Olvasási idő: perc

„Az utolsó mélypont az volt, amikor terhesen kikerültem az utcára” – interjú Panka Alexandra felépülő függővel

Szerző
Dátum
2022.01.12.

Drognapló sorozatunkban olyan személyekkel készítünk interjút, akik valamilyen módon érintettek a szerhasználatban. Cikkünkben Panka Alexandra történetét mutatjuk be, aki nőként nem mindennapi életutat járt be a függőségek világában. Milyen nehézségekkel kell szembenéznie egy női szerhasználónak? Van nemi különbség ilyen tekintetben? Az interjút Pogácsás Nóra készítette.

Panka Alexandra életében már kisgyermekkorától jelen volt az addikció, ugyanis édesapja alkoholfüggő. Családi körben történt meg az első szerhasználata is, 12 évesen próbálta ki az alkoholt, ami nagyon megtetszett neki. Szandra ezt a felszabadult, szorongásoktól mentes állapotot kereste eleinte csak a hétvégi bulik alkalmával, majd később már egy randira se tudott elmenni alkoholfogyasztás nélkül.

Inkább lemondtam a randit hogyha tudtam, nem jutok hozzá az alkoholhoz.

Panka Alexandra, felépülő függő

Szandra érettségi után külföldön próbált meg boldogulni. Párjával együtt Kanadába költöztek, ahol először próbálta ki a marihuánát. Habár a párja szociális fogyasztóként csak ritkán, hétvégi kikapcsolódásként szeretett volna „füvezni”, Szandra ettől többre vágyott. Két év után megunta a külföldi életét és hazaköltözött a családjához. Innentől kezdve aktívan élte a fiatalok bulizós életét, melyet további illeáglis pszichoaktív szerek fogyasztása kísért.

"Nem voltak olyan emberek körülöttem, akik azt mondták volna kívülállóként, hogy ez nem normális."

Szandra szerint akkor lett igazán szörnyű a helyzete, amikor egy éven keresztül bántalmazó párkapcsolatban élt egy drogdílerrel. A férfi többször súlyosan megverte Szandrát. Ekkor kezdett el amfetamint használni, ami testi leépüléshez is vezetett. Ilyenkor már Szandra édesanyja is tudta, hogy baj van, de nem tudott mit tenni lánya függőségével.

A hallucinációkról

Amikor már nem tudtak hozzájutni a drogokhoz, nélkülözni kezdtek, és Szandra megszökött. Ezt követően 1-2 héten belül borzalmas hallucinációkat kellett átélnie az elvonás miatt. Elmondása szerint teljesen megborult az elméje, és kérte édesanyját, hogy hívjon rá mentőt. Ekkor került be Szandra a pszichiátriára, ahonnan az útja a dunaharaszti rehabra vezetett 23 évesen. Itt ismerkedett meg Istennel, ami fontos fordulópont volt az életében. Szandra utólag nagyra értékeli az első rehabon töltött időt, ám szenvedélybetegségét az alkohollal még nem kötötte össze. A rehabilitáció után így Szandra az alkohol után újra illegális szerekhez nyúlt, ezúttal a biofű lett a választott szere.

Az az egy év egyszerre maga volt a pokol, és a mennyország is.

Panka Alexandra, felépülő függő

A sóvárgásról

Szandrának sok mélypont kellett ahhoz, hogy belássa, nem tud szociálisan szereket használni. Ilyen volt, amikor párjával terhesen kikerültek az utcára. Rengeteg drogot fogyasztott, így végül mentőt kellett hívni hozzá. Szandra élete legnehezebb részének tartja ezt az időszakot, nagyon megviselték lelkileg is a történtek. Ekkor használt utoljára pszichoaktív szert, azóta tiszta életet él.

Az utolsó mélypont

Szandra őszintén megosztotta velünk, hogy bizony több éves józanság után is van, hogy rátör a sóvárgás. Főként a szabadnapjain találkozik ezekkel a gondolatokkal, melyeket megtanult a helyükön kezelni. Szandra először mindenképpen Istenhez fordul problémáival, hite nemcsak a józanság megtartásában, de a mindennapi életében is nagy erőt ad számára.

Köszönjük szépen Panka Alexandrának, hogy őszintén megosztotta velünk nem mindennapi történetét! Sok sikert kívánunk neki a jövőben!

További elemzéseink, amelyek érdekelhetik

2020.10.21
6 perc olvasási idő
Dizájner drogok használatának szankcionálása Magyarországon
Az elúlt tíz év büntetőjogi reakciói
2020.10.21
3 perc olvasási idő
Kérsz egy slukkot? – ez vár rád, ha drogot találnak nálad!
A kábítószer használat szankcionálása 
2020.10.17
8 perc olvasási idő
Hogyan érhetjük el a megváltozott tudati állapotot szermentesen?
A megváltozott tudati állapotok jelenségvilága végtelenül gazdag, érdemes megismerni, azonban fontos tisztában lennünk vele, hogy ez szerhasználat nélkül is elérhető!