Olvasási idő: perc

A megelőzés új irányzatai: drogprevenciós szabadulószobában jártunk!

Szerző
Dátum
2022.03.13.

A Budapest Főváros XIII. Kerületi Önkormányzat Prevenciós Központjában 2017 óta működő szabadulószoba már több, mint 10000 diák/iskolás csoport számára nyújtott betekintést a függőség világába. A központban zajló prevenciós tevékenység célja, hogy a különböző fejtörők és logikai feladatok segítségével izgalmassá tegye és közelebb hozza a tinédzserekhez egy szerhasználó élettörténetét és drogkarrierjét. A Drogkutató Intézet munkatársai nemcsak betekintést nyerhettek a Prevenciós Központ működésébe, de saját élményt is szerezhettek a szabadulószoba végigjátszásával!

Hazánkban a drogprevenciós szabadulószoba meglehetősen úttörő ötletnek számít, amely az elmúlt években kezdett kibontakozni, és ma már az ország több pontján is elérhető. Az első ilyen kezdeményezés a XIII. kerületben látott napvilágot a Nyírő Gyula Kórház OPAI – Drogambulancia és Prevenciós Központ együttműködésével. A szabadulószoba az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a XIII. kerületi Önkormányzat támogatásával valósult meg. A projekt ötletgazdája Gilbert Anna volt. Miért van szükség a megelőző tevékenységek megújítására? Valamennyi gyakorló szakember tapasztalata egybecseng a szakirodalommal, mely szerint a frontálisan tartott előadások és az elrettentés nem túl hatékony a megelőzés szempontjából. Olyan prevenciós tevékenységek létrehozására van szükség, melyek elérik a mai tizenévesek ingerküszöbét, felkeltik a figyelmüket és – egy biztonságos közegben – saját élményt nyújtanak. Ezen felül nem szakítja ki őket saját szociális szférájukból, alkalmazkodik az igényeikhez és érzékenyíti őket. Erre remek lehetőséget ad a szabadulószoba, mely játékossá és izgalmassá teszi a folyamatot, egyben biztosítja a tapasztalati tanulás lehetőségét is. Fontos momentum lehet a család bevonása is, ám ez valamennyi szektor szakembere szerint jelentős nehézségekbe ütközik.

A szabadulószobában 14-18 éves fiatalokat fogadnak, akik 4-5 fős csapatokat alkotva, felnőtt kísérő nélkül mehetnek be az első terembe. A sötét helyiségbe lépve a résztvevők egy szerhasználó fejében találják magukat, ahol egy animációs videó segítségével megismerkednek a függőség kialakulásának előzményeivel. A történetet követően a tinédzserek különböző hanganyagok és logikai feladatok által, lépésről-lépésre átélik a fogyasztó teljes drogkarrierjét. A résztvevők a szabadulószobából történő sikeres kijutás után az élményeket egy beszélgetőkörben dolgozzák fel, a Prevenciós Központ szakembereinek vezetésével. Habár a prevenciós szabadulószoba elsősorban az illegális pszichoaktív szerek köré szerveződik, szerepet kap a dohányzás, a szerencsejáték- és az alkoholfüggőség is. Ezen felül a játékot követő megbeszélés teret ad a fiataloknak az őket érintő valamennyi probléma megvitatására. Ilyen lehet például a felelősségteljes internethasználat, a videójátékfüggőség, vagy a zaklatás és az iskolai bullying is, melyek sajnos egyre inkább jelen vannak a tizenévesek mindennapjaiban. Ha egyszerre egy egész osztály érkezik a szabadulószobába, akkor is megmarad annak kiscsoportos jellege. Ilyenkor két elemmel bővül a programkör: a fiatalok egyik csoportja olyan interaktív filmet néz, aminek főbb fordulópontjai az ő döntésükön múlik, a másik csoport a Prevenció Stúdió foglalkozáson vesz részt. Természetesen ezek témája is szervesen illeszkedik a program tematikájához.

A XIII. kerületben, a Tüzér utca 56-58. szám alatt található Prevenciós Központ jelenleg is várja a csoportok, iskolák jelentkezését a szabadulószobába! További információ ezen a honlapon érhető el.

Köszönjük a Prevenciós Központ szakembereinek, hogy betekintést nyerhettünk működésükbe, és külön köszönet Szedmák Eszter ifjúsági referensnek a szakmai tájékoztatásért és az együttműködésért!

Források:

http://prevencio.bp13.hu/fomenu/cimlap.html

https://www.budapest13.hu/2017/12/11/egyedulallo-drogprevencios-szabaduloszobat-avattak/

További elemzéseink, amelyek érdekelhetik

2020.10.21
6 perc olvasási idő
Dizájner drogok használatának szankcionálása Magyarországon
Az elúlt tíz év büntetőjogi reakciói
2020.10.21
3 perc olvasási idő
Kérsz egy slukkot? – ez vár rád, ha drogot találnak nálad!
A kábítószer használat szankcionálása 
2020.10.17
8 perc olvasási idő
Hogyan érhetjük el a megváltozott tudati állapotot szermentesen?
A megváltozott tudati állapotok jelenségvilága végtelenül gazdag, érdemes megismerni, azonban fontos tisztában lennünk vele, hogy ez szerhasználat nélkül is elérhető!