Olvasási idő: 20 perc

„Ameddig nem akar felépülni, addig egy függőt hordozni kell” – Interjú Dombai Gáborral

Szerző
Drogkutató Intézet
Dátum
2021.07.26.

„Sokszor a nagy frankót játszottam, mindenre volt egy álarcom. Rengeteg szerepet játszottam, nem voltam sohasem önmagam” – meséli Intézetünknek Dombai Gábor felépülő függő, akinek a problémái 11 éves korában az alkohollal kezdődtek. Drognapló sorozatunkban olyan személyekkel készítünk interjút, akik valamilyen módon érintettek a szerhasználatban. Az interjút Szabó Jennifer pszichológus készítette.

Gábor 11 évesen úgy találkozott az alkohollal, hogy körülötte sokan mások is rendszeresen fogyasztották. Ahogy szépen lassan telt az idő, 18 évesen Gábor társaival együtt kipróbálta a különböző illegális pszichoaktív szereket is. Pár hónap múlva már intravénás használóvá vált, elmondása szerint egyre több és több kellett, hogy jól érezze magát. A designer drogok rendszeres fogyasztása során jöttek el az első mélypontok. Már semmi sem számított, csak hogy az aznapi adag meglegyen. Gábor a családjától szerzett pénzt a kábítószerekre, akik egy idő után nem tudták tovább tolerálni függőségét.

A családom mondta, hogy menjek el egy kezelőhelyre, mert ez így tovább nem működik. Már nem engedtek be a lakásba, mert elloptam mindent. Én egyáltalán nem vettem észre, hogy ekkora bajban vagyok. Sajnos egy függőt a családjának hordoznia kell, ameddig ő nem akar felépülni.

Dombai Gábor, felépülő függő

Gábor gyógyulása után úgy emlékszik vissza régi önmagára, mint a „társadalom legutolsó tagjára”. Sok embert átvert, köztük a családját is, amellyel nehéz volt megbékélnie. Nehéz volt feldolgoznia a múltat, a rehabon sok önismereti munka kellett a felépüléshez. Gábor úgy érzi, ma már képes felelősséget vállalni tetteiért, mely gyógyulásának kulcsmomentumát képezi. A mai napig jár konzultációra és igyekszik dolgozni önmagán, rengeteg célt szeretne még elérni élete során.

Köszönjük szépen Gábor, hogy megosztottad velünk történetedet és további sok sikert kívánunk céljaid eléréséhez!

További elemzéseink, amelyek érdekelhetik

2020.10.21
6 perc olvasási idő
Dizájner drogok használatának szankcionálása Magyarországon
Az elúlt tíz év büntetőjogi reakciói
2020.10.21
3 perc olvasási idő
Kérsz egy slukkot? – ez vár rád, ha drogot találnak nálad!
A kábítószer használat szankcionálása 
2020.10.17
8 perc olvasási idő
Hogyan érhetjük el a megváltozott tudati állapotot szermentesen?
A megváltozott tudati állapotok jelenségvilága végtelenül gazdag, érdemes megismerni, azonban fontos tisztában lennünk vele, hogy ez szerhasználat nélkül is elérhető!