Olvasási idő: 10 perc

Beszámoló Dr. Zacher Gábor előadásáról – Droghelyzet 2022

Szerző
Humli Viktória
Dátum
2022.05.12.

Dr. Zacher Gábor oxyológus főorvos, toxikológus tartott előadást a Nemzeti Közszolgálati Egyetem hallgatóinak, ahol összefoglalta a jelenlegi hazai és európai droghelyzetet. Prezentációjában külön felhívta a figyelmet a rendészeti hallgatók leendő feladataira.

Dr. Zacher az előadását a COVID-19 járvány szerhasználatra gyakorolt hatásával indította. Összehasonlította az USA és hazánk helyzetét, miszerint a COVID-19 járvány okozta bezártság megemelte a szorongásos és depressziós panaszokat, mely fokozott szerhasználathoz vezetett az USA-ban, ugyanakkor itthon nem jelentkezett ez a tendencia, sőt visszaesett a fogyasztás. Szó esett arról is, hogy a korlátozások miként érintették a drogpiacot, például általánosan nőtt az illegális szerek ára és azt az ételfutárok szállították házhoz a fogyasztóknak. A korlátozások lazulásával visszaállt a „normális” helyzet, szerencsére nem lett túlkompenzáció, amire a szakemberek számítottak. Jelenleg a 3-4 évvel ezelőtti szinten vagyunk. Ugyanakkor mentálisan sokkal több embert érintett a járvány, mint ahányan belehaltak. Közel 49% lett a depressziós emberek száma hazánkban, ami azt jelenti, hogy kb. 4-ből csak 1 ember van jó mentális kondícióban.

Az előadás további részében a doktor úr összefoglalta a hazai helyzetet az európai átlagokhoz hasonlítva. (Az európai droghelyzetről az EMCDDA adott ki miniútmutatókat, melyekből készült recenzióink itt elérhetők.)

A szakember szerint messze nem olyan rossz a droghelyzet itthon, mint amilyennek sokszor a politikusok beállítják, annak ellenére, hogy országunk drogstratégiája 2020-ban lejárt. A legújabb európai jelentések szerint marihuána fogyasztásban az átlag alatt vagyunk. A kokain fogyasztás tekintetében (15-34 éves korosztály) sajnos már rosszabb a helyzet, viszonylag elől helyezkedünk el a statisztikában. A fiatal felnőtt korosztályban az MDMA a második legnépszerűbb drog hazánkban, aminek a toxikológusok inkább „örülnek”, ugyanis régóta jól ismert a hatása és a kezelési javaslata, szemben az új pszichoaktív szerekével, ahol a hatás nem kiszámítható, ami megnehezíti a toxikológusok munkáját. MDMA fogyasztás tekintetében Nagy-Britannia kimagaslik az európai átlagból. Amfetamin esetében itthon 1,4 % a prevalencia, ám itt meg kell említeni a feketepiacról származó fogyasztó tablettákat is, amelyek szintén ezt a hatóanyagot tartalmazzák. Az opioidok 0,5 %-ot tesznek ki, ezt azt jelenti a doktor úr elmondása szerint, hogy ritka a heroin túladagolt beteg mostanában. Jelenleg 60-70 heroinista droghasználó van, és még körülbelül ugyanennyien vannak szubsztitúciós terápián (melynek keretében ópiát hatóanyagú gyógyszereket írnak fel ellenőrzött körülmények között illegális szerhasználóknak). Külföldi országokban elterjedtebbek a fentanyl származékok, melynek legsúlyosabb mellékhatása az erős légzésdepresszió, ami könnyen halálhoz vezethet.

Dr. Zacher Gábor elmondása szerint az igazán problémás szerhasználat, az az intravénás (IV) szerhasználat. A marihuána függő ezzel szemben nem felismerhető, mert viszonylag jól funkcionálnak a társadalomban. IV szerhasználók között manapság itthon nagy számban (80%) találunk szintetikus katinon függőket, míg a régi heroinisták eltűntek (meghaltak, leszoktak vagy váltottak).

Szennyvízanalitikai vizsgálatok alapján könnyen monitorozható, hogy itthon milyen típusú szerhasználat van, ebbe természetesen beletartoznak a különféle gyógyszerek is. (A szennyvíz analitika alapja a különféle metabolitok kvalitatív és kvantitatív mérése. Az elfogyasztott és felszívódott szerek az emberi szervezetben metabolizálódnak, majd az így keletkezett bomlástermékek többnyire a vizelettel ürülnek.) Az egyik monitorozott metabolit pl. a benzoilekgonin, ami a kokain bomlásterméke, ez Hollandiában és Nagy-Britanniában emelkedő tendenciát mutat. A mért adatok alapján arra következtetnek a szakértők, hogy Londonban 23 kg tiszta kokain fogy naponta (itt meg kell jegyezni, hogy 30-40 mg kokain már jelentős élettani hatással bír).

Az illegális szereket magasan képzett vegyészek állítják elő illegális laborokban, a kokain Kolumbiából érkezik, az MDMA Hollandiából, a metamfetamin Csehországból, az opioidok Afganisztánból, a marihuána pedig több országból (USA, Kanada, Észak-Afrika, Csehország) is érkezhet. Az új stimulánsokat főleg Kínából szállítják, ahol a lakosság 8%-a használja is ezeket a szereket, míg a nyugtatók/altatók a Közel-Keletről származnak. Érdekességként megtudtuk, hogy a fenetilin (Captagon) az amfetamin is a teofillin előanyaga, mely a szervezetben alakul át. Terrorizmus drognak is nevezik, Szíriában a katonai csoportokban gyakran fogyasztják.

Az új szerek megjelenéséről többnyire rutinellenőrzések során szereznek tudomást a hatóságok, a szerek lefoglalása után hatósági (Nemzeti Szakértői és Kutató Központ) laborokban azonosítják az anyagokat. A vizsgálat eredményét a Kábítószer és Kábítószer-függőség Európai Megfigyelőközpontjába (EMCDDA) továbbítják. Megközelítőleg 3 év alatt gyűlik össze elegendő információ egy-egy új anyagról, ami 3 év lemaradást jelent az illegális laborokhoz és szerhasználókhoz képest. 100 új szer jelenik meg évente a felhasználói oldalon, és sok a kombinált hatóanyag, amit az egészségügy nem tud lekövetni.

Az előadás további részében betekintést nyerhettünk a Nemzeti Közszolgálati Egyetem hallgatói számára igazán érdekes, valamint később majd a munkájukhoz kapcsolódó fogalmakba és tényekbe.

Először az ideális drogpolitikáról esett szó, ahol a kínálat és a kereslet együttes csökkentése lehetne a cél. Ez magában foglalja a dílerek elkapását, a lefoglalásokat, és a hatékony prevenciós programokat is. A megfelelő kommunikáció elengedhetetlen, ugyanis a legújabb 2-3 féle hatóanyagot tartalmazó tablettáknál nagy a bizonytalanság a hatást illetően, ami könnyen halálhoz vezethet, és mindezt kommunikálni kell, hogy mindenkihez eljusson. Itthon évente 40-50 fő hal meg évente droghasználat miatt.

A továbbiakban szó esett a jogszabályokban meghatározott büntetési tételekről, és ehhez kapcsolódóan a marihuána legalizálásának kérdésköréről is. Dr. Zacher szerint a gyors legalizálás önmagában nem megoldás semmire, először a marihuána orvosi felhasználását kell megvizsgálni, utána következhet a dekriminalizálás, majd végül talán a legalizálás, de elmondása szerint utóbbinak ő nem híve. Maga ez az egész folyamat körülbelül 20 év alatt mehet végbe. Jelenleg a az illegális szerhasználattal miatti bűncselekmények 54%-a kannabisszal kapcsolatos, és ebben nincsennek benne a „nagy” lefoglalások.

100 % drogmentes ország nem létezik, és nem is fog. A prevenciós programok során azt kell megtanítani, hogy hogyan kell nemet mondani a drogokra, hogyan kell meghozni a jó döntéseket.

A szakértő úr még kitért arra is, hogy nagyon furcsán vannak meghatározva a jogszabályokban a fogalmak és a mennyiségi meghatározások, valamint arra, hogy így a hazai szakértői gyakorlat sem egységes. Pl. a bódult állapotban való gépjármű vezetés esetében a marihuána pszichoaktív hatóanyagának, a THC-nak, bomlása során az aktív metabolit 6-8 órán át, míg az inaktív metabolit 1 hétig is (rendszeres használó esetében 1 hónapig is) kimutatható. Mindezek alapján a büntetőeljárásokban a befolyásolt állapotot kellene figyelembe venni és nem a metabolitok kimutathatóságát. Véleménye szerint a biológiai varianciát, azaz az egyéni különbségeket is szem előtt kellene tartani. A gyorstesztek csak informálódásra alkalmasak, és a mai szerek csak nagyon kis hányadát lehet kimutatni velük.

A prezentáció utolsó nagyobb egysége az egyes hatóanyagok részletes (hatás, termelési hely, ár) bemutatásáról szólt, melyet itt a cikk terjedelme miatt nem részleteznénk.

A legfontosabb következtetése az előadásnak, hogy ezek a szerek mind-mind megváltoztatják az embert, a viselkedését és a gondolkodását is beleértve.

További elemzéseink, amelyek érdekelhetik

2020.10.21
6 perc olvasási idő
Dizájner drogok használatának szankcionálása Magyarországon
Az elúlt tíz év büntetőjogi reakciói
2020.10.21
3 perc olvasási idő
Kérsz egy slukkot? – ez vár rád, ha drogot találnak nálad!
A kábítószer használat szankcionálása 
2020.10.17
8 perc olvasási idő
Hogyan érhetjük el a megváltozott tudati állapotot szermentesen?
A megváltozott tudati állapotok jelenségvilága végtelenül gazdag, érdemes megismerni, azonban fontos tisztában lennünk vele, hogy ez szerhasználat nélkül is elérhető!