Olvasási idő: 5 perc

Drogradar – 4 tonna illegális kábítószert foglaltak le 2021-ben Kambodzsában

Szerző
Drogkutató Intézet
Dátum
2022.01.05.

Az év első heti összefoglalónkban ezúttal is számos hírt ismertetünk. Az ünnepek alatt több kábítószer hatása alatt álló személyt állítottak elő, akik bódult állapotban ültek volán mögé. A Magyar Rendőrség ezért külön felhívja a figyelmet a bódult állapotú vezetés súlyos kockázataira, mely ártatlan utazók életét veszélyeztetheti. A marihuána rekreációs célú fogyasztásának és kereskedelmének legalizálása folytatódik Amerikában, azúttal Montana egyes megyéiben szabályoztak.

Magyarország

Karácsonykor kábítószer hatása alatt vezetett

December 25-én bizonytalan úttartása miatt ellenőrizték egy gépjármű vezetőjét Siófokon. “A 41 éves férfivel szemben alkalmazott gyorsteszt az amfetamin, a kannabisz és az ecstasy hatóanyagára is pozitív eredményt jelzett” – írja a police.hu.
Az eredeti forrás itt található.

Kábítószer a körözött férfi zsebében

Kábítószert találtak a Bátonyterenyén körözött férfi zsebében, aki 2020. novemberében kábítószer hatása alatt, bódult állapotban vezetett. A rendőrök előállították a 25 éves férfit.
Az eredeti forrás itt található.

Európa

Csökkent a kannabisz birtoklása miatt előállított személyek száma Írországban

A kábítószer birtoklásával kapcsolatban előállított személyek száma 2021-ben jelentősen csökkent, miután bevezették a kannabiszbirtoklás óvatos kezelését lehetővé tevő rendszert Írországban. A visszaesés annak tudható be, hogy 2020 decemberében a Felnőtt Figyelmeztetési Programot kiterjesztették a kábítószerrel való visszaélésről szóló törvény 3. szakaszára. A bővítés csak a kannabisz vagy a kannabiszgyanta egyszerű birtoklására vonatkozott.
Az eredeti forrás itt található.

Amerika

Montanában legális lesz a marihuána értékesítése

Montana úgynevezett zöld megyéiben – ahol a lakosok többsége igennel szavazott – megkezdődik a marihuána rekreációs céllal történő értékesítése. A montanai törvény lehetővé teszi a 21 év feletti felnőttek számára, hogy legfeljebb egy uncia (kb. 28-29 gramm) marihuánát vásároljanak, illetve 2 kifejlett növényt és 2 palántát tartsanak otthonukban.
Az eredeti forrás itt található.

Továbbra is nagy problémát jelentenek a benzodiazepinek Kanadában

2020 júliusa és 2021 októbere között a benzodiazepinek kimutatási aránya 15 százalékról 53 százalékra nőtt a BC Coroner Service decemberi tiltott kábítószer-toxicitási jelentése szerint. A benzodiazepinek megtalálhatók a leggyakrabban felírt gyógyszerekben, gyakran használják nyugtatóként. A benzotípusok olyan gyógyszerekben találhatók meg, mint a Valium és a Xanax.
Az eredeti forrás itt található.

Ázsia

Több, mint 4 tonna illegális kábítószert foglaltak le 2021-ben Kambodzsában

A 2021-ben lefoglalt illegális kábítószer összesen 4 tonna és 435 kilogramm volt. Ez a mennyiség  228,51 gramm marihuánát tartalmazott; 52 214 szárított marihuána növény; valamint egy tonna és 163 kg azonosítatlan vegyi anyagot. Több, mint 13 ezer személyt tartóztattak le kábítószerrel kapcsolatos ügyek miatt.
Az eredeti forrás itt található.

  1. január 3.

További elemzéseink, amelyek érdekelhetik

2020.10.21
6 perc olvasási idő
Dizájner drogok használatának szankcionálása Magyarországon
Az elúlt tíz év büntetőjogi reakciói
2020.10.21
3 perc olvasási idő
Kérsz egy slukkot? – ez vár rád, ha drogot találnak nálad!
A kábítószer használat szankcionálása 
2020.10.17
8 perc olvasási idő
Hogyan érhetjük el a megváltozott tudati állapotot szermentesen?
A megváltozott tudati állapotok jelenségvilága végtelenül gazdag, érdemes megismerni, azonban fontos tisztában lennünk vele, hogy ez szerhasználat nélkül is elérhető!