Olvasási idő: 10 perc

Drogprevenciós továbbképzésen vettünk részt Ráckeresztúron

Szerző
Drogkutató Intézet
Dátum
2021.08.28.

Intézetünk két munkatársa három napot töltött el a Magyar Református Egyház Kallódó Ifjúságot Mentő Missziója által szervezett, akkreditált Drogprevenciós tanfolyamon Ráckeresztúron. A Drogterápiás Otthon vezetője, Erdős Eszter által tartott szakmai képzés célcsoportja a pedagógusok és a szociális szférában dolgozók voltak, akik munkájuk során több színtéren is találkozhatnak a függőség problémakörével. Pogácsás Nóra beszámolója következik.

Napjainkban valamennyi színtéren óriási szükség van a prevencióra. A problémák mielőbbi megelőzése kulcsfontosságú az egészségfejlesztés szempontjából, különös tekintettel a szerhasználati zavarok esetében. A jelenleg működő hazai prevenciós eljárásokról korábbi tanulmányunkban írtunk, valamint beszámoltunk a megelőző foglalkozások innovatív lehetőségeiről és a tapasztalati szakértők bevonásának lehetőségeiről is (linkek). Habár számos jól működő program létezik, szükség van azok alkalmazásának szélesítésére, továbbfejlesztésére, illetve adaptálására az adott célcsoport számára. Az MRE KIMM képzése pontosan erről szólt. A tanfolyam olyan tudásanyagot és szemléletet adott a résztvevők számára, melyet nevelés-oktatás és a szociális gondozás speciális színterén dolgozók is alkalmazhatnak majd.

A képzés első fele július elején zajlott Ráckeresztúron. Az elméleti blokkokban számos témát igyekeztünk minél jobban körbejárni, bővítettük tudásunkat az illegális pszichoaktív szerek fajtái, a prevenció színterei és lehetőségei, a szerhasználat jeleinek felismerése és a kialakulás lehetséges okainak témájában is. Fontosnak tartom kiemelni, hogy Erdős Eszter lelkész, a Drogterápiás Otthon alapítója és a tanfolyam vezetője nagy hangsúlyt fektetett a személyiségközpontú szemlélet közvetítésére valamennyi részfeladat során. Legyen szó akár előadásról, csoportmunkáról, házi feladatról vagy csak egy kötetlen beszélgetésről a szünetben, mindvégig az elfogadás és a személyközpontúság volt fókuszban.

A képzés kulcsfontosságú része volt, hogy minden egyes blokkban úgynevezett tapasztalati szakértők segítették a közös gondolkodást. A Drogterápiás Otthon jelenlegi lakói felváltva csatlakoztak a csoportunkhoz, ami rengeteget adott számunkra! Élettörténetük, nehézségeik, felépülésük és ötleteik megismerése során olyan gyakorlati tudással és szemlélettel lettünk gazdagabbak, amelyet a szakirodalomból nagyon nehéz, vagy talán lehetetlen lenne elsajátítani. Megdöbbentő volt hallgatni, ahogyan egy 13 éves tinédzser elmeséli az évekig húzódó drogkarrierjét. A tini rehabon gyógyuló fiatalok olyan őszintén és önreflexíven beszéltek függőségük történetéről, valamint akkori és jelenlegi lelki állapotukról, mely szinte meghazudtolta életkorukat. Talán nem túlzás így fogalmazni: „leesett az állunk”, amikor őket hallgattuk, a kifejezés pozitív és -sajnos- negatív értelmében egyaránt.

A képzés második napján bepillantást nyerhettünk a Drogterápiás Otthon hétköznapjaiba. A lakók idegenvezetésének segítségével bejártuk a „felnőtt ház” valamennyi helyiségét, majd egy közös ebéd után folytattuk a tanfolyamot. A képzés elméleti blokkja vizsgával zárult. Ezt követően megbeszéltük azokat a projekteket, amelyeket a közeljövőben kell véghezvinnünk a tanúsítvány megszerzéséhez. Az a feladatunk, hogy valamilyen drogprevenciós folyamatot végezzünk el, a helyi adottságokhoz és lehetőségeinkhez mérten. Ezen felül további három alkalommal fogunk Ráckeresztúrra utazni, hogy esetmegbeszélő szemináriumokon reflektáljunk a saját magunk és mások által szerzett gyakorlati tapasztalatokra. Úgy gondolom, mindannyian izgatottan várjuk ezeket az alkalmakat! A képzés rengeteg hasznos tudással gazdagított minket. A Drogterápiás Otthon lakóinak segítségével számos élettörténetet ismertünk meg, ami közelebb vitt minket a függőség kialakulásának megértéséhez, és ezáltal a prevenciós szemléletünk bővítéséhez.

További elemzéseink, amelyek érdekelhetik

2020.10.21
6 perc olvasási idő
Dizájner drogok használatának szankcionálása Magyarországon
Az elúlt tíz év büntetőjogi reakciói
2020.10.21
3 perc olvasási idő
Kérsz egy slukkot? – ez vár rád, ha drogot találnak nálad!
A kábítószer használat szankcionálása 
2020.10.17
8 perc olvasási idő
Hogyan érhetjük el a megváltozott tudati állapotot szermentesen?
A megváltozott tudati állapotok jelenségvilága végtelenül gazdag, érdemes megismerni, azonban fontos tisztában lennünk vele, hogy ez szerhasználat nélkül is elérhető!