalmú szert fogyasztanak. Ezen felül a rendszeres fogyasztók inkább számolnak be öngyilkossági gondolatokról, mint a nem használók. A legutóbbi szisztematikus áttekintés szerint a fiatal kannabisz-használók öngyilkossági kísérleteinek kockázata több mint háromszor nagyobb volt, mint azoknál a fiataloknál, akik nem használtak kannabiszt.

Használható-e a kannabisz a mentális betegségek kezelésére?

Habár még nincsenek végleges eredmények a különböző mentális zavarokkal kapcsolatosan, egy átfogó áttekintés megállapította, hogy a kannabisz alapú termékek hosszú távon nem hatékonyak az olyan mentális betegségek, mint például a pszichózis, a depresszió, a szorongásos kórképek, a poszttraumás stressz zavar és Tourette-szindróma kezelésében, és sok esetben káros mellékhatásokkal járhatnak. Aggodalomra ad okot, hogy a mentális betegségben szenvedők öngyógyításra kannabiszt használnak, és ez késleltetheti a megfelelő segítségkeresést és a bizonyítékokon alapuló kezelések igénybevételét. 

Sok kannabisz-használó állítja, hogy a fogyasztás jótékony hatással van mentális egészségére. Hogyan magyarázható a kannabisz növekvő népszerűsége?

Hasonlóan az alkoholhoz, sokan élvezetesnek érzik a rövid távú hatásokat. A jelenlegi kutatás folyamatban van ennek a trendnek az értékelésére és megértésére. A lehetséges tényezők közé tartozik a kannabiszhasználat kedvező médiavisszhangja, a kannabisz alapú termékekkel mint terápiás szerekkel kapcsolatos korai bizonyítékok félreértése és hamis bemutatása, a közösségi médiában való félretájékoztatás és a kannabisz kereskedelmi forgalmazásának hatása.

A szakmai közösség kampányának célja, hogy felhívja a figyelmet a kannabisz használatának potenciális veszélyeire is az egyre erősödő jótékony hatásokról szóló hírek mellett. A fogyasztás különböző formái egyre népszerűbbé válnak, ezért szükséges lehet törekedni a minél szélesebb körű tájékoztatásra.

Az eredeti forrás itt érhető el.

További elemzéseink, amelyek érdekelhetik

2020.10.21
6 perc olvasási idő
Dizájner drogok használatának szankcionálása Magyarországon
Az elúlt tíz év büntetőjogi reakciói
2020.10.21
3 perc olvasási idő
Kérsz egy slukkot? – ez vár rád, ha drogot találnak nálad!
A kábítószer használat szankcionálása 
2020.10.17
8 perc olvasási idő
Hogyan érhetjük el a megváltozott tudati állapotot szermentesen?
A megváltozott tudati állapotok jelenségvilága végtelenül gazdag, érdemes megismerni, azonban fontos tisztában lennünk vele, hogy ez szerhasználat nélkül is elérhető!