Olvasási idő: 7 perc

Az embercsempészet és a drogkeresekedelem összefüggése a Száheli övezet és Európa tengelyén

Szerző
Riedl Annamária
Dátum
2024.05.07.

 

 

A migráns kérdést legtöbbször az Arab országokból érkezőkkel azonosítjuk, sokszor elfeledkezve az Európa déli részén, pl. Lampedusa szigetén történtekről, ahova évente több százezer menekült érkezik – jó eséllyel megérkezik, és nem fullad a tengerbe – Afrikából. Az ENSZ 2023-as jelentése szerint csak a Száheli övezetből 3 millióan menekültek el tavaly Európa irányába, ami nem csak mérhetetlen mennyiségű embertömeget zúdított a kontinensre, de egyre nagyobb mértékben az itt kialakult kábítószer útvonalnak köszönhetően – elsősorban – kokaint is. 

 

“Az ENSZ legújabb (szerk.: 2023-as) jelentése szerint a migránscsempészek az elmúlt évtizedben soha nem látott hasznot húztak az emberkereskedelemből a Száhel-övezetben, ahol a fegyveres erőszak, a terrortámadások és az éghajlati változások miatt hárommillió embernek kellett elhagyni az otthonát, és ezek közül nagyon sokan kényszerültek menekültekké válni.” – írja az UNDOC (Egyesült Nemzetek Kábítószer- és Bűnügyi Hivatala).

Az olyan külső fenyegetések, mint a szudáni válság, lavinaszerű elvándorlást hoznak létre a régióban –  mondta Mar Dieye, az ENSZ-főtitkára, Száhel-övezet különleges koordinátora az UN Newsnak .

Dieye szerint jelenleg a legtöbb emberkereskedelem a nem jól szabályozott, porózus határterületeken történik, ahol az állami beavatkozás „rendkívül gyenge”.

Az UNODC legfrissebb jelentésében, a migránsokkal és az őket csempésző bűnözőkkel folytatott interjúkon kívül más “mozgatórugókat” is megkérdeztek, akik elmondták, hogyan bontakozik ki a határokon átnyúló bűnözés a Száhil övön túli városokba.

Sok interjúalany azt mondta, hogy a csempészek olcsóbbak és gyorsabbak, mint a szabályos migráció – derült ki a jelentésből. Nigerben egy kulcsfontosságú informátor azt mondta, hogy a hatóságoknak három-négy hónapig tart a hivatalos dokumentumok feldolgozása, míg a csempésztől 24 órán belül megkapja az iratot. 

A jelentés rámutatott a korrupcióra is, mint a bűncselekmények kulcsfontosságú tényezőjére, ugyanis sok helyen a hatóságok emberei is részei a folyamatnak, ezért a csempészeknek még kisebb a félelemérzetük. 

Számos ENSZ tag és a száheli vezetők számára az együttműködés kulcsfontosságú. Ezért a Nemzetközi Migrációs Hivatal (IOM) jelenlegi erőfeszítései közé tartozik visszatérő migránsok megélhetésének támogatása és új partnerségek kialakítása, ideértve a G5 Száhel-erővel kötött friss megállapodást is, amely egy multinacionális misszió, amely a régió stabilizálására törekszik.

“Eközben az UNISS (United Nations Integrated Strategy For The Sahel-Egyesült Nemzet Integrált Stratégiája Száhel Számára) továbbra is együttműködik az ENSZ összes szervezetével és partnerországával olyan kezdeményezésekben,, mint a Generation Unlimited Száhel, és segíti a száhelieket családjaik eltartásában.” – mondta Mr. Dieye, hangsúlyozva, hogy a jelenlegi helyzet továbbra is „rendkívül aggasztó”.

Hiszen kokain, a kannabisz és az opioidok egyre könnyebben megvásárolhatók, mivel a bűnözői hálózatok és fegyveres csoportok kihasználják a törékeny Száhel-övezet “természetes megállóhelyét” az Európába és a Dél-Amerikából induló embercsempész útvonalakon, még úgy is, hogy a hatóságok az ENSZ segítségével igyekeznek felszámolni a bűnözői hálózatokat, és ennek köszönhetően rekordszámú kábítószert foglalnak le.  

Emellett azonban az ENSZ Kábítószer- és Bűnügyi Hivatalának (UNODC) új jelentése szerint  a Száhel-övezetben folyó kábítószer-kereskedelem továbbra is akadályozza a biztonságot, a gazdasági fejlődést és a jogállamiságot, miközben veszélyezteti a közegészséget is.

„A kábítószer-kereskedelem jól bevált a Száhel-övezetben – mind helyi, mind globális szinten káros következményekkel jár.” – mondta Amado Philip de Andres, az ügynökség nyugat- és közép-afrikai regionális irodájának vezetője.

Néhány száheli országban – Burkina Fasóban, Csádban, Maliban, Mauritániában és Nigerben – továbbra is a kannabiszgyanta a leggyakrabban lefoglalt nemzetközi kábítószer, ezt követi a kokain és a gyógyszerészeti opioidok.

Valójában a kokainlefoglalások száma 2022-ben az egekbe szökött a Száhel-övezetben. A 2015 és 2020 között lefoglalt évi átlagos 13 kg-ról 2022-re 1466 kg-ra ugrott. Az UNODC értékelései szerint ez a régión keresztülmenő nagyszabású kokainkereskedelem jelenlétére utal.

2023 közepére pedig már 2,3 tonna kokaint foglaltak le Mauritániában, az ügynökség szerint.

Az új jelentés szerint a régiót, annak földrajzi elhelyezkedése „természetes megállóhellyé” teszi a Dél-Amerikába és Európába tartó, egyre növekvő mennyiségű kokain számára, ahol a kábítószer iránti kereslet hasonlóképpen megnőtt.

Az ügynökség új jelentésének „ébresztőként” kell szolgálnia – mondta Leonardo Santos Simão, az ENSZ-főtitkár nyugat-afrikai és Száhil-övezeti különleges képviselője.

„A Száhel-övezet államainak – a nemzetközi közösséggel együtt – sürgős, összehangolt és átfogó lépéseket kell tenniük a kábítószer-csempész-hálózatok felszámolására, és az ezekben az országokban élő embereknek biztosítaniuk kell azt a jövőt, amelyet megérdemelnek” – mondta.

Forrás:

https://news.un.org/en/story/2023/06/1137817

https://news.un.org/en/story/2024/05/1149346 

További elemzéseink, amelyek érdekelhetik

2020.10.21
6 perc olvasási idő
Dizájner drogok használatának szankcionálása Magyarországon
Az elúlt tíz év büntetőjogi reakciói
2020.10.21
3 perc olvasási idő
Kérsz egy slukkot? – ez vár rád, ha drogot találnak nálad!
A kábítószer használat szankcionálása 
2020.10.17
8 perc olvasási idő
Hogyan érhetjük el a megváltozott tudati állapotot szermentesen?
A megváltozott tudati állapotok jelenségvilága végtelenül gazdag, érdemes megismerni, azonban fontos tisztában lennünk vele, hogy ez szerhasználat nélkül is elérhető!