Olvasási idő: 3 perc

Az oregoni Portland az utcai drogfogyasztás betiltásáról döntött – vagy mégsem?

Szerző
Ozsváth Kálmán
Dátum
2023.10.16.
Az Oregon állambeli Portland városának önkormányzata a közelmúltban megszavazta a kemény drogok – mint például a fentanil, a heroin és a metamfetamin – közterületeken való használatának tilalmát. A helyi képviselők által 5–0 arányban elfogadott sürgősségi rendelet büntetőjogi szankciókkal egészíti ki a nyilvános helyen történő kábítószer-fogyasztás tiltását.

 

A szigorítási rendelet azonban nem lép azonnal hatályba, mivel tartalmaz egy „kiváltó” módosítást. Ez azt jelenti, hogy a büntetéseket nem lehet végrehajtani, amíg az állami törvényhozók nem fogadnak el egy új törvényt, amely lehetőséget ad az önkormányzatoknak erre. A határozat utasítja az amerikai Kormányzati Kapcsolatok Hivatalát, hogy keressen kapcsolatot más Oregon állambeli önkormányzattal, illetve az állami törvényhozással, és közösen dolgozzanak ki megoldásokat a kemény drogok közterületeken történő fogyasztásának jelentős hatásainak kezelésére.

A városi testület szavazása néhány nappal azután történt, hogy az Emerson felmérése szerint (1) 1000 regisztrált oregoni választópolgár több mint fele támogatja a 110. intézkedés (2) teljes hatályon kívül helyezését, amely dekriminalizálta a kismennyiségű kemény drogok, például a heroin, a fentanil, a metamfetamin és az ecstasy birtoklását. Az intézkedést, amely a kábítószer birtoklását legfeljebb 100 dolláros bírsággal sújtotta, 2020-ban a szavazók 58%-ának támogatásával fogadták el. 

Az USA-ban Oregon az egyetlen olyan állam, ahol egy 2020-as népszavazáson – amely mögött a Drug Policy Alliance nonprofit szervezet (3) állt – a választók több mint 58%-a támogatta a kemény drogok dekriminalizálását. Ennek eredményeképp hatályba lépett 2021. február 1-jén az új törvény 110. intézkedés néven,  amely miatt olyan kábítószerek személyes birtoklása vált engedélyezetté, mint a heroin, a fentanil, a metamfetamin és az ecstasy.

A 110-es intézkedésről korábbi tanulmányunkban már írtunk (4). Az oregoni kábítószer-legalizálás és dekriminalizálás a legutóbbi kormányzóválasztás egyik fő témája volt.

Portland önkormányzatának döntése feltehetően nem hoz valódi szigorításokat.

 

Források:

(1) https://gooddrugpolicy.org/wp-content/uploads/2023/08/ECP_OR-exec-summarypollcrosstabs.pdf

(2) https://en.wikipedia.org/wiki/2020_Oregon_Ballot_Measure_110

(3) https://drugpolicy.org/

(4) https://drogkutato.hu/cikkek/oregon-megbanta-a-kabitoszerhasznalat-enyhiteset/

További elemzéseink, amelyek érdekelhetik

2020.10.21
6 perc olvasási idő
Dizájner drogok használatának szankcionálása Magyarországon
Az elúlt tíz év büntetőjogi reakciói
2020.10.21
3 perc olvasási idő
Kérsz egy slukkot? – ez vár rád, ha drogot találnak nálad!
A kábítószer használat szankcionálása 
2020.10.17
8 perc olvasási idő
Hogyan érhetjük el a megváltozott tudati állapotot szermentesen?
A megváltozott tudati állapotok jelenségvilága végtelenül gazdag, érdemes megismerni, azonban fontos tisztában lennünk vele, hogy ez szerhasználat nélkül is elérhető!