Olvasási idő: 8 perc

Chemsex online konferencián „jártunk” – a magyarországi helyzet

Szerző
Drogkutató Intézet
Dátum
2022.02.02.

A Drogriporter és a Háttér Társaság szervezésében január 24-én került megrendezésre a „Chemsex: online konferencia”, amin Intézetünk munkatársai is részt vettek. A chemsex jelenségéről szakemberek, segítők és érintettek beszéltek, akik a jelenség behatóbb megértésének fontosságára hívták fel a figyelmet. A leginkább LMBTQ+ közösségre jellemző chemsex, vagyis a stimuláns szerek hatása alatt folytatott szexuális együttlét már hazánkban is megjelent a maga veszélyeivel, ezért nagyon fontos a téma megvitatása. A konferencia beszámolója következik.

A Drogriporter és a Háttér Társaság szervezésében január 24-én került megrendezésre a „Chemsex: online konferencia”. A konferencián a jelenséget más és más oldalról ismerő szakemberek és az érintettek tartottak előadásokat a témában (az előadások itt nézhetők újra). A chemsex elsősorban homoszexuális férfiak között létesülő, stimuláns szer hatása alatt történő szexuális együttlét vagy más esemény. Magyarországon keveset, vagy szinte semmit sem foglalkoznak a témával, pedig külföldön már felfigyelve a jelenségre elkezdtek lépéseket tenni az érintett populáció védelme érdekében. Ugyanis a jelenséghez szorosan kötődik a fokozott kockázatvállalás, illetve a napokig tartó chemsex események utáni pszichés problémák. Bár nem foglalkoznak a chemsex-szel, de a szakemberek elmondása alapján nagyon is jelen van a magyar LMBTQ+ közösségben. Erre a szervezők figyelmét felhívták magyarországi nemi beteg gondozók, LMBTQ+ tagok, pszichológusok, droghasználók és segítőik is. A konferencia célja a megbélyegzés-mentes szakmai tudásmegosztás volt, valamint a publikum figyelmének felhívása a problémára. Mostani írásunkban a konferencia legfontosabb gondolatait írjuk le előadók szerint lebontva.

A bevezetőt Sárosi Péter tartotta, aki a konferencia fő szervezője is volt. Sárosi Péter a Drogriporter szerkesztője és az ELTE PPK doktorandusz hallgatója. Előadásával biztos alapot nyújtott a témát körüljáró további előadások megértéséhez. Előadásában kifejtette, mi a chemsex, és felhívta a figyelmet arra is, hogy nem minden tudatmódosító szer használata alatti szexuális együttlét értendő a kifejezés alatt. Chemsex alkalmával ugyanis kifejezetten a stimuláns szerek használatáról van szó, mint például a metamfetamin (Tina), a GHB (Gina) és a mefedron (Kati). Sárosi Péter arról is beszélt előadásában, hogy a chemsex megjelenése valószínűleg a globalizáció következménye: globalizálódott és digitalizálódott a drogpiac, a kommunikáció, és a társkeresés is. Mivel a chemsex nem csak viselkedési függőség, hanem drogfüggőség is, ezért ez tovább bonyolítja a képet. Ebből kifolyólag úgynevezett dupla stigmatizációról beszélhetünk a közösség szintjén, ami fokozza az érintettek hátrányos megkülönböztetését. A chemsex-en résztvevőket általában az motiválja, hogy ilyenkor megszabadulnak a problémáiktól és úgy érzik, elfogadja őket a környezetük. Ezért Sárosi Péter szerint a szexuális célú szerhasználat nem probléma, de problémákhoz vezethet: drogfüggőség, nemi betegségek, bűnelkövetés, mentális problémák, erőszak és akár túladagolás. A chemsexet körül lengő problémák csökkentése több akadályba is ütközik minden szinten: politika, társadalom, szolgáltatások, közösség és egyén szintjén is. Sárosi Péter szerint a megoldást a kábítószerek dekriminalizálása jelentené, illetve a szakemberek képzése, több kutatás, szakmai rendezvény és a pénzügyi támogatás.

Az első tudományos előadást a témában Prof. Dr. Demetrovics Zsolt „A szexualitással kapcsolatos viselkedési függőségek: mit tudunk a legújabb kutatásokból?” címmel tartotta Nagy Lénával, Dr. Bőthe Beátával és Koós Mónikával közös munkájukból. Előadásában hiperszexualitással kapcsolatos kutatásokat mutatott be. A hiperszexualitást ma már kényszeres szexuális viselkedészavarnak nevezi a szakirodalom. Ez egy impulzuskontroll zavar, vagyis ezt a viselkedést a beteg nem képes kontrollálni. Mint más függőség esetében is, az élete középpontjába kerül a kényszeres viselkedés, de nem jelent kielégülést a szex, sőt, bűntudatot érez utána a beteg. A betegség prevalenciájára nincs elég adat, de egy amerikai reprezentatív felmérés szerint 8,6%-a az embereknek érzi úgy, hogy nehézségei adódnak a szexuális kontroll tekintetében. Ez a prevalencia férfiaknál jellemzően nagyobb, illetve Bőthe és munkatársainak 2018-as nagy mintás kutatása szerint az LMBTQ férfiaknál a legnagyobb. A hiperszexualitás és a problémás szerhasználat közös előfordulásáról is kevés adat van, de magas közöttük az összefüggés. Prof. Dr. Demetrovics Zsolt a saját kutatásukat is bemutatta, amit Budapesten végeztek 18-34 éves fiatal felnőttek körében. 1,7%-ukra volt jellemző hiperszexualitás, negyedük alkohol problémával is küzdött. Lényegesen magasabb volt a tiltott drogok használata a hiperszexualitás csoportban. Összefoglalásképp Prof. Dr. Demetrovics Zsolt elmondta, hogy kevés kutatás van a témában, ezért igencsak keveset tudunk, de az biztos, hogy a hiperszexualitás és a problémás szerhasználat között kapcsolat van.

A következő előadást Koós Mónika tartotta „A tudatmódosító szerek szexuális élményfokozás céljából történő használata Magyarországon: egy nagymintás kutatás eredményei” címmel a Dr. Bőthe Beátával, Nagy Lénával és Demetrovics Zsolttal közös munkájukból. Előadásában elmondta, hogy a chemsex alatti szerfogyasztás fő oka a teljesítmény fokozása, a gátlások feloldása és az önbizalom növelése. Beszélt arról is, hogy a jelenlegi kutatások leginkább a nyugat-európai populációt vizsgálták, kvalitatív jellegűek és az adatfelvétel a klinikákon történik, tehát elég korlátozott és behatárolt mintákról van szó. Saját kutatásuk a legnagyobb magyar online szexkutatás volt, amin keresztül a szexuális együttlét alatti szerhasználat jelenségét is vizsgálták. Azt kérdezték az emberektől, hogy szexuális együttléteik során mi fordul elő és mi jellemző rá. A szexuális együttlétek során szert használók esetében azt találták, hogy több alkalmi szexuális partner jellemző rájuk, bár nem volt különbség szexuális elégedettségben a nem szerhasználókhoz viszonyítva. Míg a nem használókra több orgazmus volt jellemző, addig a szerhasználók több pornót néztek és jellemzőbb volt rájuk a hiperszexualitás, és fejleszthetőnek látták a szexuális mindset-jüket. Koós Mónika összegzésképp szintén elmondta, hogy több kutatásra és megismerésre van szükség a témával kapcsolatban a kockázatok csökkentésének érdekében.

Dr. Tamási Béla bőrgyógyász szakorvos, az Országos STD Centrum vezetője tartotta a következő előadást „Chemsex és a nemi úton terjedő fertőzések” címmel. Elmondta, hogy itthon nincs kidolgozott stratégia a probléma kezelésére. Felhívta a figyelmet arra, hogy a baktérium, vírus vagy parazita okozta nemi úton terjedő betegségek fertőzési aránya növekvő tendenciát mutat a közhiedelemmel ellentétben. Magyarországon egy nap két szifiliszes betegeket diagnosztizálnak, és a betegek valós száma ennél jóval nagyobb lehet. Kezelés nélkül a szifilisz a HIV-vel együtt letális, azaz halálos betegség. Dr. Tamási Béla is beszélt a nemi betegségben szenvedőket érintő stigmatizációról és diszkriminációról. A magyar chemsex helyzet kapcsán elmondta, hogy a legtöbb egészségügyi szolgáltató nem ismeri a jelenséget. A HIV betegek és a PrEP-et használók negyede chemsexelt már életében. A chemsex-et veszélyessé teszi, hogy sokszor óvszer nélkül történik, szexuális sérülések történhetnek, közös tű és szívószál használata jellemző, illetve a betegek a gyógyszereiket elfelejthetik bevenni. Ez mind a nemi betegségek kockázatát növeli. Dr. Tamási Béla szerint a chemsex-szel kapcsolatos problémák megoldása a kollegák érzékenyítése, az orvosok szociális képességeinek növelése lehet és az, hogy a betegek ne az egészségügyön keresztül kerüljenek kezelésbe.

A következő előadó Dr. Bereczky Tamás, aktivista és edukátor volt, aki „Chemsex: az érintettek bevonása és a sorstárs segítés szerepe és nehézségei” címmel tartott előadást. Érintettként a meleg közösségek és a chemsex jellemzőit mutatta be. Elmondta, hogy magára a meleg közösségre is jellemző a diszkrimináció, mely az egészségfasizmusból és szépségfasizmusból fakad. A melegek életét nehezíti az internalizált homofóbia, illetve az, hogy ők már eleve ismeretlen közegbe kerülnek úgy, ha heteroszexuális családban nőnek fel. A homoszexuális emberekre számos mentális betegség jellemző, mint a depresszió, szorongás, öngyilkos gondolatok. Ezen kívül fokozottan jellemző rájuk a szerhasználat, a HIV, HCV és TBC előfordulása. A szerekkel megtámogatott szexualitás által nő a magabiztosság, a vágy, a kaland és gyönyör keresése, valamint gyakorlása egy közösséget hoz létre. Dr. Bereczky Tamás arról is beszélt, hogy nehéz meghatározni, hogy hol a határa a helyes szerhasználatnak, például Xanaxot szedni rendben van, de Xanaxra inni már helytelen dolog a társadalom szerint. Dr. Bereczky Tamás szerint, leginkább arra kéne fókuszálni mit tanulhatunk a jelenségből. Dr. Bereczky Tamás azt is elmondta, hogy a nem hagyományos szerhasználat nem hagyományos kezelést igényel.

A következő előadást Lakos Eszter, klinikai szakpszichológus, a Magyar Pszichológiai Társaság LBMTQ Szekció tagja és Németh Ádám tanácsadó szakpszichológus, az MPT LMBTQ Szekció tagja tartották „A kisebbségi stressz szerepe a problémás szerhasználatban. Affirmatívabb segítő szolgáltatások kiépítésének lehetőségei” címmel. Előadásukban beszéltek a chemsexben való részvétel okairól, illetve arról, hogy a chemsexben résztvevő egyén hogyan diszkriminálódik, akár a saját meleg közössége által. A józanul átélt szex élvezetére való visszatérés a cél, illetve a függőség kiváltása ún. heteronormatív elfoglaltságokkal. A kisebbségi stresszt okozó stresszorok jellemzőit mutatták be, amik jelenlétének következménye a különféle betegségek kialakulása lehet. Elmondták, hogy a chemsex-re specializált szakembert nagyon nehéz találni az országban hiszen mind az addiktológiában, mind az LMBTQ+ közösségek kapcsán képzettnek kell lennie.

Szabó M. Bence HIV/AIDS programvezető tartotta a következő előadást „HIV és chemsex a stigmák tükrében” címmel. Saját élményeit mutatta be az előadásában, amiket egy társkereső applikációban szerzett. Beszélgetőpartnerei otthagyták a beszélgetést, illetlen képeket küldtek, megszégyenítették vagy chemsex-re invitálták. Kisrészben toxikus jellegű beszélgetésekben vett részt és még kevesebbszer átlagos, normális beszélgetésben. Ezzel hívta fel a figyelmet arra, hogy a felületesség, a stigmatizálás, az ítélkezés és a megszégyenítés magára az LMBTQ+ közösségre is igen jellemző. A chemsex az általa prezentált egyik kutatásban a résztvevőkben kellemes érzelmi állapotként definiált, és az intimitás megélését és a kapcsolódást könnyebbé teszi. Szabó M. Bence szerint a három szomorú igazság, hogy a chemsex a nemi úton terjedő betegségek kockázatát növeli, szorongás és depressziós kialakulásához vezethet és a túladagolás veszélyét növeli. Szerinte a segítőszolgáltatások körét kéne bővíteni, segélyvonalat kell létrehozni, illetve józan résztvevők jelenlétét kell pártolni. Ezeken kívül a HIV fertőzés megelőzése érdekében a PrEP használatot elérhetőbbé kell tenni.

Az utolsó előadó Menishu volt az OMOH alapítója „Ártalomcsökkentés a budapesti queer tánczenei szcénában” című előadásával. Az OMOH egy techo-house, queer, szexpozitív bulisorozat. Bemutatta a 15 fős care bear commandomunkáját, ami egy önkéntes csoport és ártalomcsökkentést végeznek a bulikban. Menishu elmondta, hogy a care bear commando a magja egy szemléletváltásnak, aminek lényege, hogy ne legyünk passzívak, ha problémát tapasztalunk és merjünk tenni ellene. A care bear commando és az ehhez hasonló csoportok jól működnek nagyobb rendezvényeken, de ha a chemsex party a lakásban történik, akkor ott sajnos nem tudnak segíteni probléma esetén. Viszont azt is elmondta, ha az ártalomcsökkentő csoportok általi szemléletváltás megvalósul, az az elszigeteltebb party-k közbeni segítségnyújtás fogja iniciálni.

A konferencián megszólaló előadók mind külön megvilágításba helyezték a chemsex jelenségét, így a hallgatóság minden oldalról betekintést nyerhetett a chemsex party-k titokzatos világába. A remekül összeállított előadók és témáik miatt egy hiánypótló konferencián vehettünk részt. A konferencia két szekciójának végén a közönség is feltehetett kérdéseket, akár névtelenül is, amikre szintén kimerítő válaszok érkeztek. Mivel Magyarországon is már megjelent és várhatóan egyre nagyobb mértékben előforduló jelenségről van szó, így a kommunikáció a témáról elengedhetetlen. A téma kutatása fontos egy amúgy is sérülékeny populáció megvédésének érdekében, mivel a chemsex-szel együtt járó fokozott kockázatvállalás számos problémát szülhet, lelki és testi szinten egyaránt. A kutatók még a nyugati országokban is most kezdik felfejteni a chemsex megjelenésének okát, ezzel Magyarországon sem maradhatunk el.

További elemzéseink, amelyek érdekelhetik

2020.10.21
6 perc olvasási idő
Dizájner drogok használatának szankcionálása Magyarországon
Az elúlt tíz év büntetőjogi reakciói
2020.10.21
3 perc olvasási idő
Kérsz egy slukkot? – ez vár rád, ha drogot találnak nálad!
A kábítószer használat szankcionálása 
2020.10.17
8 perc olvasási idő
Hogyan érhetjük el a megváltozott tudati állapotot szermentesen?
A megváltozott tudati állapotok jelenségvilága végtelenül gazdag, érdemes megismerni, azonban fontos tisztában lennünk vele, hogy ez szerhasználat nélkül is elérhető!