Olvasási idő: 5 perc

Drogradar – a holland államnak évi 4.1 milliárd eurójába kerül az illegális drogipar

Szerző
Drogkutató Intézet
Dátum
2021.09.27.

Heti összefoglalónkban ismét számos hírt gyűjtöttünk össze. Hazánkban számos rajtaütést hajtott végre a rendőrség, többek között egy nagy mennyiségű amfetamint gyártó férfit vettek őrizetbe. A holland kormány legújabb jelentése szerint a drog elleni fellépés évi 4.1 milliárd euróba kerül az államnak. A katonák 17,4 hektáros marihuánafarmot találtak Mexikóban, az Egyesült Államokban pedig a marihuána-termesztő kisvállalatok aggódnak a legalizáció terjedése okozta piaci versengés miatt.

Magyarország

Óriási mennyiségben gyártotta a “speed”-et 

Szeptember 22-én a KR NNI és a Készenléti Rendőrség Bevetés Támogató Osztály munkatársai elfogták azt a 41 éves férfit, aki 2019 óta állította elő nemeskéri ingatlanjában az amfetamin típusú illegális pszichoaktív anyagot. A területet a védelmi rendszerek mellett 9 nagytestű kutya is őrizte. “Az ingatlanban tartott kutatás során a nyomozók bruttó 1.7 kg kábítószergyanús fehér port, bruttó 130 gramm zöld, kábítószergyanús növényi törmeléket, 2 liter metanolt, 2 dl kénsavat, 2 dl amfetaminolajat és 0,6 kg nátrium-hidroxidot, továbbá kábítószer előállításához és értékesítéséhez használt tárgyakat foglaltak le” – olvasható a police.hu honlapján.
​​Az eredeti forrás itt olvasható.

Kiskorúnak árulta a kábítószert

Szeptember 22-én fogták el azt a 24 éves kállói férfit, aki többek között egy gyermekkorú fiúnak adott el pakkonként 1000 forintért illegális pszichoaktív anyagot.
Az eredeti forrás itt olvasható.

Három dílert állítottak elő Tatabányán és Budaörsön

A rendőrök szeptember 21-én elfogták azokat a 24 éves és 27 éves tatabányai férfiakat, akik havi rendszerességgel vásároltak és árusítottak marihuánát. Másnap egy budaörsi dílert is előállítottak.
Az eredeti forrás itt olvasható.

Sátorban termesztette a marihuánát Orosházán

A 25 éves férfi saját udvarán, sátorban termesztett marihuána növényeket, melyeket elmondása szerint saját felhasználás céljából nevelt. A rendőrök a házkutatás során azonban az eladáshoz szükséges eszközökre bukkantak. A férfit és élettársát előállították.
​​Az eredeti forrás videóval itt található.

Európa

A legújabb jelentés szerint a drog elleni fellépés évi 4.1 milliárd euróba kerül a Holland államnak

A holland kormány rendkívüli értékelést adott a parlamenti képviselőknek az illegális drogipar társadalomra gyakorolt ​​költségeiről. A szakértők becslése szerint évente akár 4,1 milliárd eurót von el a kasszából – és mintegy 16 milliárd euró „fekete pénzt” bocsát forgalomba.
​​Az eredeti forrás itt olvasható.

Amerika

A kannabisz-termesztő cégek „katasztrófát” látnak a szövetségi legalizációban

Minden harmadik amerikai él olyan államban, amely jóváhagyta a marihuána rekreációs célú használatát és eladását. Az ezzel foglalkozó vállalkozók évtizedekig vágytak a széleskörű dekriminalizációra, de most az iparágban dolgozók félnek attól, hogy a marihuána szövetségi legalizálása egzisztenciális veszélyt jelenthet számukra. A marihuána megjelenése az államok közti kereskedelemben új üzleti lehetőségeket nyitna meg, de a meglévő állami piacokat is kitenné a nemzeti versenynek – írja a politico.com.
Az eredeti forrás itt olvasható.

Mexikói katonák 17,4 hektáros marihuánafarmot találtak 

A hadsereg szerint a mezőkön körülbelül 22 ezer kilogramm marihuánát tudtak előállítani a birtokosok. A farmot egy vidéki településen találták meg, nem messze Creel városától. Habár júniustól a kis mennyiségű, saját felhasználásra termesztett marihuána törvényesnek számít, az ilyen nagy mennyiségű előállítás továbbra is illegális.
​​Az eredeti forrás itt olvasható.

  1. szeptember 27.

További elemzéseink, amelyek érdekelhetik

2020.10.21
6 perc olvasási idő
Dizájner drogok használatának szankcionálása Magyarországon
Az elúlt tíz év büntetőjogi reakciói
2020.10.21
3 perc olvasási idő
Kérsz egy slukkot? – ez vár rád, ha drogot találnak nálad!
A kábítószer használat szankcionálása 
2020.10.17
8 perc olvasási idő
Hogyan érhetjük el a megváltozott tudati állapotot szermentesen?
A megváltozott tudati állapotok jelenségvilága végtelenül gazdag, érdemes megismerni, azonban fontos tisztában lennünk vele, hogy ez szerhasználat nélkül is elérhető!