Olvasási idő: 3 perc

Az intravénás szerhasználat hozzájárul a nemi betegségek terjedéséhez

Szerző
Bozsó Dorottya
Dátum
2023.04.28.
Világszerte közel 11 millió ember használ intravénásan valamilyen kábítószert, közülük minden 8. személy fertőződött meg HIV vírussal. Ez azt jelenti, hogy 1,4 millió fogyasztó HIV vírusfertőzött (8). A kábítószer használat és a nemi betegségek kialakulása között szoros kapcsolat figyelhető meg. Az illegális kábítószerek, például: a fentanil, a kokain, a heroin, a metamfetamin, valamint a vényköteles gyógyszerek jogtalan használata számos egészségügyi veszélyt hordoz magában, köztük a nemi betegségek (STD = Sexually transmitted diseases) kialakulásának kockázatát. Az alábbi tanulmányban az intravénás szerhasználattal összefüggő leggyakoribb nemi betegségeket mutatjuk be röviden.

Az EMCCDA 2022-es jelentése szerint Európában csökken az intravénás kábítószer fogyasztás, ám a rendelkezésre álló adatok továbbra is aggodalomra adnak okot (1). A szexuális úton terjedő betegségek közé sorolhatók többek között az AIDS (HIV-fertőzés), a szifilisz, a humán papilloma vírus (HPV), a hepatitis B és C. Ezeket különböző kórokozók okozhatják, baktériumok, vírusok, gombák, de akár paraziták is, így a tünetek változatosak lehetnek, és sajnos ezek a betegségek sok esetben évekig tünetmentesek maradnak, de ennek ellenére a fertőzés veszélye továbbra is fennáll. Éppen ezért rendkívül fontos a rendszeres szűrővizsgálatokon való részvétel (elérhetőségek a cikk végén), hiszen ezen betegségek mindegyike komoly egészségügyi következményekkel jár, ha nem ismerik fel és kezelik azokat időben.

De vajon hogyan lehet kapcsolatba hozni a szerhasználatot és a nemi betegségek kialakulását, terjedését? Korábban már írtunk a szerhasználattal összefüggő szexuális együttlétekről, ám akkor nem részleteztük a szexuális úton terjedő betegségeket (link).

  • Csökkentett szexuális gátlások: különösen olyan kábítószerek használata során, melyek tudatmódosító hatással rendelkeznek, befolyással bírnak a döntéshozatalra és az ítélőképességre, továbbá csökkenthetik a szexuális gátlásokat és növelhetik az óvszerhasználat nélküli szexuális együttléteket, illetve a több partnerrel való kapcsolatot. Ezen tényezők hozzájárulnak a nemi betegségek terjedéséhez.
  • Közös tűhasználat: az intravénás szerhasználat (pl.: heroin) növelheti a vérrel terjedő nemi betegségek (pl.: HIV, hepatitis C) terjedésének kockázatát. Bizonyos partyk során az intravénásan beadandó szereket tűcsere és fertőtlenítés nélkül, egymást követően több ember is használja, így szabad utat nyitva olyan betegségeknek, melyek vérrel rendkívül könnyen átadhatók.
  • Immunrendszer gyengülése: a hosszabb távú, krónikus drogfogyasztás mellékhatásai közé tartozik, a gyengülő immunrendszer, mely lehetővé teszi a könnyebb fertőződést, így a nemi betegségek terjedését is.

A következőkben tekintsünk át a legfontosabb szerhasználattal összefüggő szexuális úton terjedő betegségeket.

  • AIDS (HIV): az AIDS (szerzett immunhiányos betegség) a HIV vírus által előidézett megbetegedés. A vírus az immunrendszert sejtjeit, főképp a T-limfociták egy csoportják támadja és pusztítja. Az immunrendszer fokozott leromlása elősegíti más betegségek, valamint daganatok kialakulását. A fertőzést követően az első tünetek kb. 5 év múlva jelentkeznek (láz, fogyás, övsömör, gombás megbetegedések, nyirokcsomó duzzanat), mindaddig a beteg személy tudtán kívül továbbadhatja a vírust. Sajnos egy rendkívül fertőző betegségről van szó, hiszen átadható direkt nyálkahártya kontaktussal, vagy különböző testfolyadékokkal (vér, ondó, hüvelyváladék, anyatej). A fertőzés bekövetkezhet szexuális együttlét, vagy vérátömlesztés során, de fertőzött injekciós tűvel és a terhesség, szülés, szoptatás során is átadható. Szerencsére ma már igen nagy hatékonyságú gyógyszerek állnak rendelkezésre, melyekkel a vírus szaporodása lassítható és a vírusfertőzés meg is szüntethető. Ugyanakkor nem gyógyítható a kialakult betegség, de a megfelelő kezeléssel az immunrendszer pusztulása nagymértékben lassítható.  Mivel sokáig nem okoz tüneteket, ezért kiemelt fontosságú a rendszeres szűrővizsgálatokon való részvétel, valamint a felelősségteljes szexuális élet élése, szerhasználat esetén pedig a steril tűk használata (2,3). 
  • Hepatitis B és C: a máj heveny vagy idült gyulladásos megbetegedése, melyet elsősorban vírusfertőzések okoznak. A hepatitis B és C is egyaránt testnedvekkel (vér, ondó, hüvelyváladék, nyál) fertőznek, ám a C típus esetében a szexuális úton terjedő megbetegedés ritka, vérrel és szövetnedvekkel a leggyakoribb. Évente kb. 500-700 ezer haláleset történik, melynek köze van a hepatitis B-hez, pedig védőoltással hatékonyan lehet védekezni ellene. C típus esetén világszerte közel 170 millió ember fertőzött. A hepatitis B lappangási ideje leggyakrabban 60-90 nap, tünetei közé tartozik a besárgult szemfehérje és bőr, hasüregi fájdalom, fáradékonyság, sötét vizelet és étvágytalanság. A fertőzés sajnos májrák kialakulásához is vezethet. A hepatitis C esetében ez 6-9 hét lappangási idő és a tünetei közé tartoznak vesegyulladás, izületi- és bőrproblémák, ám a fertőzöttek egy része kezelés nélkül meggyógyul és vírusmentessé válik, akiknél viszont ez nem történik meg, náluk krónikus májbetegség alakul ki (4,5).
  • HPV: a humán papilloma vírus az egyik leggyakoribb szexuális úton terjedő megbetegedés, mely a bőrön és a nyálkahártyán okoz elváltozásokat. A világ lakosságának 80%-a életében egyszer találkozik valamelyik változatával. A HPV fertőzések jelentős része nem okoz tüneteket, ám akiknél igen, azoknál szemölcsöket és hámfelmaródásokat okozhat, melyek növelik a rákos megbetegedések kialakulását. Megelőzhető oltással, óvszer használattal, továbbá tartózkodni kell a gyakori partner cserétől, valamint fontos a rendszeres szűrővizsgálatok elvégzése (6).
  • Szifilisz: baktérium okozta fertőzés, mely az előzőekhez hasonlóan, vérrel, szexuális úton vagy pedig méhlepényen keresztül fertőz. Lappangási ideje 3 hét, a betegség lefolyásának pedig 4 szakasza van. Az első szakaszban általában egy fekélyes seb keletkezik, mely fájdalommentes és nyomtalanul eltűnik. Kezelés hiányában ugyanakkor a betegség továbbhalad és a második szakaszba lép, ekkor bőrkiütések, izületi fájdalmak, láz, torokfájás, nyirokcsomó duzzanat a jellemző. Ha ekkor sem történik kezelés, akkor a látens szakaszba lép a folyamat, ami általában tünetmentes. Ám hosszú távon súlyos szövődményeket okoz, megjelennek idegrendszeri betegségek, szívproblémák, a szem és belső szervek károsodása. A betegség antibiotikummal kezelhető, ám a súlyos szövődmények miatt rendkívül fontos, annak mihamarabbi megkezdése. Megelőzni szintén rendszeres szűrővizsgálatokkal és óvszer használattal lehet (7). 

Az intravénás kábítószer használat kezelése bonyolult és összetett kérdéskör, mely sokoldalú megközelítést igényel. A kezelési stratégiáknak a kábítószer használó egyének egészségének és jólétének javítására kell összpontosítani, miközben a kábítószer használatot és az azzal járó kockázatokat elősegítő társadalmi, gazdasági és strukturális tényezőkkel is foglalkozni kell.

Az intravénás szerhasználattal és nem biztonságos szexuális együttlétekkel kapcsolatban tehát két nagyon súlyos és gyakori megbetegedésről lehet beszámolni, melyek az AIDS (HIV) és a hepatitis. A betegségek csökkentése és az intravénás szerhasználattal járó kockázatok minimalizálása érdekében fontos az egészségügyi és szociális szervezetek átfogó szemléletmódja, mely magában foglalja az oktatást, a prevenciót, a kezelést és az azt követő folyamatok támogatását. A fertőzések terjedésének csökkentése érdekében ma már számos országban találhatóak az ártalomcsökkentés jegyében létrehozott úgynevezett safety roomok és tűcsere programok, melyek sikeressége azonban megkérdőjelezhető (9). Éppen az ezekkel való visszaélések miatt úgy gondoljuk, hogy a legjobb megoldás a prevenció, tehát ha az egyének el sem jutnak addig, hogy bármilyen szer használatához folyamodjanak.
Ha Ön vagy valamely ismerőse, hozzátartozója érintett, az alábbi elérhetőségeken kérhet segítséget:
Felhasznált irodalom:

1:https://www.emcdda.europa.eu/publications/edr/trends-developments/2022_en 

2: Kresina, T. F., Bruce, R. D., & McCance-Katz, E. F. (2009). Medication assisted treatment in the treatment of drug abuse and dependence in HIV/AIDS infected drug users. Current HIV research, 7(4), 354–364. https://doi.org/10.2174/157016209788680598 

3: Do, K., Minichiello, V., & Hussain, R. (2012). HIV risks among injecting drug users in Vietnam: a review of the research evidence. Current HIV research, 10(6), 479–486. https://doi.org/10.2174/157016212802429767 

4: Grassi, A., & Ballardini, G. (2017). Hepatitis C in injection drug users: It is time to treat. World journal of gastroenterology, 23(20), 3569–3571. https://doi.org/10.3748/wjg.v23.i20.3569 

5: https://hu.wikipedia.org/wiki/M%C3%A1jgyullad%C3%A1s 

6: https://hu.wikipedia.org/wiki/Hum%C3%A1n_papillomav%C3%ADrus 

7: https://hu.wikipedia.org/wiki/Szifilisz 

8: https://www.who.int/teams/global-hiv-hepatitis-and-stis-programmes/populations/people-who-inject-drugs 

9: https://www.amethystrecovery.org/pros-cons-safe-injection-sites/ További elemzéseink, amelyek érdekelhetik

2020.10.21
6 perc olvasási idő
Dizájner drogok használatának szankcionálása Magyarországon
Az elúlt tíz év büntetőjogi reakciói
2020.10.21
3 perc olvasási idő
Kérsz egy slukkot? – ez vár rád, ha drogot találnak nálad!
A kábítószer használat szankcionálása 
2020.10.17
8 perc olvasási idő
Hogyan érhetjük el a megváltozott tudati állapotot szermentesen?
A megváltozott tudati állapotok jelenségvilága végtelenül gazdag, érdemes megismerni, azonban fontos tisztában lennünk vele, hogy ez szerhasználat nélkül is elérhető!