Olvasási idő: 10 perc

Drogradar – a kábítószer-piac ellenállt a járvány okozta nehézségeknek

Szerző
Drogkutató Intézet
Dátum
2021.06.14.

Heti összefoglalónkban ismét számos hírrel érkeztünk. Magyarországon új pszichoaktív anyaggal kereskedő személyeket vettek őrizetbe, mely szerek használatának különös veszélyességére figyelmeztet a Magyar Rendőrség. A Kábítószer és a Kábítószer-függőség Európai Megfigyelőközpontja (EMCDDA) kiadta 2021-es jelentését, mely konklúziója, hogy a kábítószer-piac alkalmazkodott a COVID-19 járvány okozta nehézségekhez.

Magyarország

Bezinkúton kereskedtek

A “kristály” nevű amfetamin-típusú illegális pszichoaktív szerrel kereskedett egy férfi egy bagi benzinkúton. A rajtaütés során két vásárlót is előállítottak június 9-én.
Az eredeti forrás itt olvasható.

Professzionális marihuána-ültetvény Röszkén

Június 7-én összehangolt akció keretében a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda szegedi osztálya csaknem 900 tő marihuánára bukkant. Egy szerb férfit és annak fiát kábítószer-kereskedelem bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt vonják eljárás alá.
Az eredeti forrás videóval itt található.

38 millió forint értékű marihuánát foglaltak le Szentendrén

Budapesten a VII. kerületben üzletelt a 2 román állampolgár, akinek autójában, majd szentendrei családi házában körülbelül 15 kg marihuánát találtak a nyomozók.
Az eredeti forrás itt olvasható.

Új pszichoaktív anyaggal kereskedtek Kaposváron

Lakossági panaszok miatt történő ellenőrzés során két fiatal férfit állítottak elő, akik bódult állapotban voltak. A házkutatás során kábítószer kereskedelemhez szükséges eszközöket találtak.
Az eredeti forrás itt olvasható.

Európa

Reflektorfényben a “designer benzodiazepinek”

Az új benzodiazepinek, amelyeket a nemzetközi kábítószer-törvények még nem korlátoznak, június 9-én az Európai Unió Kábítószer-ügynökségének (EMCDDA) által kiadott új jelentésben kerülnek reflektorfénybe. Ezeket az anyagokat gyakran „dizájner benzodiazepinekként” forgalmazzák, ezért az ellenőrzött benzodiazepinek „legális” helyettesítőjeként értékesítik őket, és egyre inkább elérhetővé válnak Európában. Az ügynökség új pszichoaktív anyagként figyelemmel kíséri őket az EU Korai Figyelmeztető Rendszerén keresztül.
Az eredeti forrás itt olvasható.

Milyen tanulságokat tudunk levonni a 2021-es európai kábítószer-jelentésből?

“Az új, 2021–25-ös uniós kábítószer-stratégia egyértelművé teszi, hogy a kábítószerekkel kapcsolatos intézkedéseknek bizonyítékokon kell alapulnia, és kiegyensúlyozott és integrált megközelítésen keresztül kell megvalósulnia” – írja a Kábítószer és a Kábítószer-függőség Európai Megfigyelőközpontja (EMCDDA).
Az eredeti forrás itt olvasható.

Az európai kábítószer-piac ellenállónak bizonyul a COVID-19 járvánnyal szemben

Az Európai Unió kábítószer-ügynöksége (EMCDDA) júnis 9-én közzétette az európai kábítószer-helyzet jelentését (2021: Trends and Developments). 29 ország adatai alapján a jelentés új betekintést nyújt egy összetett és fejlődő kábítószer-problémába, valamint a COVID-19 zavarainak ellenálló piacba.
Az eredeti forrás itt olvasható.

Amerika

Texas és Louisiana kormányzói aláírják a marihuána-reformokhoz kapcsolódó törvényjavaslatokat

„A veteránok új törvény alapján jogosultak lehetnek orvosi marihuánára” – tweetelte Greg Abbott texasi kormányzó. John Bel Edwards, Louisiana kormányzója kevésbé volt egyértelmű. Egy sajtótájékoztatón kijelentette, hogy „érdekli a törvényjavaslat aláírása, amely enyhíti a kis mennyiségű marihuána birtoklásáért járó büntetést”.
Az eredeti forrás itt olvasható.

2021. június 14.

További elemzéseink, amelyek érdekelhetik

2020.10.21
6 perc olvasási idő
Dizájner drogok használatának szankcionálása Magyarországon
Az elúlt tíz év büntetőjogi reakciói
2020.10.21
3 perc olvasási idő
Kérsz egy slukkot? – ez vár rád, ha drogot találnak nálad!
A kábítószer használat szankcionálása 
2020.10.17
8 perc olvasási idő
Hogyan érhetjük el a megváltozott tudati állapotot szermentesen?
A megváltozott tudati állapotok jelenségvilága végtelenül gazdag, érdemes megismerni, azonban fontos tisztában lennünk vele, hogy ez szerhasználat nélkül is elérhető!