Olvasási idő: perc

A kannabiszfogyasztás és a depresszió kapcsolata – Prof. Dr. Haller József előadása

Szerző
Dátum
2022.01.17.

Prof. Dr. Haller József neurobiológus, az MTA doktora a kannabiszfogyasztás és a depresszió kapcsolatáról tartott előadást a Drogkutatás 2021 című konferencián. Az előadás a megújult Interdiszciplináris Drogszemlében megjelent összefoglaló tanulmány eredményeit ismertette, mely a Drogkutató Intézet első tudományos produktuma.  A publikáció Dr. Szabó Írisz, Humli Viktória, Baráth Noémi Emőke, Erdős Ákos, Raffai Gellért és Prof. Dr. Haller József közös munkája.

A szerzők az irodalomkutatás során arra a kérdésre keresték a választ: van-e kapcsolat a kannabiszfogyasztás és a depresszió között? A kérdés tudományos igényű vizsgálata azért rendkívül fontos, mert a kannabisz legalizálásának egyik fő indoka a depressziós tünetekre gyakorolt gyógyító hatásában keresendő. Haller professzor úr az előadását a marihuána hatásainak ismertetésével kezdte, melyek ellentétesek a depresszió két legfontosabb ismertetőjével, a lehangoltsággal és az érdektelenséggel. Ennek alapján logikus a következtetés a gyógyászati felhasználás tekintetében. A marihuána használata depresszió kezelésére nem újkeletű dolog, már az időszámításunk előtti 1500-as években is próbálkoztak vele. A XIX. században Nagy-Britannia királynője, Viktória maga is depresszióban szenvedett, amelyet marihuánával próbáltak kezelni. A kutatók feltették azonban a kérdést: a múlt vajon igazolja a jelent?

Napjainkban annyira aktuális a kannabisz gyógyászati felhasználásának kérdésköre, hogy az elmúlt 5 évben több kutatás született a témában, mint az azt megelőző időszakban összesen. Sőt, az orvosi kannabisz fogalma is az elmúlt 5 évben terjedt el a tudományos szférában. Ennek alapján az irodalomkutatásban az elmúlt 5 év vizsgálatainak eredményét összegezték a szerzők. Összesen 115 felfedező tanulmányt tekintettek át, mely anyag több, mint 300 ezer fős mintát foglal magában.

Az egészséges önkénteseken és a depressziós betegeken a kutatások elsöprő többsége azt mutatja, hogy a depressziós állapot súlyosbodik a marihuánától, elenyésző kisebbség állítja, hogy javul, és van néhány tanulmány, amely nem talált különösebb hatást.

Prof. Dr. Haller József, neurobiológus

Az egyéb betegséggel rendelkezők csoportjában regisztráltak egy jelentősebb javulást a marihuána hatására. A professzor úr ezt azzal magyarázta, hogy ezek a betegek döntő többsége valamilyen krónikus fájdalomban szenved, és úgy tűnik, hogy a kannabisznak valóban van egy fájdalomcsökkentő hatása. A fájdalom megszűnése pedig nagy valószínűséggel a depressziós tünetek csökkenését eredményezte ezeknél a személyeknél.

Összességében nem lehet levonni azt a következtetést a tanulmányokból, hogy a kannabisz gyógyítja a depressziót. Az ellenkezője tűnik igaznak.

Prof. Dr. Haller József, neurobiológus

Az irodalomkutatás azonban megcélozta az orvosi kannabisszal történt vizsgálatok összefoglalását is. Ezekben a kísérletekben kontrollált klinikai körülmények között, megadott dózisokban, meghatározott ideig kezeltek betegeket kannabisszal, és végig nyomon követték az állapotuk változását. Összesen 8 ilyen tudományos kutatást találtak a szerzők, melyből hatalmas következtetést nem lehet levonni. Az eredmények szerint 3 vizsgálatban nem volt hatása az orvosi kannabisz fogyasztásának a depresszióra, 3 kutatásban romlott, míg 2-ben javult a betegek állapota. Ez utóbbi kettőben olyan orvosi kannabiszt kaptak a vizsgálati személyek, melyben a kannabidiol (CBD) koncentráció magas, míg a pszichoaktív hatású tetrahidrokannabinol (THC) mennyisége nagyon kevés volt.

Összefoglalva: az orvosi kannabisz jobb, mint a rekreációs kannabisz, azért, mert nincs hatása. Ha nem használ, legalább nem árt.

Prof. Dr. Haller József, neurobiológus

Mivel gyógyászati alkalmazásról akkor beszélünk, ha egy szer többet használ, mint amennyit árt, így a marihuána esetében erről egyelőre nincs szó.

További elemzéseink, amelyek érdekelhetik

2020.10.21
6 perc olvasási idő
Dizájner drogok használatának szankcionálása Magyarországon
Az elúlt tíz év büntetőjogi reakciói
2020.10.21
3 perc olvasási idő
Kérsz egy slukkot? – ez vár rád, ha drogot találnak nálad!
A kábítószer használat szankcionálása 
2020.10.17
8 perc olvasási idő
Hogyan érhetjük el a megváltozott tudati állapotot szermentesen?
A megváltozott tudati állapotok jelenségvilága végtelenül gazdag, érdemes megismerni, azonban fontos tisztában lennünk vele, hogy ez szerhasználat nélkül is elérhető!