Olvasási idő: 5 perc

„Az én függőségi sztorim a születés pillanatában kezdődött” – interjú Hamar Jánossal

Szerző
Pogácsás Nóra
Dátum
2022.03.15.

Drognapló sorozatunkban olyan személyekkel készítünk interjút, akik valamilyen módon érintettek a szerhasználattal kapcsolatban. Ezúttal Hamar János felépülő függő és addiktológiai konzultáns mesélte el nekünk függőségének történetét, hogy mi vezetett végül a leszokáshoz és hogyan találta meg ezáltal hivatását. Az interjút Pogácsás Nóra készítette.

Jani átlagos magyar családban nevelkedett, ahol szülei hetente többször fogyasztottak alkoholt és veszekedtek. Gyerekkorától kezdve azt tapasztalta, hogy a feszültség oldásához szükség van valamiféle szerre. Az otthoni problémák elől menekülve kifejezetten kereste a balhés társaságokat. 14-15 évesen a barátai irányába való megfelelési kényszer miatt fogyasztott először alkoholt.

18 éves korában a pszichoaktív szerek világát már tudatosan kereste. Két sikertelen próbálkozás után harmadszorra sikerült extasy-t szereznie. Az  első fogyasztásnál olyan szorongásmentes és boldog állapotot élt meg, amilyet azelőtt sohasem tapasztalt és amilyenre mindig is vágyott. Kezdetben törekedett csak a hétvégi bulikban történő fogyasztásra, majd engedett a hét közben megjelenő sóvárgásnak. Már egy éve volt folyamatosan “beállva”, mikor még mindig tudott magyarázatot és önigazolást gyártani az állapotáról. Aztán jöttek a nehézségek, amikről már nem lehetett nem tudomást venni.

Elkezdte a drog kamatostól visszavenni… azt, amit az elején kaptam a szerektől: csak a magány volt.

Hamar János addiktológiai konzultáns

Ekkor jöttek a paranoid gondolatok, úgy érezte folyamatosan követik és figyelik, a módosult tudatállapot is már csak a paranoiáról szólt. Félelmei, szorongásai és pszichózisa leküzdése miatt heroinhoz nyúlt. 6 évig használta, mikor elérkezett a mélypont. Az úttest mellett állva azon gondolkodott, hogy melyik autó elé vesse magát, de hirtelen egy gondolat futott át a fejében: itt az idő segítséget kérni. Hazament és édesanyja Pécsváradra vitte rehabilitációs terápiára, ahol 8-9 hónapot töltött, azóta tiszta. Ennek már 22 éve, ami sokkal több, mint a szerhasználat éveinek száma.

Szerintem az a legfontosabb pont egy szerhasználó életében, amikor felteszi a kezét: ezt így tovább nem! Valaki mondja meg, hogy mit csináljak, azt tudom, hogy mit ne!

Hamar János addiktológiai konzultáns

,,Akkor már minden vágyam arról szólt, hogy egy hétköznapi ember lehessek"

A terápia után eldöntötte, hogy “útjelző tábla” szeretne lenni, azaz segíteni akar másoknak a józanság elérésében és megtartásában. Így lett addiktológiai konzultáns, ami kifejezetten a függőkre specializált segítő foglalkozás. Jani szerint 2022-ben mindenki függ valamitől – a függőségek korát éljük, viszont fontos, hogy erről lehessen őszintén beszélni. Merjük felvállalni a gyengeségeinket és érezni, hogy így is szerethetőek vagyunk. Jani több éves prevenciós munkája során úgy tapasztalta, hogyha nem menekülnének a fiatalok saját maguk elől, akkor nem lenne ennyi szerfogyasztás sem.

Az hogy valaki drogozik, az a jéghegy csúcsa. Ott sokkal korábban félrement valami. Senki sem lesz véletlenül drogos.

Hamar János addiktológiai konzultáns

Az első lépések a függőségből való szabadulás útján

Köszönjük szépen Jani, hogy megosztottad velünk történetedet!

További elemzéseink, amelyek érdekelhetik

2020.10.21
6 perc olvasási idő
Dizájner drogok használatának szankcionálása Magyarországon
Az elúlt tíz év büntetőjogi reakciói
2020.10.21
3 perc olvasási idő
Kérsz egy slukkot? – ez vár rád, ha drogot találnak nálad!
A kábítószer használat szankcionálása 
2020.10.17
8 perc olvasási idő
Hogyan érhetjük el a megváltozott tudati állapotot szermentesen?
A megváltozott tudati állapotok jelenségvilága végtelenül gazdag, érdemes megismerni, azonban fontos tisztában lennünk vele, hogy ez szerhasználat nélkül is elérhető!