Olvasási idő: 8 perc

Drogradar – Cannabis Sativa Moby Dick néven elterjedt, hatalmas méretű kannabisz növényekre bukkantak

Szerző
Drogkutató Intézet
Dátum
2021.10.04.

Eheti összefoglalónkban olvashatnak a Magyar Rendőrség több akciójáról, Csongrád-Csanád megyében több, mint 150 kilogrammnyi “óriáskannabisz” növényre bukkantak a hatóságok. Megjelent az EMCDDA új gyakorlati kézikönyve és új jelentése, melyben a Kábítószer és Kábítószer-függőség Európai Megfigyelőközponta az afganisztáni metamfetamin térnyerésének veszélyeire hívja fel a figyelmet. Jó olvasást kívánunk!

Magyarország

Egyszerre 9 helyen akcióztak a nyomozók

A Jász-Nagykun-Szolnok megyei rendőrök 2021. szeptember 29-én és 30-án 9 helyszínen intézkedtek, hogy egy kábítószer-terjesztő és fogyasztó társaság nyomára bukkanjanak. Három férfit őrizetbe vettek, másik 6 ellen pedig eljárást indítottak.
Az eredeti forrás videóval itt található.

7 személyt állítottak elő Pomázon

Pomázon és Budapesten fogták el a kábítszer-terjesztő hálózt tagjait a szentendrei nyomozók szeptember 28-án. “A rajtaütésen 50 gramm kábítószergyanús port és kristályt, anyagmaradvánnyal szennyezett digitális mérleget, nevekkel és összegekkel teleírt jegyzetpapírokat, közel 200 simítózáras tasakot, négy, kék tablettákkal pakolt tasakot, valamint két fehér szemcsés por anyagmaradványt foglaltak le. Az előzetes vegyészszakértői vélemény alapján a lefoglalt tablettákban MDMA vegyület azonosítható, amely kábítószernek minősül” írja a police.hu.
Az eredeti forrás videóval itt található.

Több, mint 150 kilogramm “óriáskannabisz” növényre bukkantak 

A Cannabis Sativa Moby Dicknek keresztelt fajtájára bukkantak a szegedi nyomozók egy testvérpár Csongrád-Csanád megyei ingatlanján. A 16 tő illegális növény ősszesen 151 kg-ot nyomott.
Az eredeti forrás videóval itt található.

Hollandiából rendelt új típusú pszichoaktív szereket egy monori fiatal

A Nemzeti Adó-, és Vámhivatal munkatársai hívták fel a rendőrség figyelmét egy gyanús csomagra, mely Hollandiából érkezett a 24 éves V. Bálint lakására Monorra. Utólag kiderült, hogy a férfi 25 gramm MDMB-4-en-PINACA és 10 gramm Alpha-PCYP hatóanyagú, új típusú illegális pszichoaktív szert rendelt.
Az eredeti forrás videóval itt található.

Kokainnal kereskedő csoportot fogtak el Budapesten

Szeptember 29-én fogták el a rendőrök a TEK segítségével a kokaint árusító dílerek tagjait- “Az összehangolt akcióban a gyanúsítottak elfogása mellett közel kétszáz gramm kokain utcára kerülését akadályozták meg a rendőrök” – írja a police.hu
Az eredeti forrás videóval itt található.

Európa

Megjelent az EMCDDA új gyakorlati kézikönyve

A Kábítószer és Kábítószer-függőség Európai Megfigyelőközponta (EMCDDA) új kiadványa hat lépésből álló útmutatót tartalmaz a minőségbiztosítás támogatásához. A kiadvány gyakorlati tanácsokat kínál a kábítószer-kereslet csökkentésének területén dolgozó szakemberek számára.
Az eredeti forrás itt olvasható.

Európának jobban fel kell készülnie az Afganisztánból érkező metamfetaminra – derül ki az ECDDA új elemzéséből

A Kábítószer és Kábítószer-függőség Európai Megfigyelőközponta (EMCDDA) új jelentése megvizsgálja a metamfetamin-termelés megjelenését, és azonosítja azokat az intézkedéseket, amelyeket Európában meg lehet tenni a kockázatok csökkentése érdekében. A szakértők Afganisztánt új szereplőként azonosítják a globális metamfetaminpiacon.
Az eredeti forrás itt olvasható.

Amerika

“Az illegális drogok nem tűnnek el egyhamar Amerika legsúlyosabb problémáinak listájáról”

A News Herald legújabb cikke szerint az Amerikai Szövetségi Hivatal kijelentette, hogy példátlan mennyiségben foglalták le illegális tablettákat minden amerikai államban. A DEA adatai szerint idén eddig több mint 9,5 millió tablettát foglaltak le, ami több, mint az előző két év lefoglalása együttvéve. „Az Egyesült Államokban soha nem látott túladagolásos válsággal kell szembenézni, amelyet illegálisan gyártott fentanil és metamfetamin táplálnak” – mondta Anne Milgram, a DEA adminisztrátora.
Az eredeti forrás itt olvasható.

Ázsia

Rave-party Indiában

Október 2-án szombaton a Kábítószer-ellenőrzési Iroda (NCB) egy rave-partyn akciózott Mumbaiban. Összesen 8 embert vettek őrizetbe, köztük egy bollywoodi szupersztárt is.
Az eredeti forrás itt olvasható.

  1. október 4.

További elemzéseink, amelyek érdekelhetik

2020.10.21
6 perc olvasási idő
Dizájner drogok használatának szankcionálása Magyarországon
Az elúlt tíz év büntetőjogi reakciói
2020.10.21
3 perc olvasási idő
Kérsz egy slukkot? – ez vár rád, ha drogot találnak nálad!
A kábítószer használat szankcionálása 
2020.10.17
8 perc olvasási idő
Hogyan érhetjük el a megváltozott tudati állapotot szermentesen?
A megváltozott tudati állapotok jelenségvilága végtelenül gazdag, érdemes megismerni, azonban fontos tisztában lennünk vele, hogy ez szerhasználat nélkül is elérhető!