Olvasási idő: 6 perc

A kannabisz továbbra is a leggyakrabban fogyasztott kábítószer Európában

Szerző
Ozsváth Kálmán
Dátum
2023.07.10.

A Kábítószer és a Kábítószer-függőség Európai Megfigyelőközpontja (1) által készített 2023-as európai kábítószer-jelentés (2) alapján pontosan látszik, hogy Európában a kannabisz továbbra is messze a leggyakrabban fogyasztott kábítószer.

 

A kannabiszhasználat korosztály szerinti elterjedtsége

A nemzeti felmérések szerint a 15 és 64 év közötti európai felnőtt lakosság mintegy 8%-a, 22,6 millió ember fogyasztott kannabiszt az elmúlt évben (3). A 15-24 évesek körében 18,2%, 8,6 millió személy használt kannabiszt tavaly és 9,6 %, azaz 4,5 millióan az elmúlt hónapban. A 15-64 éves lakosság mintegy 1,3 %-a, 3,7 millió fő napi vagy majdnem napi kannabiszfogyasztó, tehát az elmúlt hónapban legalább 20 napon, vagy ennél is többször használta a kábítószert. Ez az a csoport, amely a legnagyobb valószínűséggel tapasztalja meg a kábítószerrel kapcsolatos egészségügyi problémákat.

Ugyanakkor a használat mértéke és tendenciái is heterogének a közelmúltbeli adatok alapján: Franciaországban és Spanyolországban a lakosság 10,6 %-a, Hollandiában 10,4 %-a, Németországban 8,8 %-a, Magyarországon 1,3 %-a fogyasztott kannabiszt a legutolsó vizsgált évben (4). Jelentős az eltérés azok között, akik az életük során már használtak kannabiszt, az idei európai jelentés szerint Franciaországban 47,3 %, Spanyolországban 40,9 %, Dániában 37,9 %, Németországban 34,7 %, Magyarországon 6,1 % a mutató lakosságarányosan.

Egy korábbi, 2021-es európai webes kábítószer-felmérés alapján a növényi kannabiszt az előző 12 hónapban kannabiszt használó válaszadók 95 %-a használta, míg kannabiszgyantát 32 %, ehető kannabiszt 25 %, kivonatokat pedig 17 %.

 

Továbbra is jelentős a kannabisz-termesztés az Európai Unióban

A növényi kannabisz a legtöbb országban a kábítószer legelterjedtebb formája. 2021-ben a lefoglalt kannabisz mennyisége elérte az elmúlt tíz év legmagasabb szintjét, ami a kábítószer nagyfokú hozzáférhetőségét mutatja. Az Európai Unióban lefoglalt kannabisz 66 %-a és a kannabisznövények súlya alapján jelentett összes uniós lefoglalás 74 %-a Spanyolországban történt. Ez tükrözi az ország jelentőségét mind a kannabisz-kereskedelem tranzitországaként, mind a kannabisz előállítási területeként – igaz, nagy kannabisztermelés folyik az Európai Unió egész területén.

 

Az EU-ban egyre többféle kannabiszterméket lehet vásárolni a kábítószerpiacon

Ez igaz mind az illegális kábítószerpiacra, mind a fogyasztói piacokra, ahol olyan termékek jelennek meg, amelyek alacsony THC-tartalmúak (a tetrahidrokannabinol a marihuána fő pszichoaktív hatóanyaga), de a kannabisznövényből származó más anyagokat, például cannabidiolt (CBD) is tartalmaznak. A tiltott kábítószerek piacán különös aggodalomra ad okot hogy nagy potenciájú kivonatok és ehető termékek is elérhetőek. Szintén óriási veszélyt jelent, hogy az illegális piacon természetes kannabiszként értékesített egyes termékek erős szintetikus kannabinoidokkal lehetnek hamisítottak. A közelmúltban a félszintetikus kannabinoid hexahidrokannabinol (HHC) (5) kereskedelmi forgalomba került néhány EU-tagállamban, és a kannabisz „legális” alternatívájaként árusítják, ami tovább növeli a szabályozási kihívásokat ezen a területen.

 

Sokan a kannabisz használata miatt kerülnek egészségügyi ellátásba

A legfrissebb európai kábítószer-jelentés szerint az Európai Unióban a kábítószer használat miatt szükséges kezelések (6) közel egyharmada a kannabisz fogyasztása miatt történik. A 2021-es adatok alapján 97 000 fogyasztó – ebből mintegy 55 000-en először – kezdett speciális egészségügyi ellátást kannabiszhasználattal kapcsolatos problémák miatt, A kannabisz volt az új kezelést igénybe vevő használók által leggyakrabban említett kábítószer.

 

Nő a kannabisszal kapcsolatos lefoglalások és bűncselekmények száma az EU-ban

2021-ben az uniós tagállamok 240 ezer darab növényi kannabisz lefoglalásról számoltak be, ami 256 tonnát jelent (egy évvel korábban 157 tonnát), míg a kannabiszgyanta esetén 202 ezer darabot regisztráltak, aminek 816 tonna volt a súlya (2020-ban 588 tonna) (7). Ezenkívül Törökország további 52 500 darab, 31 tonnányi növényi kannabisz és 9 800 darab, 33 tonnányi kannabiszgyanta lefoglalását jelentette be.

Az Európai Unióban 2021-ben mintegy 566 ezer kannabiszhasználattal vagy birtoklással kapcsolatos bűncselekmény történt (2020-ban 555 ezer), valamint 100 ezer kábítószer-ellátással kapcsolatos bűncselekményt jelentettek (2020-ban 99 ezret).

 

Források:

  1. https://www.emcdda.europa.eu/index_en
  2. https://www.emcdda.europa.eu/publications/european-drug-report/2023_en
  3. https://www.emcdda.europa.eu/publications/european-drug-report/2023/cannabis_en
  4. https://www.emcdda.europa.eu/data/stats2023/gps_en
  5. https://drogkutato.hu/cikkek/europaban-is-terjed-az-uj-thc-alternativa/
  6. https://www.emcdda.europa.eu/publications/european-drug-report/2023/cannabis_en#treatment-dashboard
  7. https://www.emcdda.europa.eu/publications/european-drug-report/2023/cannabis_en#markets-dashboard
Ez itt az idézet helye, az oldalhoz mérten középre igazítva, ugyan nincs balra sorolva, de így is könnyű elolvasni és feldolgozni, mert viszonylag rövid szövegről van szó ebben az esetben.

Tőle Származik, Titulus, Egyesület neve

További elemzéseink, amelyek érdekelhetik

2020.10.21
6 perc olvasási idő
Dizájner drogok használatának szankcionálása Magyarországon
Az elúlt tíz év büntetőjogi reakciói
2020.10.21
3 perc olvasási idő
Kérsz egy slukkot? – ez vár rád, ha drogot találnak nálad!
A kábítószer használat szankcionálása 
2020.10.17
8 perc olvasási idő
Hogyan érhetjük el a megváltozott tudati állapotot szermentesen?
A megváltozott tudati állapotok jelenségvilága végtelenül gazdag, érdemes megismerni, azonban fontos tisztában lennünk vele, hogy ez szerhasználat nélkül is elérhető!