Olvasási idő: 5 perc

Drogradar – 3.5 millió dollár értékű kábítószert rejtettek el egy repülőgépen

Szerző
Drogkutató Intézet
Dátum
2020.12.28.

Az év utolsó összefoglalójában ismét számos hazai és nemzetközi hírrel érkeztünk. A Magyar Rendőrség az ünnepek alatt sem volt tétlen, olvashatnak a karácsonyi autósüldözésről Újbudán, valamint rajtaütésről Salgótarjánban. Spanyolországban egy csőtörés buktatta le a hatalmas beltéri marihuánafarmot, Angliában pedig a család szerint „csodát művel” az orvosi kannabisz egy 7 éves kislány kezelésében. Ausztráliában két illegális motoros banda vezetőjének kitoloncolása van folyamatban, akik számos kábítószerrel kapcsolat bűncselekményben vettek részt, illetve egy Sidneybe tartó repülőgépen 50 kg gyanús port találtak.

Magyarország

Autósüldözés Újbudán

December 24-én újbudai járőrök közúti ellenőrzés során a Bartók Béla úton szerettek volna megállítani egy sofőrt, aki menekülni kezdett. A 22 éves B. István miután nekiütközött két parkoló autónak, egy társasház felé szaladt. A rendőröknek végül sikerült elkapniuk a fiatal férfit, aki ellen 7 elfogatóparancs volt érvényben. István kabátjában kábítószer-gyanús port találtak, illetve a szondáztatás során kiderült, hogy ittas állapotban vezetett.
Az eredeti forrás itt található.

Rajtaütés Salgótarjánban

A Salgótarjáni Rendőrkapitányság december 23-án tartott házkutatást kábítószer-birtoklás alapos gyanúja miatt a 33 éves helyi lakos házában, ahol 23,4 gramm kristályos anyagot találtak. A helyszínen előállítottak egy 41 éves ceredi férfit is, aki részt vett a terjesztésben.
Az eredeti forrás itt található.

Európa

Csőtörés egy marihuánafarmon a spanyol Costa Blancaban

Alicante városában egy helyi járőr észlelte az óriási csőtörést, melynek következtében víz öntötte el egy épület első emeletét. Miután a helyszínen senki nem nyitott ajtót és a bejárat belülről el volt torlaszolva, tűzoltók segítségével jutottak be a házba. Legnagyobb meglepetésükre egy beltéri marihuánafarmon találták magukat, melynek öntözőrendszere okozta a csőtörést.
Az eredeti forrás itt található.

Elítélték a 23 éves kábítószer-kereskedőt, aki ügyvédje szerint ADHD-val, autizmussal és depresszióval küzd

A cardiffi Lanoi Liddell bűnösnek vallotta magát MDMA, ketamin és kokain árusításában is. Jeremy Jenkins bíró a Cardiff-i Korona Bíróságon azt mondta, hogy „elkerülhetetlen a jelentős szabadságvesztés”, majd előzetes letartóztatásba helyezték. Ennek enyhítése érdekében védőügyvédje, Andrew Taylor azt mondta a bíróságnak, hogy ügyfele „sok nehézséggel szembesült életében”, többek között ADHD, autizmus spektrum zavar és depresszió.
Az eredeti forrás itt található.

Orvosi kannabiszt alkalmaznak a 7 éves kislány gyógyítására

Egy ritka epilepsziában szenvedő hétéves gyermek „elképesztően” reagált a gyógyszeres kannabiszolaj-kezelésre- mondta családja. A telfordi Sienna Richardsonnál pár éve Landau Kleffner-szindrómát diagnosztizáltak. A szteroid kezelések nem voltak sikeresek, a műtétet veszélyesnek tartják, így az orvosi kannabiszolajat alkalmazzák a kislány gyógyítására.
Az eredeti forrás itt található.

14 év börtönbüntetésre ítélték a nemzetközi drogkereskedőt Angliában

A 40 éves Thomas Mahert 14 év 8 hónap börtönre ítélték december 22-én a Liverpooli Törvényszéken, miután egy korábbi tárgyaláson bűnösnek vallotta magát A osztályú drogok Egyesült Királyságba történő behozatalában, illetve két pénzmosással kapcsolatos vádban is. Martin Clarke, az NCA kirendeltségének parancsnoka elmondta: „Maher a legmagasabb bűnözői körökben mozgott, logisztikai emberként tevékenykedett az Egyesült Királyság, Írország és Európa leghírhedtebb szervezett bűnözéssel foglalkozó csoportjai számára”.
Az eredeti forrás itt található.

„Rendkívül veszélyes” illegális kábítószert árulnak Llanelliben

A walesi Carmarthenshire városban illegálisan forgalmazott vényköteles gyógyszereket, valamint opiátokat árusítanak, melyek együttesen is rendkívül veszélyesek – figyelmeztetett a rendőrség. A Dyfed-Powys rendőrség közlése szerint számos ember túladagolt, miután megvásárolta a Llanelliben Xanax néven forgalmazott gyógyszereket.
Az eredeti forrás itt található.

Egyesült Államok

Két bandatagot ítéltek el kábítószer-kereskedelem miatt

A 35 éves Dwayne Northernt 51 hónap, a 21 éves Isaiah Hargrovet pedig 40 hónap börtönbüntetésre ítélték heroin és fentanil terjesztése miatt. A vádlottak és összeesküvőik mind tagjai és munkatársai a 230 Boys utcai bandának, amely elsősorban a patersoni Rosa Parks Boulevard és Godwin Avenue környékén működik.
Az eredeti forrás itt található.

Ausztrália

3,5 millió dollár értékű kábítószert rejtettek el egy repülőgépen

A nyomozók két férfit vádoltak meg a járművek alkatrészeikbe rejtett több mint 3,5 millió dollár értékű efedrin állítólagos behozatalával. A légi teherszállítmány, mely Indiából érkezett Sydney repülőterére, csaknem 50 kg port rejtett különböző járműalkatrészekbe rejtve.
Az eredeti forrás itt található.

Kitoloncolják a törvényen kívüli motoros banda vezetőit

Az Adelaide-i „Descendants Outlaw Motorcycle Gang” (OMCG) két magas rangú tagját december 22-én vették őrizetbe. Az ausztrál határőrség és a dél-ausztrál rendőrség közös sajtóközleményében kimondta, hogy a 64 és 65 éves testvérpárt a migrációs törvény alapján kitoloncolják. Eltávolításukkal a törvényen kívüli motorkerékpár-banda vezetés nélkül marad, és csökken a kapacitás bűncselekmények elkövetésére, beleértve a kábítószer-terjesztést is Dél-Ausztráliában.
Az eredeti forrás itt található.

  1. 12. 28.

További elemzéseink, amelyek érdekelhetik

2020.10.21
6 perc olvasási idő
Dizájner drogok használatának szankcionálása Magyarországon
Az elúlt tíz év büntetőjogi reakciói
2020.10.21
3 perc olvasási idő
Kérsz egy slukkot? – ez vár rád, ha drogot találnak nálad!
A kábítószer használat szankcionálása 
2020.10.17
8 perc olvasási idő
Hogyan érhetjük el a megváltozott tudati állapotot szermentesen?
A megváltozott tudati állapotok jelenségvilága végtelenül gazdag, érdemes megismerni, azonban fontos tisztában lennünk vele, hogy ez szerhasználat nélkül is elérhető!