Olvasási idő: 10 perc

Designer drogok: a kábítószerek új hulláma

Szerző
Láng Nóra
Dátum
2021.05.03.

A kábítószerek evolúciójában a klasszikus szerek mellett rohamosan terjednek a legfiatalabb fajt képviselő designer drogok, avagy a szintetikus, illegális szer hatásait imitáló, azonban legálisan beszerezhető anyagok. Cikkünkben körbejárjuk az „új trend” legfontosabb tudnivalóit: tekintve, hogy legális szerekről van szó, felmerülhet a kérdés, hogy mennyire veszélyes anyagokkal állunk szemben? Jelent valamit az, hogy nem ütközik törvénybe a fogyasztásuk, vagy valóban egy kiskapuról lenne szó a kábítószerek világában?

Legyen szó akár divatról, zenéről vagy szórakozásról, a megszokott klasszikusok mellett időről-időre felütik a fejüket a korábbi felhozataltól eltérő újdonságok. A változatosságra általában akkor jelenik meg az igény, amikor a meglévő kínálat már nem teljesen fedi le a keresletet. Ez a jelenség sajnos a kábítószerek világában is megjelent, az újfajta anyagok, azaz a designer drogok formájában. A szóról könnyen a divat világára asszociálhatunk, és annyiban jó nyomon járunk, hogy valóban egy, a korábbiakhoz képest új keletű kábítószerek divathullámával állunk szemben.

Köztudott, hogy az ismertebb drogok (marihuána, kokain, LSD stb.) fogyasztását a körülményekhez folyamatosan igazodó törvény szabályozza, melynek célja a terjedés visszaszorítása. A tiltólistákon pontosan megnevezett hatóanyagok szerepelnek, mely szerek fogyasztása és birtoklása nem engedélyezett. A kábítószer-piac azonban megtalálta a kiskaput: a tiltott szerek kémiai szerkezetének módosításával kísérleteztek ki újféle utcai drogokat, melyek használata technikailag nem ütközik a törvénybe. Ezek a drogok tehát minden esetben szintetikusak, azaz mesterséges úton előállítottak. A tiltott szerek kritériumait ilyen módon megkerülik az előállítók, mivel a szabályozás nem képes lefedni a legújabb szereket. A listára felkerülésnek van egy átfutási ideje, amely sajnos lehetőséget ad rá, hogy elterjedjenek az új utcai szerek. Hatásuk mindemellett rendkívül hasonló „hivatalos” társaikéhoz, lévén a designer drogok a klasszikus kábítószerek egyfajta utánzatai, sajnálatos módon legális köntösben. Ez az eljárás nagy kockázatot rejt magában: a módosítás révén lehetetlen bejósolni, milyen hosszú távú károkat okoznak a szervezetben, vizsgálatok pedig értelemszerűen nem születtek ennek kimutatására, arról nem is beszélve, milyen nagy mennyiségű újféle designer drog lát napvilágot és kerül be a köztudatba a mindennapokban. Ebből a szempontból elmondható, hogy e szerek fogyasztása a klasszikus kábítószereknél is nagyobb veszéllyel járhat, mivel ismeretlen, szintetikus anyagokról beszélünk. A kerülőutas megoldásból adódóan sajnálatos módon ezeknek a kábítószereknek a terjedése szinte megállíthatatlan: mire felkerül egy szer a tiltólistára, már többféle változatát is kikísérletezik az előállítók, a lehetőségek variációja pedig a végtelenhez közelít.

Kati és a krokodil: sajnos ez nem egy gyerekmese…

Gyakran találkozhatunk a médiában, az interneten vagy a hírekben a következő nevekkel: Kati, Gina, Évi, krokodil, bika. Meglepő módon azonban nem ismert hölgyekről, se nem állatkerti híradásról nincsen szó ez esetben: a felsoroltak ugyanis mind utcai designer drogok fantázianevei. A furcsa elnevezések mögött az áll, hogy az újfajta szerek célközönsége elsősorban a fiatalok, akik számára ez egyfajta titkos nyelvezetet biztosít, melyet egymás közt biztonsággal használhatnak. (Elvégre is a „Kati is jön a holnap esti buliba” meglehetősen ártalmatlanul hangzik.) Természetesen idővel tovább terjed az ige és kitudódik a fedőnév, de mivel a szerek módosítása és megjelenése szinte folyamatos, hamar színre lép a következő anyag egy új álnév alatt, a folyamat pedig újraindul…

A designer drogok egyik fő csoportja „fürdősók” néven ismert, mely a szintetikus amfetamin-és katinonféle szereket takarja, melyek mind stimulánsok, azaz serkentő hatással bírnak. Ide sorolhatóak a Kati, Gina, Zsuzsi, kristály néven futó utcai szerek.

A természetesség illúziója, avagy az igazság a biofű mögött…

A másik lényeges designer drog-kategória a műfüvek vagy biofüvek, más néven: herbál, K2, Spice, Aroma. Ezeket a szereket mesterséges úton előállított kannabinoidokkal vegyítik, azzal a céllal, hogy a marihuánához hasonló hatást érjenek el a fogyasztásával. Felmerülhet a kérdés, miért van szükség a fenti elnevezésekre? A marihuána a legelterjedtebb szerek egyikeként a „fű” néven él a köztudatban: kimondatlanul is tisztában van vele az ember, hogy nem kertészkedésről van szó, hanem kábítószerről. Épp ezért a fű elnevezés kapcsán már kialakult egyfajta bizalom: a tapasztalatlanabb fogyasztók is tudják, mire számíthatnak. Kisebb a félelem és a tartózkodás egy biofű, műfű néven futó utcai szer felé, mivel az elnevezés természetességet sugall: elvégre is ha eredetileg növényről van szó, nagy baj nem lehet… Az elnevezés azonban becsapós, mivel ez esetben is szintetikus, kémiailag módosított anyagokról van szó, amelynek hatásai a szervezetre bejósolhatatlanok. A szer a népszerűségből adódóan gyorsan terjed, melynek oka a kannabiszhoz hasonló hatás előidézésének képessége mellett, hogy rendkívül könnyen hozzáférhető (akár pár kattintással rendelhető az internetről), legális, természetes anyagként terjed és reklámozzák. A konvencionális drogtesztek által kimutathatatlan a használata, amely fokozza a bizalmat a fogyasztók körében: ez különösen a naiv, még „szűz” fogyasztókra nézve veszélyes, akik számára ez különösen vonzóvá teszi a designer drogok kipróbálását, a biztonságérzet illúzióját keltve.

Nemcsak legalis, de olcsó is

Az új pszichoaktív szerek iránti kereslet fellendülése annak is köszönhető, hogy szinte pár száz forintért elérhetőek. Éppen ezért megfigyelhető, hogy a peremvidékeken, alacsonyabb életszínvonalon élő rétegek körében gyakoribb a designer drogok használata. A fogyasztók többsége a 18 és 35 és közötti korosztályból kerül ki, de a 18 év alattiak körében is igen elterjedt a designerezés. A helyzet súlyosságát tovább erősítheti a prevenció hiánya és a segítségkérés lehetőségeinek szűkössége is ezeken a vidékeken. 

A könnyű hozzáférhetőségből adódóan a designer drogok a büntetőintézetekben, börtönökben is a kedvelt szerek közé tartoznak. Mivel legálisan is hozzá lehet jutni, a drogok becsempészése nem okoz különösebb nehézséget, emellett az ára is alacsonyabb a klasszikus kábítószereknél, ezáltal különösen népszerű a börtönlakók körében. 

 Egy lengyel kutatásból kiderül, hogy a fiatal felnőtt fogyasztók meg vannak róla győződve, hogy a designer drogok használata lényegesen kevésbé káros az átlagos pszichoaktív szereknél. Emellett az is kiderült, hogy a jelentkező kellemetlen mellékhatásokkal a fogyasztók általában nem voltak tisztában: a tudatosság e téren rendkívül alacsony szintre tehető a fiatalok körében. Ez a kutatási eredmény elgondolkodtató lehet: a gyors terjedéssel párhuzamosan a fogyasztással járó rizikó és egészségügyi kockázatok is rohamosan nőnek, amely alacsony tudatossággal párosulva végzetes következményekkel járhat.  

Felhasznált irodalom:

Karsai K. (2020). Designer drogok: A jogi paradigmaváltás szükséges lehetőségei. Szegedi Tudományegyetem, Állam- és Jogtudományi Kar, Bűnügyi Tudományok Intézete.

Ninic, K. C., Jejcic, K., Glavnik, E. & Pustoslemsek, M. Use of new synthetic drugs in Slovenian prisons. Published online: Cambridge University Press, 2020.

Weaver, M. F., Hopper, J. A. & Gunderson, E. W. (2015). Designer drugs 2015: assessment and management. Addiction Science & Clinical Practice, 10, 8.

www.dea.gov

További elemzéseink, amelyek érdekelhetik

2020.10.21
6 perc olvasási idő
Dizájner drogok használatának szankcionálása Magyarországon
Az elúlt tíz év büntetőjogi reakciói
2020.10.21
3 perc olvasási idő
Kérsz egy slukkot? – ez vár rád, ha drogot találnak nálad!
A kábítószer használat szankcionálása 
2020.10.17
8 perc olvasási idő
Hogyan érhetjük el a megváltozott tudati állapotot szermentesen?
A megváltozott tudati állapotok jelenségvilága végtelenül gazdag, érdemes megismerni, azonban fontos tisztában lennünk vele, hogy ez szerhasználat nélkül is elérhető!