Olvasási idő: 5 perc perc

Abszurdnak tűnő döntés Kanadában: szinte mindent dekriminalizálnak Brit Kolumbiában

Szerző
Dallos Laura
Dátum
2023.01.27.

Bár még a marihuána legalizálásának eredményei és következményei sem egyértelműek Kanadában, mégis abszurdnak tűnő szabályozás lépett életbe. 2023. január 31-étől nem lesznek büntethetőek a felnőttek bizonyos illegális kábítószerek birtoklásáért Brit Kolumbiában, Kanada egyik tartományában.

2022 júniusában Intézetünk konferenciát szervezett, amelyen Kanadából érkező vendégeink arról számoltak be előadásukban, hogy azok a célkitűzések, amelyeket a marihuána legalizálásával kapcsolatosan fogalmaztak meg a jogalkotók, nem teljesültek. A szervezett és szabályozott körülmények közötti árusítás sem a fekete piac forgalmát nem csökkentette, sem azt nem eredményezte, hogy a fiatalok kontrollált, a segítség azonnali nyújtásának lehetőségét biztosító falak között (coffee shopokban) fogyasszák el a vásárolt terméket. Előadóink már ekkor említést tettek arról, hogy Brit Kolumbiában az eddigiektől merőben eltérő megoldással próbálkoznak majd az idei év januárjától. 

Az elkeseredettnek tűnő kísérlet oka, hogy Kanadában évek óta súlyos problémát jelent a drogválság országszerte, amit a fentanyl járványszerű terjedése, majd a COVID járvány csak tovább fokozott. A kanadai kormány honlapján elérhető hivatalos tájékoztatás szerint 2016 és 2022 júniusa között összesen 32.632 nyilvánvalóan opioid mérgezés okozta haláleset történt. Csak 2022 első félévében 3.556-an hunytak el opioid mérgezésben, ami hozzávetőlegesen napi 20 áldozatot jelent. Ha mindez nem lenne elég, ezzel párhuzamosan, az elmúlt hat évben 33.493 opioiddal kapcsolatos és 14.606 pszichostimulánsokkal kapcsolatos mérgezéses eset kórházi kezelésére került sor. Szinte felfoghatatlan mértékű terhelést és kiadást jelent ez a kanadai egészségügy és szociális szféra számára. A halálozások visszaszorítására és a probléma kezelésére pedig most személyes fogyasztásra dekriminalizálják az illegális kábítószerek egy részét. 

2023. január 31. és 2026. január 31. között minden 18. életévét betöltött felnőtt szabadon birtokolhat maximum 2,5 grammot az alábbi kábítószerekből:

  • opioidok (például a heroin, a morfium és a fentanyl) 
  • crack kokain és kokainpor 
  • metamfetamin
  • MDMA (ecstasy) 

Bár a 2,5 grammnyi mennyiség elsőre nem biztos, hogy soknak hangzik, de viszonyításként fentanylból 700 mikrogramm, vagyis 0,0007 gramm már halálos lehet a fogyasztóra nézve (1).
Ezen anyagok birtoklásáért tehát a megadott mennyiségben senki nem vonható felelősségre, a kábítószerek nem kerülnek lefoglalásra, csupán csak információt kaphatnak azok a fogyasztók, akik szeretnének a leszokásról vagy egészségügyi szolgáltatásokról tájékozódni. 

A tartomány vezetése döntését főként azzal indokolja, hogy ennek köszönhetően többen fognak igénybe venni egészségügyi szolgáltatásokat, ugyanis a szerhasználók büntetéstől való félelme így megszűnik, a fogyasztókat nem fogják megbélyegezni. A szövetségi mentális egészségügyi és függőségi miniszter mindezt a túladagolási válságra adott közegészségügyi válaszlépésnek tekinti, amely hozzájárulhat a kábítószer-fogyasztással kapcsolatos előítéletek visszaszorítására, és segítheti a fogyasztót az egészségügyi és szociális szolgáltatások hozzáféréséhez. Bár országszerte több akció is indult az ártalomcsökkentés kapcsán, ami a szerhasználók biztonságát és egészségét szolgálja, a túladagolások száma továbbra sem látszott csökkenni az elmúlt években. 

A dekriminalizálás ellenére azonban továbbra is bűncselekménynek számít a kábítószerrel való kereskedés, így sem a fent említett, sem más kábítószerek nem árusíthatóak a boltokban. Félő, hogy ez a fajta “hibrid” megoldás továbbra is a szervezett bűnözéshez megannyi szálon köthető feketepiaci kábítószer-kereskedelemnek kedvez majd. Továbbra is bűncselekménynek számít bármekkora mennyiségű kábítószer birtoklása reptereken, általános- és középiskolák, valamint gyermekgondozási intézmények területén. A rendőrség továbbra is intézkedhet azon személyek ellen, akik magánterületen, a tulajdonos akarata ellenére nyíltan kábítószert használnak, beleértve a bevásárlóközpontokat, bárokat és kávézókat. 

A kábítószer-fogyasztás és birtoklás engedményei azonban csak Brit Kolumbiában érvényesek, tehát a többi kanadai tartományban továbbra is az illegális kábítószerekre vonatkozó törvények maradnak hatályban. Azt sem szabad  elfelejteni, hogy magyar állampolgárként sem legális a kábítószer-fogyasztás  Brit Kolumbiában, hiszen a magyar Büntetőjogi Törvénykönyv személyi hatálya alapján ez tiltott!

A közlekedés kapcsán is tilalom lesz érvényben a személygépjárművek, vízi járművek és a tömegközlekedésre vonatkozóan, ugyanis sem alkohol, sem kábítószer hatása alatt nem megengedett a vezetés. Ezen felül bármilyen kábítószer birtoklása is tilos a járművekben, ha kiskorú (18 év alatti) személy is tartózkodik benne, függetlenül attól, hogy a jármű mozgásban van-e vagy sem. 

A 18 éven aluliaknak a kábítószer birtoklása és fogyasztása továbbra is tiltott cselekvésnek számít. Azonban félő, hogy ez a részleges tilalom nem fogja a fiatalokat megakadályozni abban, hogy hozzájussanak a számukra illegális kábítószerekhez. Eddig sem volt megnyugtató a helyzet, ugyanis a 15 és 24 év közötti kanadai fiatalok alkotják a leggyorsabban növekvő, opioid-túladagolás miatt kórházi ellátásra szoruló csoportot (2).
Kérdés, hogy a tartományi dekriminalizáció hogyan fogja befolyásolni a fiatalok és úgy általában a szerhasználat alakulását a jövőben. Felelőtlen kísérlet vagy bátor, megoldást eredményező cselekedet?

 

 

Felhasznált források:

1: https://www.collincountytx.gov/substance_abuse/Pages/Fentanyl2022.aspx (letöltés dátuma: 2023. január 25.)

2: https://www.canada.ca/en/health-canada/services/publications/healthy-living/canada-opioid-crisis-fact-sheet.html (letöltés dátuma: 2023. január 25.)

További források: