Olvasási idő: 2 perc

A kis mennyiségű kábítószer birtoklásának és használatának dekriminalizálására törekszik Malajzia

Szerző
Ozsváth Kálmán
Dátum
2023.05.23.
Bár a délkelet-ázsiai régióban Malajzia szigorú büntetéseket szab ki a kábítószerrel kapcsolatos bűncselekményeket elkövető személyekre, az országban mégis dekriminalizálhatják a kis mennyiségű tiltott kábítószer birtoklását és fogyasztását. A törvényjavaslat értelmében azokat, akiknél kis mennyiségű illegális anyagot találnak, nem vonnák büntetőeljárás alá, hanem drogrehabilitációs központokba küldenék kezelésre.

Malajzia törvényt kíván bevezetni a kis mennyiségű tiltott kábítószer birtoklásának és fogyasztásának dekriminalizálására. A maláj belügyminisztérium a tervezetet állítólag azzal indokolja, hogy csökkenteni kell az ország börtöneinek a túlzsúfoltságát.

Malajzia az illegális kábítószerek egyik legfontosabb tranzitpontjának számít. 2022-ben közel 30.000 embert tartóztattak le különböző kábítószerrel kapcsolatos bűncselekmények miatt, akiknek nagy része kábítószerfüggő volt.

A törvényjavaslat értelmében azokat, akiknél kis mennyiségű illegális anyagot találnak, nem vonnák büntetőeljárás alá, hanem drogrehabilitációs központokba küldenék kezelésre. A javaslat szerint azok esetében, akiknél kis mennyiségű kábítószert találnak, akár birtoklásról, akár használatról van szó, nem tekintenék rendszeres kábítószerrel kapcsolatos bűncselekménynek.

Ez a lépés a legutóbbi az Anwar Ibrahim miniszterelnök kormánya által folytatott büntetőjogi reformok sorában, amely idén eltörölte a kötelező halálbüntetést és az életfogytiglani börtönbüntetést.

Malajzia sok délkelet-ázsiai szomszédjához hasonlóan szigorú büntetéseket szab ki a kábítószerrel kapcsolatos bűncselekményekre. A múlt hónapban elfogadott reformok értelmében bár megtartotta a kábítószer-kereskedelemért kiszabható halálbüntetést, de ezentúl nem lesz kötelező, és a bírák dönthetnek arról, hogy kiszabják-e a legsúlyosabb büntetést az elítélt elkövetőkre, vagy sem.

Az új törvényről szóló javaslat várhatóan idén júliusban kerül a kabinet elé jóváhagyásra. Ha támogatják, a törvénytervezetet még ebben az évben a parlament elé is beterjesztik.

Forrás:

https://www.dailymail.co.uk/wires/reuters/article-12084557/Malaysia-seeks-decriminalise-possession-use-small-amounts-drugs.html

További elemzéseink, amelyek érdekelhetik

2020.10.21
6 perc olvasási idő
Dizájner drogok használatának szankcionálása Magyarországon
Az elúlt tíz év büntetőjogi reakciói
2020.10.21
3 perc olvasási idő
Kérsz egy slukkot? – ez vár rád, ha drogot találnak nálad!
A kábítószer használat szankcionálása 
2020.10.17
8 perc olvasási idő
Hogyan érhetjük el a megváltozott tudati állapotot szermentesen?
A megváltozott tudati állapotok jelenségvilága végtelenül gazdag, érdemes megismerni, azonban fontos tisztában lennünk vele, hogy ez szerhasználat nélkül is elérhető!