Olvasási idő: 10 perc

Drogradar – a kannabiszfogyasztás nem véd a koronavírus-fertőzés ellen

Szerző
Drogkutató Intézet
Dátum
2022.01.17.

Heti összefoglalónkban ezúttal is számos hírt ismertetünk. Hazánkban a rendőrség több kábítószer-kereskedelemmel foglalkozó személyt vett őriztebe, bódult sofőröket is sikerült kiszűrni a forgalomból. A Forbes magazin cikke szerint a kannabiszfogyasztás nem véd a koronavírus-fertőződés ellen. Jó olvasást kívánunk!

Magyarország

Hollandiából csempészték a kokaint a “virágnyelvű” dílerek

Egy 5 fős banda ellen indított eljárást a Magyar Rendőrség, akik több, mint négy éven át csempésztek kokaint, speedet és extasyt Hollandiából hazánkba. A dílerek virágnevekkel próbálták álcázni az illegális szereket. “A kereskedő banda 2015 augusztusától 2018 nyaráig legalább 68 kilogramm speedet, 68 ezer darab extasytablettát szerzett be” – írja az Index.
Az eredeti forrás itt található.

Pincében termesztettek marihuánát Isaszegen

Az 59 éves férfit 2022. január 11-én fogták el otthonában, aki pincéjében illegális kábítószert termesztett. A keredkedelmi hálózat felderítése még folyamatban van.
Az eredeti forrás itt található.

Bódult sofőrt értek tetten

“A rendőrök 2022. január 14-én délután ellenőriztek egy személygépkocsit és annak 26 éves vezetőjét Tatán. A férfival szemben felmerült a kábítószer-fogyasztás gyanúja, ezért őt előállították. A vele szemben alkalmazott kábítószerteszt pozitív eredményt jelzett” – írja a police.hu.
Az eredeti forrás itt található.

Dílerekre bukkantak a rendőrök

Egy rózsafai és egy nagydobszai férfit 2022. január 14-én állítottak elő, mert a gyanú szerint hónapok óta kábítószert árultak Baranya megye több településén.
Az eredeti forrás itt található.

Európa

Az Európai Bizottság erősebb mandátumot javasol az EU kábítószer-ügynökségének

Az Európai Bizottság január 12-én a Kábítószer és Kábítószerfüggőség Európai Megfigyelőközpontja (EMCDDA) megbízatásának megerősítését javasolta annak biztosítása érdekében, hogy az ügynökség fontosabb szerepet játsszon az EU-ban a tiltott kábítószerekkel kapcsolatos jelenlegi és jövőbeli kihívások azonosításában és kezelésében.
Az eredeti forrás itt található.

Amerika

Nem véd a kannabisz a koronavírus ellen – Forbes

A Forbes január 13-án publikált cikkében reflektált a médiában robbanásszerűen terjedő hírre, mely szerint egy kutatásban kimutatták, hogy a kannabiszhasználat megvéd a COVID-19 vírusfertőzés ellen. A cikkben Richard van Breemen, az Oregon állam orvosi kémia professzora és a tanulmány vezető szerzője kifejtette, hogy a kutatásban 3 olyan vegyületet vizsgáltak, mely gátolja a koronavírus bejutását izolált emberi sejtekbe. Ez a 3 vegyület azonban hő hatására teljesen átalakul, így a kannabisz elszívása egyáltalán nem segít a COVID-19 vírus szervezetbe történő bejutása ellen.
Az eredeti forrás itt található.

Több, mint 20 kg fentanilt találtak egy bronxi férfinál

Almanzar-Alba lakásában közel 10 millió adag volt elrejtve az utcára kerülő egyik legveszélyesebb illegális kábítószerből, a fentanilból. A kábítószer-terjesztőt január 14-én letartóztatták.
Az eredeti forrás itt található.

Szavazás a marihuána legalizálásáról Marylandben

Luke Clippinger január 12-én benyújtotta az 1. képviselőházi törvényjavaslatot, amely lehetővé tenné a marylandi lakosok számára, hogy a választások során döntsenek a marihuána legalizálásáról. A törvényjavaslat szerint a közgyűlés törvényeket hozna a marihuána felhasználására, forgalmazására, birtoklására, szabályozására és adóztatására vonatkozóan.
Az eredeti forrás itt olvasható.

  1. január 17.

További elemzéseink, amelyek érdekelhetik

2020.10.21
6 perc olvasási idő
Dizájner drogok használatának szankcionálása Magyarországon
Az elúlt tíz év büntetőjogi reakciói
2020.10.21
3 perc olvasási idő
Kérsz egy slukkot? – ez vár rád, ha drogot találnak nálad!
A kábítószer használat szankcionálása 
2020.10.17
8 perc olvasási idő
Hogyan érhetjük el a megváltozott tudati állapotot szermentesen?
A megváltozott tudati állapotok jelenségvilága végtelenül gazdag, érdemes megismerni, azonban fontos tisztában lennünk vele, hogy ez szerhasználat nélkül is elérhető!