Olvasási idő: 8 perc

A snüssz használata kapudrog lehet

Szerző
Drogkutató Intézet
Dátum
2023.10.13.
A fiatalok körében a snüssz használata kapudrog lehet a dohányzás világába. Már általános iskolában is megjelenik, akár a nyolcadikos tanulók háromnegyede próbálta már a snüsszt. Sokan hamis információk alapján döntenek a használata mellett, kevésbé tartják károsnak. Könnyen el tudják rejteni a szülők vagy tanárok elől, de veszélyes a használata, mert nagyon gyorsan okozhat túladagolást, mérgezést és gyakran eszméletüket is veszítik.

 

Az elmúlt években gyakran hallhattunk a cigarettázás egészségesebb alternatívájának tartott snüsszről. A snüssz nem több, mint füstmentes „nikotinpárna”, amely őrölt, nedves dohánytermék. A száj alsó vagy felső nyálkahártyájára helyezhető tasakok továbbá vizet, sót és akár aromaanyagokat (például mentolos, gyógynövényes, citrusos) is tartalmaznak.

A nyál felszabadítja a nikotint, amely a fogíny vékony bőrén át felszívódik a véráramba, ezzel kiváltva gyors hatását. A teafilterhez hasonló, csomagolt nikotin a szájrák kialakulását is okozhatja. Emellett erős nikotinfüggőség is könnyen kialakulhat a nagyon magas nikotintartalma miatt. Egyetlen szál klasszikus cigaretta nikotintartalma 1-2 mg, míg az említett snüsszé 4-6-10-16-20 mg/tasak kiszerelésű is lehet. 

A XVIII. századi svéd találmány fogyasztása nem büntetendő, viszont árusítása tilos egy 1992-ben bevezetett törvény alapján az Európai Unióban – ellenben Svédország azzal a feltétellel lépett be az Unióba, hogy mentesül a törvény betartása alól. Az EU elvárja, hogy 2040-re füstmentesnek titulálhassa a tagállamait, de ez korántsem a snüsszfogyasztásra való átszoktatást jelenti. (1)

A fiatalok körében igen elterjedt, nem látszik a használata, nincs kellemetlen szaga, és a maga módján olcsónak is számít. A dohányt tartalmazó svéd snüsszel ellentétben Magyarországon a dohánymentes nikotintasakot lehet kapni. A hatása a cigarettáéhoz hasonló, enyhe kábultságot, hányingert és hányást, rosszullétet és fáradtságot okozhat a tasak felhelyezésétől számítva 3-5 percen belül. Szájszárazsággal, rossz lehelettel és ínygyulladással is járhat a használata. Krónikus alkalmazása a szájnyálkahártyán leukoplákiát is okozhat, amely fehéres-szürkés elszíneződést, elszarusodást jelent. Jellemzően ez a rákot megelőző állapot is fogorvosi ellátást igényel. Használata után kialakulhat fogínygyulladás, fognyaki szuvasodás, ínyrecesszió, csontvesztés és akár fekélyes ínyelváltozás is.

A cigarettától eltérően ez nem ég, nincs égésterméke, kátrány sincs benne, de kicsit sem mondható ártalmatlannak. Egy tanulmány szerint növeli a nyelőcső- és hasnyálmirigyrák kialakulásának esélyét, és akár közrejátszhat a gyomor- és végbélrák megjelenésében is. (2) A hasnyálmirigyrák a leggyakoribb és legsúlyosabb lefolyású rosszindulatú daganattípus, az ötéves túlélési esély 3-5%. (3,8) A „néma gyilkosnak” nevezett végbélrák Magyarországon a második leggyakoribb daganattípus mindkét nemnél. Korai stádiumában tünetmentes és kezelése egyszerűbb, viszont az áttétek megjelenése után a gyógyulási arány 35% alá esik. (4)

A nikotinpárna használata növeli a szívinfarktus és a magas vérnyomás kockázatát. A krónikus fogyasztás még a 2-es típusú cukorbetegség és metabolikus szindróma kialakulását is okozhatja. Állatkísérletek alapján a sebgyógyulást is lassítja, amely a snüssz használat során a szájnyálkahártyán kialakuló mikrosérülések elfertőződését okozhatja. A fehérvérsejtszám csökkentésével az immunrendszer védekező képességét is gyengíti. A terhesség alatt snüsszt fogyasztó nőknél a koraszülés és halvaszülés kockázata is magasabb. (2,9)

A dohányzás, mint civilizációs ártalom 

A Nicotina tabacum-dohány használata hosszú időre nyúlik vissza. A dohány termesztése, leveleinek rágása és elszívása Amerikában és Ausztráliában akkor terjedt el, amikor az európai felfedezők ott jártak. Európában és Angliában a XVI. században vált ismertté. A XIX. század második feléig csak a férfiak használták, a cigarettagyártás viszont később kezdődött, addig elsősorban pipázás formájában fogyasztották. A cigaretta megjelenésével a nők is a dohányosok körébe kerülhettek.

Az egészségkárosító magatartásformák közül az egyik legelterjedtebb a dohányzás. A magzati kortól kezdve az élet minden szakaszában negatív hatást gyakorol az egészségre: a légcső-, hörgő-, illetve tüdőrák okozta halálozások 85%-áért, az ischaemiás szívbetegség miatti halálozások 16%-áért felelős.  A nemdohányzók 20%-a napi szinten volt kitéve a passzív dohányzásnak. (5) Több áldozatot követel, mint az alkoholizmus, a kábítószer-használat, a fertőzések, a tűzesetek és a bűnügyek összesen. (6)

A nikotinról általánosan

A nikotin a dohánynövény leveleiben megtalálható pszichoaktív vegyület, erős méreg, bőrön és nyálkahártyán könnyen felszívódik. Akár halálos is lehet a mennyisége, ezért növényvédő szer formájában is előszeretettel használják. Hatása a központi idegrendszeren keresztül, a „jutalmazó központ” dopamintermelésével stimuláló. A függőség kialakulásában jelentős szerepet kapnak biológiai és genetikai tényezők is. Egy elfogadott pszichofarmakológiai elképzelés szerint a nikotin a túléléshez alapvetően fontos jutalmazó (rewarding) mechanizmusokon keresztül fejti ki a hatását, hasonlóan a kokainhoz vagy a heroinhoz. (10,11) Pszichés hatásai között a stressz csökkenése számottevő, továbbá az álmosságot is fedheti és hangulatváltozásokat okozhat. Gerincvelői szinten reflexgátlás jelentkezik, ami vázizom-relaxációhoz vezet.

A nikotin a pulzus és a vérnyomás emelkedését, verejtékezést, remegést és görcsöket is okozhat. Várandós kismamáknál méhösszehúzódást válthat ki, továbbá magzatkárosító is. A terhesség alatti nikotinfogyasztás a születendő gyermeket is károsítja, állatkísérletek kimutatták, hogy a tüdő fejlődésében és a születés utáni tüdőfunkció romlásában is szerepet játszik. 

A vizeletelválasztás és az étvágy csökkenése sem normális a testre gyakorolt hatásai között. A halálos dózis 20-60 mg között van, rendszeres fogyasztóknál ez a dózis magasabb is lehet. A mérgezéses tünetek hamar megjelennek, görcsök és légzésbénulás okozza a gyors halált. Antidótum nincs ellene, csak kórházi tüneti kezelés, mint görcsoldás és gépi lélegeztetés. Pszichés és fizikai függőség is könnyen kialakul, az elvonási tünetek az ingerlékenység, agresszivitás, koncentrációs zavarok, alvászavar, a pulzus csökkenése, szájszárazság, fejfájás, fáradtság és megnövekedett étvágy. (8)

Élsport és a nikotinpárna

Egyre több információ és cikk jut napvilágra a sportolók snüsszhasználatát boncolgatva. A labdarúgók körében egyre nagyobb problémát jelent a „snüsszözés”. A jégkorongozók és birkózók sem vetik meg a kis párnákat, nyugtatóként tekintenek rá és energialöketet is éreznek tőle, amely csupán a magasabb pulzushoz köthető. Teljesítményfokozóként próbálják használni a sportolók, de ennek a hatása nem bizonyított. A nikotin a koncentrációt növeli ugyan kis mértékben, ám a tolerancia nagyon gyorsan alakul ki, vagyis ismételt alkalmazásnál már észrevehetetlen. (10,11,12,13)

 

A fiatalok körében a snüssz használata kapudrog lehet a dohányzás világába. Már általános iskolában is megjelenik, akár a nyolcadikos tanulók háromnegyede próbálta már a snüsszt. Sokan hamis információk alapján döntenek a használata mellett, kevésbé tartják károsnak. Könnyen el tudják rejteni a szülők vagy tanárok elől, de veszélyes a használata, mert nagyon gyorsan okozhat túladagolást, mérgezést és gyakran eszméletüket is veszítik. A nikotin a központi idegrendszer légzőközpontján keresztül elnyomhatja a légzést, ezáltal oxigénhiányos állapot alakulhat ki. A görcsök, légzésbénulás mellett a szívritmuszavar és az izzadás is gyakori tünetei a mérgezésnek. Az osztály- vagy csoporttársak nyomása is késztetheti a diákokat a snüsszözésre, a társaságba való beilleszkedés vagy elfogadás reményében próbálják ki. Jogszabály alapján a dohányzást helyettesítő nikotintartalmú termékek közé sorolható, így a snüssz fogyasztása köznevelési, valamint gyermekjóléti, gyermekvédelmi intézményben tilos. (12)

A nikotinos tasak nem segít a dohányzásról való leszokásban, nincs bizonyított kutatás arra vonatkozóan, hogy alkalmas lenne a snüssz a dohányzás okozta nikotin- és viselkedési függőség kezelésére. Ma már számos megbízható és hatékony lehetőség kínálkozik a nikotinfüggőség leküzdésére, mint például nikotinos rágógumi, transzdermális tapasz, melyeket a gyógyszertárakban szakember segítségével és ajánlásával tudnak használni. Ezeknek káros egészségügyi következményeik nincsenek és a mellékhatásprofiljuk is kedvező. (12)

Felhasznált irodalom:

 1. Nemzeti Agrárgazdasági Kamara-Már a snüssz is vesztésre áll?
 2. Folkehelseinstituttet-Health risks from snus use
 3. Ilic M, Ilic I. Epidemiology of pancreatic cancer. World J Gastroenterol. 2016 Nov 28;22(44):9694-9705. doi: 10.3748/wjg.v22.i44.9694. PMID: 27956793; PMCID: PMC5124974.
 4. Magyar Orvosi Kamara-Harc a néma gyilkos, a vastag-, és végbélrák ellen
 5. https://www.euro.who.int/en/health-topics/disease-prevention/tobacco/data-and-statistics/effects-of-tobacco-on-health. 
 6. KSH, Dohányzási szokások, 2019.
 7. Egészségvonal-Nikotin  https://egeszsegvonal.gov.hu/
 8. https://hasnyalmirigydaganatsos.hu/tenyszamok/
 9. Luo, J., Ye, W., Zendehdel, K., Adami, J., Adami, H.-O., Boffetta, P., & Nyrén, O. (2007). Oral use of Swedish moist snuff (snus) and risk for cancer of the mouth, lung, and pancreas in male construction workers: a retrospective cohort study. The Lancet, 369(9578), 2015–2020. doi:10.1016/s0140-6736(07)60678-3
 10. Kótyuk, E., Kovács-Nagy, R., Faludi, G., et al (2009.) A NIKOTIN DEPENDENCIA ÉS A DOPAMIN D4-ES RECEPTOR -521 CT PROMOTER POLIMORFIZMUSÁNAK ASSZOCIÁCIÓJA MAJOR DEPRESSZIÓS BETEGCSOPORTBAN, Neuropsychopharmacologia Hungarica,  XI/2, 59-67
 11. Dani, J. A., Heinemann, S. (1996). Molecular and cellular aspects of nicotine abuse. Neuron, 16(5), 905-908
 12. Egészségvonal-Nikotinos tasak  https://egeszsegvonal.gov.hu/
 13. Telex-A snüssz a legújabb füstmentes dili
 14. Index- Saját termékkel füstölték ki a dohányosokat, de vannak kockázatai

Forrás: KSH, Dohányzási szokások, 2019.

https://www.ksh.hu/docs/hun/xftp/idoszaki/elef/dohanyzas_2019/index.html 

További elemzéseink, amelyek érdekelhetik

2020.10.21
6 perc olvasási idő
Dizájner drogok használatának szankcionálása Magyarországon
Az elúlt tíz év büntetőjogi reakciói
2020.10.21
3 perc olvasási idő
Kérsz egy slukkot? – ez vár rád, ha drogot találnak nálad!
A kábítószer használat szankcionálása 
2020.10.17
8 perc olvasási idő
Hogyan érhetjük el a megváltozott tudati állapotot szermentesen?
A megváltozott tudati állapotok jelenségvilága végtelenül gazdag, érdemes megismerni, azonban fontos tisztában lennünk vele, hogy ez szerhasználat nélkül is elérhető!