Olvasási idő: 4 perc

A washingtoni Bellingham város betiltja a kábítószereket?

Szerző
Ozsváth Kálmán
Dátum
2023.06.16.
Miután egy 5 éves kislány (1) és két tinédzser is fentanil túladagolásban meghalt a Washington állambeli Bellinghamben, a városi tanácsa a közelmúltban döntött arról (2), hogy betiltják a kábítószer-fogyasztást, és megszavazták, hogy a nyílt drogfogyasztás letartóztatható bűncselekménynek minősüljön.

A vizsgálata során az 5 éves kisgyermek szervezetében halálos mennyiségű fentanilt találtak a nyomozók. A lakásban tartott házkutatás során a rendőrség fentanilt, metamfetamint és metadont, valamint kábítószer-kiegészítőket talált, amelyekhez az 5 éves kislány és 8 éves testvére könnyedén hozzáférhetett.

Bellingham vezetésének döntése két évvel azután született, hogy Washington állam legfelsőbb bírósága dekriminalizálta a kemény drogokat. A bíróság még 2021-ben hozott döntése megsemmisítette azt a törvényt, amely az egyszerű kábítószer-birtoklást bűncselekménynek minősítette. Az állami törvényhozók a döntésre a kábítószer dekriminalizációjáról szóló törvénnyel reagáltak.

A túladagolások szintje rendkívül megugrott és mindennapossá vált az Észak-amerikai városban (3). Volt, hogy egy holttest fél napon keresztül egy közterületi padon maradt. Ugyancsak megtörtént eset: egy parkolóban a járdaszegélyen órákon keresztül holtan ült egy férfi; a halálát, mint utóbb kiderült, szintén fentanil túladagolás okozta. A városi tűzoltóság 2023 első negyedévében naponta átlagosan több mint két túladagoláshoz is kivonultak; ez az arány közel kétszerese a tavalyinak

Még 2018-ban a helyi média azzal büszkélkedett, hogy Bellingham Washington állam „leghippibb városa”, azóta azonban jelentősen megemelkedett a kábítószer-fogyasztásból és túladagolásból származó halálos áldozatok száma. A Whatcom megyei orvosszakértői hivatal szerint Bellinghamben a túladagolás okozta halálesetek száma a 2018-as 11-ről 2022-re 89-re ugrott. A 2023-as év eddigi fentanil-túladagolás halálesetek száma (4) június 6-án a hivatalos orvosszakértői adatok szerint 35 volt, de ez a bejelentett adat szinte biztosan alacsonyabb a valós számoknál, ami arra utal, hogy 2023-ban még több lesz a halálos túladagolások száma, mint 2022-ben volt.

A szakemberek egyöntetű álláspontja szerint a fentanil különösen sok áldozatok szed a gyermekek körében. Az Egyesült Államok országos statisztikái is súlyos képet mutatnak: 2019 és 2020 között a túladagolás okozta halálozás a hatodik-hetedik helyről a harmadik, vezető halálozási ok lett az 1-19 évesek között. A 10-19 évesek körében bekövetkezett kábítószer okozta halálesetek 84%-a pedig fentanil miatt következett be úgy, hogy ezen fiatalok 65%-ának nem volt soha ismert opioid használata.

 

Források:
  1. https://www.cascadiadaily.com/news/2023/apr/13/3-arrested-in-connection-with-death-of-5-year-old-ferndale-girl/
  2. https://cob.org/wp-content/uploads/Ordinance-Prohibiting-Use-of-Controlled-Substances-in-Public-Places-Final-Clean-4-10-23.pdf
  3. https://www.foxnews.com/politics/most-hippie-town-washington-town-bans-drugs-spike-overdoses
  4. https://www.cascadiadaily.com/news/2023/jun/09/fentanyl-deaths-in-whatcom-county-still-climbing/

További elemzéseink, amelyek érdekelhetik

2020.10.21
6 perc olvasási idő
Dizájner drogok használatának szankcionálása Magyarországon
Az elúlt tíz év büntetőjogi reakciói
2020.10.21
3 perc olvasási idő
Kérsz egy slukkot? – ez vár rád, ha drogot találnak nálad!
A kábítószer használat szankcionálása 
2020.10.17
8 perc olvasási idő
Hogyan érhetjük el a megváltozott tudati állapotot szermentesen?
A megváltozott tudati állapotok jelenségvilága végtelenül gazdag, érdemes megismerni, azonban fontos tisztában lennünk vele, hogy ez szerhasználat nélkül is elérhető!