Olvasási idő: 5 perc

Drogradar – 30%-kal nőtt a kábítószer-túladagolás okozta halálozások száma az USA-ban

Szerző
Drogkutató Intézet
Dátum
2021.11.22.

Heti összefoglalónkban ezen a héten is számos hazai és külföldi hírrel érkeztünk. A Kábítószer és Kábítószerfüggőség Európai Megfigyelőközpontja (EMCDDA) ösztöndíjat hirdet valamennyi európai szakember számára, melyek megnyerésével a szakértők részt vehetnek a 2022. február 14-25. között zajló téli konferencián. Aggodalomra ad okot, hogy az Amerikai Egyesült Államokban 30%-kal növekedett a kábítószer-túladagolás okozta halálesetek száma az előző évhez képest.

Magyarország

A földbe ásva rejtegette a kábítószert

Egy jászfényszarui 57 éves nő birtokában 2021. november 20-án foglaltak le kábítószer-gyanús anyagot, melyet az udvaron a földbe ásva próbált meg elrejteni. “A rendőrök a helyszínen lefoglaltak 74,14 gramm kábítószergyanús anyagot, 27,25 gramm növényi őrleményt, mérlegeket, több százezer forint készpénzt, gépkocsit és ékszereket” – írja a police.hu.
Az eredeti forrás itt érhető el. 

400 darab extasyt és 280 gramm zöld növényi törmeléket fedeztek fel egy autósnál

Baracskán 2021. november 17-én a rendőrök megállítottak egy sofőrt, akinél 400 darab extasy tablettát és 280 gramm zöld növényi törmeléket, valamint a csomagoláshoz szükséges ezsközöket és 2 millió forint értékű készpénzt is találtak.
Az eredeti forrás itt érhető el. 

Európa

Ösztöndíj pályázható a 2022-es “European Drugs Winter School”-ra

Az európai országok szakemberei, akadémikusai és szakértői lehetőséget kapnak, hogy részt vegyenek a 2022-es “European Drugs Winter School” (Európai Kábítószer-Téli Iskolában) (EDWS), az EMCDDA-projekten keresztül felajánlott ösztöndíjaknak köszönhetően. A 2022. február 14. és 25. között zajló online tanfolyam a „Cannabis: gyakorlatok, politikák és viták az EU-ban és azon túl” témával foglalkozik – írja az EMCDDA.
Az eredeti forrás itt érhető el. 

Amerika

30%-kal növekedett a kábítószer-túladagolás okozta halálesetek száma az USA-ban

Az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központ (CDC) jelentése szerint több, mint százezer ember halt meg a 2021 áprilisát megelőző évben kábítószer-túladagolás miatt az Egyesült Államokban. Ez közel 30%-os növekedést jelent a 2020-as évhez képest.
Az eredeti forrás itt érhető el. 

Ázsia

“Kristály” nevű kábítószert rejtettek egy medence savtartájába Indiában

Letartóztattak egy 46 éves férfit, mert nagy mennyiségű kristályos metamfetamint rejtegetett medencéjének savtartájában. Az illegális kábítószer feketepiaci értéke körülbelül 3.6 millió rúpia (6 millió forint), feltételezett célja pedig Ausztrália lett volna.
Az eredeti forrás itt érhető el. 

  1. november 22.

További elemzéseink, amelyek érdekelhetik

2020.10.21
6 perc olvasási idő
Dizájner drogok használatának szankcionálása Magyarországon
Az elúlt tíz év büntetőjogi reakciói
2020.10.21
3 perc olvasási idő
Kérsz egy slukkot? – ez vár rád, ha drogot találnak nálad!
A kábítószer használat szankcionálása 
2020.10.17
8 perc olvasási idő
Hogyan érhetjük el a megváltozott tudati állapotot szermentesen?
A megváltozott tudati állapotok jelenségvilága végtelenül gazdag, érdemes megismerni, azonban fontos tisztában lennünk vele, hogy ez szerhasználat nélkül is elérhető!