Olvasási idő: 5 perc

Drogradar – 46 millió amfetamin tablettát foglaltak le

Szerző
Drogkutató Intézet
Dátum
2022.09.05.

Heti összefoglalónkban ismét számos hírrel érkeztünk. Kristályt és lőszert találtak egy miskei ingatlanban. Hatalmas fogás Szaúd-Arábiában. Írországban figyelmeztetést adott ki az Egészségügyi Minisztérium. 

Magyarország

Kristály mellett lőszert is találtak

A kalocsai rendőrök több hónapos nyomozást követően egy miskei ingatlanban csaptak le, ahol kristályt és engedély nélkül tartott lőszereket találtak. Az ügy felderítésére megalakult egy nyomozócsoport is, a házkutatás során pedig 67 tasak kristályt és 64 darab lőszert találtak a hatóságok. A gyanúsítottakat őrizetbe vették és kezdeményezték letartóztatásukat.
Az eredeti forrás itt található.

Zsályaként, majd műszaki cikként szállították a khatot

Egy 2016-os büntetőeljárás végére tettek pontot a Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársai. 2015 júliusa és 2016 tavasza között egy magyar és egy ír férfi, összesen 19 alkalommal juttatott át kábítószert hazánkon. A növényi törmelék zsályának álcázva került Tanzániából Magyarországra, majd itt átcimkézve és átcsomagolva műszaki cikként szállították tovább az Egyesült Királyságba. A hatóságok a magyar férfit már akkor elfogták és a büntetőeljárást is lefolytatták vele szemben. Az ír férfi elfogására még éveket kellett várni, ugyanakkor a nemzetközi együttműködésnek köszönhetően most sikerült őt is őrizetbe venni.
Az eredeti forrás itt található.

Saját maga által készített speedet árult

Tolna megyei rendőrök egy székesfehérvári férfi nevéhez köthető több ingatlanban tartottak házkutatást, ahol bruttó 2 kg fehér masszát, 1 liter speed olajat, műszaki cikkeket és készpénzt foglaltak le. A lefoglalt anyagokról a bevizsgálást követően kiderült, hogy amfetamin és körülbelül 500 adagnak megfelelő mennyiség előállítására alkalmasak. A hatóságok a férfit őrizetbe vették és letartóztatták.
Az eredeti forrás itt található.

Európa

Figyelmeztetést adott ki Írországban az Egészségügyi Minisztérium

A Stradbally-ban zajló Electric Picnic nevű fesztiválon ártalomcsökkentő kampány keretein belül anonim drogteszteket végeztethetnek az eseményre látogatók. A tesztelő sátorban a szakértők bevizsgálják a különböző szereket és amennyiben extra veszélyes anyagot találnak, akkor figyelmeztetik a fesztiválozókat. Az első figyelmeztetést egy lila színű, koponya mintás tablettára adták ki, amely az átlagos felnőtt MDMA adagjának a kétszeresét tartalmazta. Természetesen hangsúlyozzák, az a legbiztonságosabb, ha valaki egyáltalán nem fogyaszt kábítószert.
Az eredeti forrás itt található.

Kábítószer hatása alatt mentőt lopott

A nagyszőlősi lakos kórházba kerülése után kiderült, hogy kábítószer hatása alatt áll. Az elkövető a vizsgálatok alatt agresszívvá vált, majd a rendőrök érkezése előtt távozott a kórházból, beült egy ott parkoló mentőautóba és elhajtott azzal. A rendőrök üldözőbe vették, de többszöri felszólításra sem volt hajlandó megállni. A menekülés során elvesztette uralmát a gépjármű felett és egy kerítésnek csapódott, így a járőrök őrizetbe vették a férfit.
Az eredeti forrás itt található.

Amerika

Drogcsempész hajót tartóztattak fel Amerikában

Az Egyesült Államok parti őrsége 22 font kokaint és 1256 font marihuánát foglalt le, becslések szerint 3 millió dollár értékben. A lefoglalt kábítószer összhangban van a Karib-tengeren és a Csendes-óceán keleti részén működő drogkartellek elleni küzdelemben. A parti őrség munkájával sikerült a csempészettel gyanúsított hajót felderíteni és partra szállítani. Fontos megjegyezni, hogy a nyílt tengeren zajló kábítószer-kereskedelem visszaszorításához számos nemzetközi együttműködés szükséges.
Az eredeti forrás itt található.

Ázsia

46 millió amfetamin tablettát foglaltak le

Szaúd-Arábia történelmének legnagyobb amfetamin szállítmányát foglalták le, összesen 46 millió tablettát, melyet liszt közé rejtve csempésztek az országba., Az anyag származási helye egyelőre ismeretlen. Helyi hatóságok a razzia során összesen 8 személyt tartóztattak le, 6 szíriai és 2 pakisztáni állampolgárt. A szaúd-arábiai törvények értelmében az elkövetők akár halálbüntetést is kaphatnak, viszont jelenleg – 2021 óta – moratórium van érvényben.
Az eredeti forrás itt található.

További elemzéseink, amelyek érdekelhetik

2020.10.21
6 perc olvasási idő
Dizájner drogok használatának szankcionálása Magyarországon
Az elúlt tíz év büntetőjogi reakciói
2020.10.21
3 perc olvasási idő
Kérsz egy slukkot? – ez vár rád, ha drogot találnak nálad!
A kábítószer használat szankcionálása 
2020.10.17
8 perc olvasási idő
Hogyan érhetjük el a megváltozott tudati állapotot szermentesen?
A megváltozott tudati állapotok jelenségvilága végtelenül gazdag, érdemes megismerni, azonban fontos tisztában lennünk vele, hogy ez szerhasználat nélkül is elérhető!