Olvasási idő: 4 perc

Drogradar – A koronavírus járvány hatása a szerfogyasztásra

Szerző
Drogkutató Intézet
Dátum
2022.03.28.

Heti összefoglalónkban ezúttal is számos hírrel érkeztünk. Megszavazta a marihuánatörvényt a szlovák parlament. A pandémia pszichés következményei válnak láthatóvá a világszerte a kábítószer-statisztikákban. Orvosok kereskedtek kokainnal New Jersey-ben.

Magyarország

Ecstasy túladagolás

Egy szem ecstasy tablettától lett rosszul és halt meg egy 17 éves lány Debrecenben. Barátnőjével egy 18 éves dílertől szerezték a drogot. A terjesztőt azóta már elfogta és letartóztatta a rendőrség. Az ügy fontos tanulsága, hogy akár egy szem tabletta elfogyasztása is tragikus kimenetelű lehet. Fontos, hogy az illegális kábítószerek pontos összetevői és azok aránya nem ismerhető, így a fogyasztók sosem tudhatják mit vesznek magukhoz és hogy az milyen hatással lesz rájuk.
Az eredeti forrás itt található.

Előző heti elfogások

A héten a rendőrség több elfogást hajtott végre, két esetben – Gyömrőn és Siófokon – marihuánával, egy esetben – Demecseren – új pszichoaktív anyaggal összefüggésben. Mindegyikük lakásában készpénzt, nagyobb mennyiségű kábítószergyanús anyagot, mobiltelefonokat, valamint a kábítószer eladásához és fogyasztásához szükséges eszközöket találtak.
Az eredeti források itt, itt és itt találhatók.

Európa

Marihuánatörvény a szomszédban

A szlovák parlament megszavazta a törvényt, amely jelentősen módosítja a marihuána birtoklásáért kiszabható börtönbüntetés hosszát. A köztársasági elnökön múlik, hogy aláírja-e a törvényt, ami saját fogyasztásra szánt marihuána birtoklása esetén háromról egy évre módosítja a kiszabható börtönbüntetést. Változás továbbá, hogy a szerhasználókra szabadságvesztés helyett gyógykezelés is kiszabható.
Az eredeti forrás itt található.

Amerika

Meghalt Taylor Hawkins, a Foo Fighters dobosa

Az együttes kolumbiai koncertje előtt Hawkinst eszméletlenül találták hotelszobájában, a kiérkező mentősök sikertelenül próbálták újraéleszteni. Halálának pontos okát még vizsgálják, de a hatóságok arról számoltak be, hogy Hawkins opioidokat, marihuánát és antidepresszánst is fogyasztott.
Az eredeti forrás itt található.

Díler orvosok

Letartóztattak egy 38 éves sürgősségi osztályon dolgozó orvost és 31 éves szobatársát Hobokenben.  A 31 éves férfi többször adott el kokaint egy fedett nyomozónak, összesen több mint 150 gramm feletti mennyiségben. Az elfogáskor is volt nála az anyagból. A házkutatás során lakásukban a kokainon kívül 60 ecstasy tablettát és a kábítószer-terjesztéshez szükséges eszközöket találtak.
Az eredeti forrás itt található.

A Covid-19 áldozatai

Az Egyesült Államok hivatalos adatai szerint a járvány első évében a 16-64 év közöttiek körében alkohollal összefüggésbe hozható halálesetek a 74 400-as számmal tulajdonképpen felülmúlták a pandémia áldozatainak számát, ami kevesebb, mint 74 100 volt. Ez a tendencia nem alakult másként a kábítószer-túladagolás okozta halálesetek számával sem, ami a járvány első évében 30 százalékos növekedéssel százezer ember életét követelte. Ennek oka valószínűsíthetően a járványhelyzettel összefüggő stressz, aggodalom, depresszió és bizonytalanság.
Az eredeti forrás itt található.

Ázsia

Növekvő az ecstasy kereslet a Fülöp-szigeteken

A Fülöp-szigeteki Kábítószer-ellenőrző Ügynökség (PDEA) jelentős növekedést tapasztalt az ecstasy országba történő csempészetében. A PDEA főigazgatója szerint a tavalyi évben 469%-kal nőtt a partidrogok iránti kereslet – 2019-ben 13 000 darab tablettát foglaltak le, a 2021-es évben pedig már több mint 74 000 darabot. Az ecstasyfogyasztás növekedését a szakemberek a világjárvány pszichológiai és mentális egészségügyi hatásainak, valamint az online gyógyszereladások növekvő népszerűségének tulajdonítják. Az ecstasyellátás olyan európai országokból érkezik, mint Hollandia, Németország és Belgium – ezek csempészetére javarészt a Fülöp-szigeteki posta- és csomagszolgáltatásokat használják.
Az eredeti forrás itt található.

További elemzéseink, amelyek érdekelhetik

2020.10.21
6 perc olvasási idő
Dizájner drogok használatának szankcionálása Magyarországon
Az elúlt tíz év büntetőjogi reakciói
2020.10.21
3 perc olvasási idő
Kérsz egy slukkot? – ez vár rád, ha drogot találnak nálad!
A kábítószer használat szankcionálása 
2020.10.17
8 perc olvasási idő
Hogyan érhetjük el a megváltozott tudati állapotot szermentesen?
A megváltozott tudati állapotok jelenségvilága végtelenül gazdag, érdemes megismerni, azonban fontos tisztában lennünk vele, hogy ez szerhasználat nélkül is elérhető!