Olvasási idő: 20 perc

„Amikor mindenki azt mondta körülöttem, hogy meghalok, én akkor döntöttem el: élni akarok!” – Interjú Menyhárt Balázzsal

Szerző
Drogkutató Intézet
Dátum
2021.08.17.

„Ha azt teszed, amit szoktál, azt kapod, amit szoktál” – meséli jelmondatát Menyhárt Balázs felépülő függő. Balázs a Ráckeresztúri Drogterápiás Otthon egyik szobájának falán látta az említett idézetet, amely végigkísérte nem zökkenőmentes felépülését. Köszönjük szépen Balázs, hogy őszintén megosztottad velünk történetedet! Drognapló sorozatunk következő interjúját Pogácsás Nóra készítette.

Balázs drogkarrierje már 12 éves korában elkezdődött, a füves cigit próbálta ki először. Ezt követően gimnáziumi évei során hetente több alkalommal alkoholt is fogyasztott, elmondása szerint itt kezdődtek a problémák. Kirúgták a gimnáziumból, ami további illegális szerek kipróbálásához vezetett: Balázs elkezdett szintetikus drogokat is használni.

Egészen addig drogoztam napi szinten, ameddig rákot diagnosztizáltak nálam. Ekkor 22 éves voltam.  Volt egy öngyilkossági kísérletem az 1 éves kemoterápiás kezelés végén, és én ekkor találkoztam először azzal a gondolattal, hogy élni akarok!

Menyhárt Balázs, felépülő függő

Balázs ezt követően rájött, hogy szociális érzékenységével a segítő szakmában a helye, így szociális munkásnak tanult. Egyetemi évei kezdetén illegális szereket nem használt, viszont alkoholt fogyasztott, illetve szorongása miatt gyógyszereket is szedett. Ezt eleinte sikernek könyvelte el, ám később rájött, hogy belső vívódásaira és az űrre ez nem megoldás. Egyre több Frontint kellett bevennie, hogy jól érezze magát, ami további nehézségeket okozott. Egy nehezebb pillanatban a gyógyszer és alkohol mellé Balázs újra kábítószerhez nyúlt, ezúttal intravénásan heroint használt. Ezt követően minden elkezdett szétesni körülötte, kirúgták a munkahelyéről, és 2-3 hónap alatt minden tartalékát felélte. Balázs rájött, hogy óriási bajban van, ezért felhívta a Válaszút Misszió irodáját. Könyörgött a telefonban, hogy azonnal segítsenek neki, mert meg fog halni. Balázs ekkor végigcsinálta az előgondozást, majd bekerült a Ráckeresztúri Drogterápiás Otthonba. 8 hónapot töltött a rehabon, ahol sikerült az elvonási tünetektől megszabadulnia, majd felépülnie. Balázs azóta teljesen józan életet él, és folyamatos önismereti munkát végez. Gőzerővel halad afelé, hogy hivatásos segítő lehessen, jelenleg egyetemi tanulmányait végzi.

Köszönjük szépen Balázs, hogy megosztottad velünk történetedet, sok sikert kívánunk tanulmányaidhoz és további céljaidhoz!

Interjú Menyhárt Balázs

További elemzéseink, amelyek érdekelhetik

2020.10.21
6 perc olvasási idő
Dizájner drogok használatának szankcionálása Magyarországon
Az elúlt tíz év büntetőjogi reakciói
2020.10.21
3 perc olvasási idő
Kérsz egy slukkot? – ez vár rád, ha drogot találnak nálad!
A kábítószer használat szankcionálása 
2020.10.17
8 perc olvasási idő
Hogyan érhetjük el a megváltozott tudati állapotot szermentesen?
A megváltozott tudati állapotok jelenségvilága végtelenül gazdag, érdemes megismerni, azonban fontos tisztában lennünk vele, hogy ez szerhasználat nélkül is elérhető!