Olvasási idő: 10 perc

Drogradar – óriási heroinszállítmányt foglaltak le Romániában

Szerző
Drogkutató Intézet
Dátum
2021.05.31.

Heti összefoglalónkban számos hírrel érkeztünk. Hazánkban több nagyvolumenű rajtaütés történt. közel 650 tő indiai kendernövényt termesztettek Csengelén. A kutatók E-vitamin acetátot találtak bizonyos CBD-termékekben, melynek káros hatásai lehetnek az egészségre. Az Analytical Cannabis oldalán megjelent egy cikk, mely szerint a szülői fogyasztói magatartás hatással van a tinédzserek kannabisz-használatára.

Magyarország

Közel 650 tő indiai kenderre bukkantak

Egy 49 éves csengelei lakos tanyáján tartott házkutatás során május 27-én összesen 648 tő Cannabis indica, azaz indiai kender növényt fedeztek fel. “Különböző fejlettségi szakaszban lévő növényi egyedet foglaltak le, amelyeket a férfi fóliasátrakban, illetve szabadföldben is nevelt” – írja a police.hu.
Az eredeti forrás videóval itt található.

Bódult állapotban vezettek Alsózsolcán

Egy állampolgár jelentette be a rendőrségnek május 25-én kora délután, hogy Alsózsolcán egy sofőr bizonytalanul közlekedik járműjével. A bejelentő videófelvételt is készített. A 21 éves férfi mozgáskoordinációja és beszédkészsége zavart volt, a rendőrök előállították. Zsebében kábítószer-gyanús növényi törmeléket találtak.
Az eredeti forrás videóval itt található.

Többféle drogot találtak a sofőrnél, aki kábítószer hatása alatt ült volán mögé

A rendőrök Kapuváron közúti ellenőrzés során egy 43 éves férfi autójában többféle kábítószert fedeztek fel. A kábítószer-gyorsteszt szerint a férfi metamfetamint és THC-tartalmú anyagot fogyasztott.
Az eredeti forrás itt található.

Kábítószer-terjesztő hálózatra csaptak le 3 megyében

Több 100 gramm kristályt és marihuánát, valamint több millió forint értékű vagyontárgyakat foglaltak le a nyomozók egy összehangolt akció keretében, összesen 16 helyszínen május 26-án. Kábítószer terjesztőket és fogyasztókat állítottak elő többek között Szegeden, Hódmezővásárhelyen, Szolnokon és Kiskunhalason.
Az eredeti forrás videóval itt található.

Európa

Óriási heroinszállítmány érkezett Romániába

A kilenc másik EU-ország rendőrségével együttműködve a román hatóságok elfogták az Iránból érkező hatalmas mennyiségű heroinszállítmányt, amely Nyugat-Európa felé tartott. Az illegális rakományt május 10-én fedezték fel építőanyagokat szállító konténerekben egy Konstancában kikötött hajóban, amely Iránból Romániába közlekedett.
Az eredeti forrás itt található.

400 ezer fontot foglaltak le a kábítószer-terjesztő hálózattól Angliában

400 000 fontot (162 millió forintot) foglaltak le Londonban egy szervezett bűnözéssel foglalkozó partnerség nyomozásának részeként. Letartóztatták a 38 éves Altjon Gjoni  és a 30 éves Bejar Cozminca albán állampolgárokat, akiket kábítószer-terjesztéssel és pénzmosási bűncselekményekkel vádolnak.
Az eredeti forrás itt található.

E-vitamin acetátot találtak bizonyos CBD-termékekben

“Európa tizenöt legkelendőbb CBD-olajának vizsgálata során a kutatók azt is megállapították, hogy két termékben pozitív volt a benzil-alkohol, a kozmetikumokban használt stabilizálószer, amely nagy mennyiségben mérgező lehet” – írja az https://www.analyticalcannabis.com/.
Az eredeti forrás itt található.

A szülői minta hatása a tinédzserek kannabiszfogyasztására

A kutatók megállapították, hogy azok a gyerekek, akiknek a szülei kannabiszt fogyasztanak, valószínűleg maguk is használják. Fontos tanulmányozni a szülői befolyást a kannabisz használatára, mivel ez segíthet a hatékony megelőzési programok kidolgozásában.
Az eredeti forrás itt található.

Afrika

Letartóztattak egy kokain-bárót

A DI Kábítószerrel Foglalkozó Nemzeti Ügynökség (NDLEA) letartóztatott egy drogbárót, akinek a nevéhez több milliárd forint értékű kokain-csempészet köthető. Két gyanúsítottat tartóztattak le, akik közel 30 kg kokaint importáltak, és egy szervezett bűnbandát használnak.
Az eredeti forrás itt található.

2021. május 31.

További elemzéseink, amelyek érdekelhetik

2020.10.21
6 perc olvasási idő
Dizájner drogok használatának szankcionálása Magyarországon
Az elúlt tíz év büntetőjogi reakciói
2020.10.21
3 perc olvasási idő
Kérsz egy slukkot? – ez vár rád, ha drogot találnak nálad!
A kábítószer használat szankcionálása 
2020.10.17
8 perc olvasási idő
Hogyan érhetjük el a megváltozott tudati állapotot szermentesen?
A megváltozott tudati állapotok jelenségvilága végtelenül gazdag, érdemes megismerni, azonban fontos tisztában lennünk vele, hogy ez szerhasználat nélkül is elérhető!