Olvasási idő: 10 perc

Agyi érkatasztrófa a fiatalokban – a kannabiszfogyasztás és a szélütés kapcsolata

Szerző
Dr. Szabó Írisz
Dátum
2021.07.21.

Az utóbbi időben egyre többet foglalkozik a tudományos világ a kannabiszfogyasztás és az agyi szélütés, másnéven stroke előfordulásának gyakoriságával. A fiatalok között egyre nagyobb mértéket ölt a stroke előfordulása és társadalmi érdek a lehetséges okok feltárása. Több kutatásból is kiderül, hogy összefüggés fedezhető fel a kannabiszfogyasztás és a stroke előfordulása között. A vizsgálatok alapján úgy tűnik, hogy a marihuána gyakori fogyasztása a stroke kockázati tényezői közé sorolandó. Ennek számos feltételezhető oka lehet, így cikkünkben ezeket járjuk körül.

A kannabisz vagy másnéven marihuána a legelterjedtebb drog a világon, amit rekreációs vagy orvosi célból egyaránt fogyasztanak. Négy főbb fajt tartanak számon, amiket fogyasztási célból termesztenek: Cannabis sativa, indica, rudealis és hybrid. Ezek közül a sativa az, amit a leggyakrabban használnak magas pszichoaktív Δ-9-tetrahidrokannabinol (THC) tartalma miatt. A növényben található THC szint változását az utóbbi években több tanulmányban is vizsgálták és a kannabidiol (CBD) szint rovására folyamatos emelkedő tendenciát mutat a világon mindenhol. A THC szint ilyen fokú emelkedése egészségügyi veszéllyel járhat a szerhasználók számára, főleg azok esetében, akik valamilyen módon fogékonyabbak a káros hatásaira.

A múlt évtizedben 40 százalékos emelkedés volt megfigyelhető a fiatalkorban elszenvedett stroke-os esetek számában a világon. Az, hogy feltárjuk ennek okait társadalmi érdek, hiszen a stroke hosszú távú egészségügyi következményekkel járhat, amik akár munkaképtelenséghez is vezethetnek. Az elérthető esettanulmányok alapján a kannabiszhasználat és a stroke előfordulása között kapcsolat fedezhető fel. Ezt a témát járjuk most körül, leginkább a leggyakrabban előforduló iszkémiás, vagyis a vérellátás akadályoztatásaképp létrejövő stroke kapcsán. Viszont mindenképpen meg kell jegyezni, hogy a vérzéses stroke előfordulása esetén is találtak összefüggést a kutatók a kannabisz használatával.

A kannabiszfogyasztás káros hatásai a keringési rendszerre

Az endokannabinoid rendszernek legfontosabb szerepe a szervezetünkben többek között az idegrendszer helyes működésében van. Ha viszont külsőleg bevitt kannabinoid származék megbomlasztja az egyensúlyát, mint például kannabisz használata esetén a THC, az káros mellékhatásokat eredményez. Az egyik ilyen káros hatás a keringési rendszer helytelen működése, sérülése. A kannabiszfogyasztás a pulzus emelkedésével jár, amely fiatalokban szívritmus zavar kialakulásához vezethet. Továbbá érelmeszesedés és különféle sztenozisok, vagyis érszűkületek kialakulásához vezethet szervezet szerte, így az agyban is. Ezen kívül kimutatták, hogy a THC fokozza a véralvadást, mert a vérlemezkék aggregálódásához, vagyis összecsapzódásához és így vérrögök kialakulásához is vezethet. Ezek a kannabisz okozta káros folyamatok és betegségek egytől egyig az iszkémiás stroke fokozott kockázati tényezői között szerepelnek.

Tehát a kannabiszfogyasztás a felmérések alapján az iszkémiás stroke előfordulásának hajlamosító tényezője lehet, így manapság nagy az igény arra a tudományos világban, hogy önmagában kockázati tényezőként kezeljük. Ezt több kutatás is alátámasztja, melyek közül egyikben összehasonlították a kannabiszt fogyasztó és nem fogyasztó kórházi ellátásra szorulókat. A kutatásból az derült ki, hogy a kannabiszhasználók között jóval több volt az iszkémiás stroke miatt kórházi ellátásra szoruló beteg, mint a nem használók között. Egy másik kutatás alapján elmondható, hogy kannabiszfogyasztás esetén majdnem duplájára nő a stroke előfordulása a nem fogyasztókkal szemben. Mások a kannabiszfogyasztás ideje és a stroke kezdete között találtak szoros összefüggést, habár leszögezték, hogy ezeket a betegeket más, a vérkeringést befolyásoló kockázati tényező is érintett, mint például a dohányzás és az alkoholfogyasztás. Utóbbi tényezőket nagyon fontos kizárni a stroke-ot kiváltó okok közül a kannabiszhasználat és a stroke előfordulásának vizsgálata során, hiszen ezek is hozzájárulhatnak a stroke kialakulásához. Ugyan nem lehet eltekinteni attól a ténytől sem, hogy a kannabiszfogyasztás leggyakoribb módja a cigarettába keverés és közvetve ez is hozzájárulhat a különféle betegségek kialakulásához.

Növekvő stroke esetszámok – hogyan érintettek a kannabiszfogyasztó fiatalok?

Kifejezetten a fiatalkori stroke-ot helyezték górcső alá abban a tanulmányban, amelyben 18 és 55 év közöttieket vizsgáltak és az eredmények kiértékelésekor figyelembe vették az ismertebb kockázati tényezőket (mint például az előbb említett alkohol és dohányzás) és így is 26 százalékos emelkedését figyeltek meg a stroke előfordulási kockázatának vizsgálatakor a kannabiszhasználók között. Szintén a fiatalabb korosztályban vizsgálódva (18-44) a marihuánának több keringési megbetegedésben való szerepét is bizonyították, melyek közül a stroke kiemelt jelentőségű volt. Továbbá 25-34 évesek esetében a kannabiszfogyasztás egy másik tanulmányban önmagában több mint kétszeresére növelte a stroke előfordulásának kockázatát.

Ezzel szemben létezik pár kutatás, amelyben nem találtak összefüggést a kannabiszhasználat és a korai iszkémiás stroke előfordulása között, például egy svéd tanulmányban, ahol csak a dohányzással hozták összefüggésben a stroke-os eseményeket. Illetve egy másik kutatásban, ahol a betegek vizeletéből mutatták ki a kannabinoidokat és ez alapján kerestek összefüggést a stroke előfordulásával a kórházban ápoltak között. Ebben a kutatásban szintén nem találtak összefüggést a kannabiszfogyasztás és a stroke előfordulása között. Ehhez hozzá kell tenni, hogy mivel a THC és az egyéb kannabinoid származékok zsíroldékony molekulák, még hetekig jelen lehetnek a szervezetben. Éppen ezért a kutatóknak ezt is figyelembe kell venni, ha vizeletminta alapján keresnek összefüggést. Kizárólag a vizelet vizsgálata esetén az sem derül ki, hogy vajon a fogyasztó alkalmi vagy krónikus, vagyis folyamatos drogfogyasztó-e.

Fentebb részleteztük, hogy mik lehetnek ennek az összefüggésnek az okai, így többek között a THC okozta szívritmuszavar, a fokozott véralvadás, az érelmeszesedés és sztenózisok létrejötte állhat a stroke kialakulásának a hátterében. 45 évnél fiatalabb stroke betegeknél, akiknek a vizeletmintájában kannabinoid származékokat találtak, az agyban több helyen előforduló sztenózisokat figyeltek meg, amelyek a kannabisz megvonását követően eltűntek. Az 1970-es években végzett patkánykísérletekből kiderült, hogy a THC az erek összehúzódását okozhatja, így nagyrészt ez a tulajdonsága vezethet iszkémiás stroke-hoz. Valószínűleg genetikai okai lehetnek annak, hogy a kannabiszfogyasztás súlyos következményekkel járhat bizonyos emberekben, míg másokban nem. Egyelőre az egyetlen különbség, amely a stroke-ot szenvedett fogyasztók és nem fogyasztók között szembetűnő az a nem. Ugyanis a férfiak esetében a kannabisz okozta stroke előfordulása sokkal gyakoribb.

Ahogy a (kannabisz tartalmú) termékek használata nő az Egyesült Államokban egyre világosabbá válik, hogy a tudományos szigorral vett adatok nagyon fontosak annak érdekében, hogy megpróbáljuk megérteni a kannabisz mindenre kiterjedő egészségügyi hatását.

Dr. Robert Harrington, elnök, American Heart Association

Még több kutatásra van szükség!

Számos dolog tisztázatlan maradt még a stroke és a kannabiszhasználat összefüggése kapcsán és sok az ellentmondás is. Több olyan kutatásra van szükség, ahol pontosan meghatározott a fogyasztás ideje és mértéke, sőt a növény faja, hiszen nagyban eltérhet a különböző fajok, fajták THC szintje, illetve szükséges lenne kizárni az egyéb szerhasználatot a képletből. Mindezek mellett elsősorban fel kell hívni a társadalom figyelmét arra, hogy a közhiedelemmel ellentétben a kannabisz nem biztonságos drog. Ahogy a kutatásokból is kiderül a fiatal populációban fokozza a stroke előfordulását, habár a pontos mechanizmusok még nem teljesen ismertek. Nem szabad megfelejtkezni a számos bizonyított negatív hatásáról sem, mint például a memóriaromlás, szorongás és paranoia. A marihuána káros hatását legfőképp az agyi keringés esetében alábecsülik, ezért a téma alaposabb körbejárása fokozott jelentőségű, tekintve, hogy egyre több országban és az USA-ban egyre több államban legalizálják vagy dekriminalizálják a fogyasztását.

Felhasznált irodalom:

Behrouz, R., Perchuk, A., Malek, A. R. (2013). Marijuana Use and Ischemic Stroke. Practical Neurology

Choi, S-H., Mou, Y., Silva, A. C. (2019). Cannabis and Cannabinoid Biology in Stroke. Stroke 50(9), 2640-2645.

Mateo, I, Pinedo, A., Gomez-Beldarrain, M., Basterretxea, J. M., Garcia-Monco, J.C. (2005). Recurrent stroke associated with cannabis use. J Neurol Neurosurg Psychiatry, 76(3), 435-7.

Moustafa, B., Testai, F. D. (2021). Cerebrovascular Complications Associated with Marijuana Use. Curr Neurol Neurosci Rep, 21(6), 25.

San Luis, C. V., O’Hana S Nobleza, C., Shekhar, S., Sugg, R., Villareal, D. J., Mehta, T., Gangadhara, S. (2020). Association between recent cannabinoid use and acute ischemic stroke. Neurol Clin Pract, 10(4), 333-339.

Wolff, V., Lauer, V., Rouyer, O., Sellal, F., Meyer, N., Raul J. S., Sabourdy, C., Boujan, F., Jahn, C., Beaujeux, R., Marescaux, C. (2011). Cannabis use, ischemic stroke, and multifocal intracranial vasoconstriction: a prospective study in 48 consecutive young patients. Stroke, 42(6), 1778-80.

További elemzéseink, amelyek érdekelhetik

2020.10.21
6 perc olvasási idő
Dizájner drogok használatának szankcionálása Magyarországon
Az elúlt tíz év büntetőjogi reakciói
2020.10.21
3 perc olvasási idő
Kérsz egy slukkot? – ez vár rád, ha drogot találnak nálad!
A kábítószer használat szankcionálása 
2020.10.17
8 perc olvasási idő
Hogyan érhetjük el a megváltozott tudati állapotot szermentesen?
A megváltozott tudati állapotok jelenségvilága végtelenül gazdag, érdemes megismerni, azonban fontos tisztában lennünk vele, hogy ez szerhasználat nélkül is elérhető!