Olvasási idő: 7 perc

A WADA dilemmái

Szerző
Téglásy Kristóf
Dátum
2024.02.07.
A mai élsportban nagyon nehéz folyamatosan és szinte állandó mértékben hozni azt a szintet, ami egy világverseny rangos helyezéséhez kell. Ugyanígy a csapatsportoknál a csapatba kerülésig nagyon rögös és hosszú út vezet, de egy sérüléssel könnyen ki lehet kerülni, és a visszatérés a gyógyulás időtartamától is nagyban függ. El lehet tehát képzelni, hogy egy sportolónak milyen csábítást jelent, ha egy fájdalomcsillapító, akár hosszabb ideig való szedésével elkerülheti vagy elodázhatja a kihagyást és így a csúcson maradhat. Igen ám, de ezen szerek  hosszabb távú szedésének a függőségen kívül számos egyéb veszélye is van.

 

A WADA (World Anti-doping Agency), azaz a Doppingellenes Világszervezet saját tiltólistáján, számontart olyan szereket is, melyek illegális kábítószereknek minősülnek. A WADA ezeknek a szereknek a sportolókra gyakorolt hatását vizsgálja. A szervezetet annak okán alapították 1999-ben, hogy napvilágra kerültek a közvéleményben komoly visszhangot kiváltó dopping és kábítószer okozta halálesetek sportolók körében. Fontos tudni, hogy a WADA nem csak a versenyen vizsgálhatja a sportolókat, de felkészülési idő alatt is, tulajdonképpen az év bármely napján kiszállhat egy-egy élsportolótól mintát venni, beleértve a szilvesztert és az ünnepeket is. A verseny alatti vizsgálat hatásairól nekünk, magyaroknak is konkrét élményeink lehetnek a múltból, elég csak a 2004-es athéni olimpiára gondolni, ahol két aranyérmet is vesztettünk. Ráadásul a doppingolás egyik esetben sem bizonyosodott be minden kétséget kizáróan, hiszen Fazekas Róbert elégtelen mintát adott (nem volt elégséges a levett mennyiség a vizsgálathoz), Annus Adrián pedig nem jelent meg a doppingvizsgálaton. De emlékezhetünk arra az esetre is, amikor egy edzőtáborban bukott meg két válogatott kajakozó. Nekik az volt a szerencséjük, hogy a szervezetükben kimutatott kokain csak abban az esetben minősül doppingvétségnek, ha azt versenyen mutatják ki, esetük nem került a WADA elé, így őket csak sportfegyelmi vétségért marasztalta el a hazai szövetség. 

 

A nagy marihuána dilemma

 

A nemzetközi szervezet minden évben nyilvánosságra hozza a frissített tiltólistáját és szankciókat is megnevez az egyes szerek használatának esetére. Az elmúlt években két olyan szer is a figyelem középpontjába került a sportban, mely a kábítószerekkel foglalkozó szervezeteknek is a látókörében van. A marihuána (kannabisz) esetében a WADA is belekerült az Európában terjedő legalizációs áramlat bűvkörébe. 2020-ban döntött úgy a szervezet, hogy 2021-től azok a sportolók, akik a versenyek közötti felkészülési időszakban, a tiltólistán szereplő rekreációs drogot szednek, az addigi automatikus kétéves eltiltás helyett csak három hónapos büntetésre számíthatnak. Sőt, amennyiben vállalják a WADA által kínált rehabilitációs programot, mindössze egy hónapos eltiltás vár rájuk. Valljuk be, versenyszezonon kívül az egy hónap a nullával egyenlő, de még versenyszezonban is fenn lehet tartani a formát egy hónapig az edzésmunka lelkiismeretes elvégzésével, ennyi idő alatt még nem jelentkezik a versenyhelyzet hiányának káros hatása. A döntés indoklásában az szerepelt, hogy a WADA az elkövetkezendő időben inkább a teljesítményfokozó szerekre akar koncentrálni. Természetesen egyből beindult a lobbi a marihuána teljes „felszabadítása” érdekében. A WADA különféle csoportjai vizsgálni kezdték, hogy egyáltalán helye van-e a kannabisznak a tiltólistán. A nemzetközi szervezet saját szabályzata szerint, ilyenkor három szempontot kell mérlegelni a vizsgálat alá kerülő szer esetében, és ezek nem kifejezetten és kizárólag az élettani hatásokra terjednek ki. A szempontok a következőek:

  • Növeli-e a sportteljesítményt (It has the potential to enhance sport performance)
  • Van-e egészségügyi kockázata (It represents a health risk to the athlete)
  • Sérti-e a sportszerűséget (It violates the spirit of sport (as defined by the Code))

 

A szabályzat szerint, ha ezen feltételekből kettő teljesül, akkor az adott szer tiltólistán szerepeltetése indokolt.  A széles körű vizsgálat után a nemzetközi szervezet egyhangúlag úgy döntött, hogy tiltólistán hagyja a kannabiszt. Olivier Niggli, a WADA főigazgatója így nyilatkozott: „Nem egyszerű az a kérdés, hogy a THC-t sportkörnyezetben hogyan kell kezelni. A WADA tisztában van az ezzel az anyaggal kapcsolatos vélemények és felfogások sokféleségével világszerte, sőt bizonyos országokon belül is. A WADA azt is szem előtt tartja, hogy a THC tiltólistáról való eltávolítására irányuló néhány kérést nem támasztja alá a szakértők alapos felülvizsgálata. Tisztában vagyunk azzal is, hogy számos ország törvényei – valamint széles körű nemzetközi szabályozási törvények és politikák – támogatják a kannabisz jelenlegi listán való megőrzését. A WADA azt tervezi, hogy folytatja a kutatást ezen a területen, a THC potenciális teljesítménynövelő hatásaival, a sportolók egészségére gyakorolt ​​hatásaival, valamint a kannabisz sportolók, szakértők és mások véleményével kapcsolatban világszerte.” (WADA, 2022.09.23)

 

Így történt tehát, hogy miután egy a kannabisz használatának súlyát csökkentő intézkedéssel egy nemzetközi szervezet a marihuána legalizálásának útjára tért rá, ugyanez a szervezet egy alapos, szakértők és nem különféle civil szervezetek megmondóemberei által végzett vizsgálat után megállt ezen az úton és kimondta, hogy a kannabisz és ezzel együtt természetesen a marihuána használata káros, a sportban (is) elfogadhatatlan és a sportolókra egészségügyi veszélyt jelent. 

 

Gyógyszer, kábítószer vagy dopping? A Tramadol

 

A másik, akár úttörőnek, de mindenképpen bátor lépésnek nevezhető változás a Tramadolt érinti. De mis is ez a szer? A Tramadol központilag ható szintetikus opiát agonista, melyet a kodeinhez hasonlóan alkalmaznak közepesen erős fájdalmak kezelésére felnőtteknél. Napjaink egyik legelterjedtebb, addiktív és készen kapható gyógyszere.  Bár mindenhol vényköteles, könnyedén beszerezhető az internetről, ami a drogot könnyen hozzáférhetővé teszi sok függő számára. A Tramadol nagyon hatékony fájdalomcsillapító, de más narkotikumokhoz hasonlóan itt is fennáll a függőség veszélye, különösen, ha a gyógyszert hosszú időn át, nagy mennyiségben alkalmazzák. Mivel az opiátok minden tulajdonságával rendelkezik, rendszeres használata tipikus fizikai és pszichológiai függőséget alakít ki. 

Mint a fentiekből kitűnik, ez a szer nem azért került a WADA látókörébe, mert teljesítményfokozásra alkalmas lenne, hanem a sportolókra gyakorolt hatása, kiemelten veszélyes volta miatt. Ugyanis a túladagolás veszélye miatt, a Tramadol napi adagja nem haladhatja meg a 400 mg-ot.  Nagyobb dózisokban csökkenti a légzőszervek működését, veszélyesen felszínessé és ritkává téve a légzést. Emellett nagy körültekintést és elővigyázatosságot igényel más gyógyszerekkel történő egyidejű alkalmazása. Számos rohamról számoltak be olyan esetekben, amikor a Tramadolt más gyógyszerekkel kombinálva alkalmazták, illetve számos, túladagolásából eredő haláleset történt. A mai élsportban nagyon nehéz folyamatosan és szinte állandó mértékben hozni azt a szintet, ami egy világverseny rangos helyezéséhez kell. Ugyanígy a csapatsportoknál a csapatba kerüléshez nagyon rögös és hosszú út vezet, de egy sérüléssel könnyen ki lehet kerülni és a visszatérés a gyógyulás időtartamától is nagyban függ. El lehet tehát képzelni, hogy egy sportolónak milyen csábítást jelent, ha egy fájdalomcsillapító akár hosszabb ideig való szedésével elkerülheti vagy elodázhatja a kihagyást és így a csúcson maradhat. Igen ám, de a hosszabb távú szedésnek a függőségen kívül számos egyéb veszélye is van. Mint fentebb írtuk, más (gyógy)szerrel együtt alkalmazva végzetes hatása is lehet. És bizony az élsportban nem ritka – inkább írhatnánk, hogy mindennapos –, hogy különféle, egyébként nem tiltott szerekkel igyekeznek a sportolók teljesítményét maximalizálni, a legfontosabb verseny idejére csúcsformába hozni azt és a lehető legtovább azon a szinten tartani. Itt pedig belép a képbe az ismeretlen veszélyfaktor, hogy ezekkel a szerekkel együtthatásban, milyen károkat okozhat egy fájdalomcsillapító. Pláne, ha esetleg a sportoló nem a csapatorvos, hanem valamilyen ismerős orvos tanácsára szedi, annak érdekében, hogy a csapata előtt is titkolja sérülését. Erős fájdalomcsillapító révén a Tramadol tipikus „lassító”. Ismert hatása, hogy lassítja a gondolkodást, károsan befolyásolja a döntéshozatali képességét és a motoros reakciókat. A háziorvosok javasolják, hogy a Tramadolt használók a készítmény szedésének ideje alatt ne vezessenek gépjárművet, ne kezeljenek nehéz munkagépeket, valamint ne végezzenek olyan tevékenységet, ami éberséget igényel. Képzeljük el, hogy a versenysportban, ami önmagában is „veszélyes üzem”, milyen végzetes következménye lehet az előbb felsorolt hatásoknak.

 

Térjünk vissza a WADA bátor lépéséhez. 2022 szeptemberében, amikor a marihuána listán hagyásáról is döntöttek, a WADA ExCo, azaz a Végrehajtó Bizottság jóváhagyta a tiltólistával foglalkozó szakértői tanácsadó csoport (List Expert Advisory Group) ajánlását a Tramadol tiltólistára helyezéséről. Tekintve, hogy egy nagyon népszerű és elterjedt fájdalomcsillapítóról volt szó, a döntés életbe léptetésére átmeneti időszakot hagytak, hogy a sportolók és stábjaik alkalmazkodni tudjanak a változáshoz. Azonban idéntől, azaz 2024. január 1-től a Tramadol már dopping tiltólistán szereplő szernek számít. A marihuánához hasonlóan ez a szer is a „kizárólag versenyen tiltott S7 Narkotikumok (kábító fájdalomcsillapítók)” csoportjába került bele, azaz csak akkor éri szankció a versenyzőt, ha a verseny alatt, illetve után mutatják ki a szervezetében. Azonban így is fontos előrelépés, hogy olyan szer kerülhetett az egészségügyi veszélyessége miatt a WADA tiltólistájára, aminek nincs teljesítményfokozó hatása, ugyanakkor nem csak ismert és használt gyógyszer, de kábítószerként is jelen van a feketekereskedelemben. 

 

Forrás:

 

https://www.wada-ama.org/en

https://index.hu/sport/2022/09/13/marad-a-marihuana-a-tilalmi-listan/

https://www.origo.hu/sport/laza/20200807-wada-dopping-enyhitik-a-rekreacios-drogok-hasznalatara-vonatkozo-szabalyokat.html

https://www.wada-ama.org/en/news/wada-executive-committee-approves-2023-prohibited-list

https://www.antidopping.hu/editor_up/2024/tiltolista/2024_tiltlista_vltozsok.pdf

https://heroindetoxeurope.com/hun/?q=opioid-fuggoseg/tramadol-f%C3%BCgg%C5%91s%C3%A9g

https://www.parentmcs.hu/?page=vegyul&id=34

https://index.hu/techtud/2020/01/24/afrikaban_a_gyerekek_teajaba_keverik_az_opiatot_hogy_ne_erezzek_az_ehseget/

További elemzéseink, amelyek érdekelhetik

2020.10.21
6 perc olvasási idő
Dizájner drogok használatának szankcionálása Magyarországon
Az elúlt tíz év büntetőjogi reakciói
2020.10.21
3 perc olvasási idő
Kérsz egy slukkot? – ez vár rád, ha drogot találnak nálad!
A kábítószer használat szankcionálása 
2020.10.17
8 perc olvasási idő
Hogyan érhetjük el a megváltozott tudati állapotot szermentesen?
A megváltozott tudati állapotok jelenségvilága végtelenül gazdag, érdemes megismerni, azonban fontos tisztában lennünk vele, hogy ez szerhasználat nélkül is elérhető!