Olvasási idő: 5 perc

Drogradar – A thaiföldi kormány egymillió kannabiszpalántát adott állampolgárainak

Szerző
Drogkutató Intézet
Dátum
2022.05.16.

Heti összefoglalónkban ismét számos hírrel érkeztünk. Heves megyében számos elfogás történt. Egy londoni kutatóintézet augusztustól varázsgombával kezeli a mentális betegségeket. Ingyen kannabiszpalántákat adott állampolgárainak a thaiföldi kormány.

Magyarország

Drogfókuszban Heves megye

A Heves megyei rendőrök eredményes akciósorozat keretében pár nap leforgása alatt 11 személyt fogtak el kábítószerrel és új pszichoaktív anyaggal összefüggő bűncselekmények miatt. Május 13-án Dani a drogkereső kutya is segítségükre volt, amikor Nagyfüged külterületén vontak ellenőrzés alá egy személyautót. Dani jelzéseire hallgatva jármű motorteréből és levegőszűrője alól és az egyik utas ruházatából került elő több tasak, összesen 70 gramm fehér por.
Az eredeti forrás itt található.

Járőrök látták meg a kábítószer átadását

Járőröző rendőrök lettek figyelmesek Tura egyik utcáján egy ezüstösen csillogó pakk átadására. Azonnal megálltak és erősítést kértek, mivel feltételezték, hogy kábítószerről lehet szó. Az egyik gyanúsított az autó gyöngyösi sofőrje járművezetéstől való eltiltás hatálya alatt állt, – az anyag átvevője – a másik férfi feltűnően zavartan viselkedett, véréből később kábítószer jelenlétét mutatta ki a gyorsteszt. Az intézkedés során a rendőrök házkutatást is végeztek, mely során összesen több mint 100 gramm új pszichoaktív szernek minősülő anyagot találtak.
Az eredeti forrás itt található.

Európa

Augusztustól gombával kezelik a betegeket Londonban

Augusztustól pszichedelikus szerek hatását tesztelik különböző mentális zavarban szenvedő személyeken Londonban. A Clerkenwell Health nevű brit startup kutatóintézete a halálos betegséggel küzdő kliensek szorongásának kezelését a varázsgomba pszilocibin nevű hatóanyagával kísérli meg. Nagy-Britannia ennek engedélyezésével akár a hasonló kutatások központja is lehet, mivel a Brexitnek köszönhetően egyénileg, függetlenül dönthet az ilyen jellegű kezdeményezésekkel kapcsolatban. A vizsgálatok elsősorban hangulatzavarok, a poszttraumás stressz szindróma vagy egyes függőségek kezelésére fognak irányulni. A cég a továbbiakban együttműködik a kanadai Small Pharma, a Mindset Pharma és az amerikai Mydecine nevű céggel, akik szintén pszichoaktív hatóanyagokkal kísérleteznek, hogy a betegeket a depresszió vagy a nikotinfüggőség leküzdésében segíthessék.
Az eredeti forrás itt található.

Ázsia

Thaiföldön ingyen adják a kannabiszt

Egymillió kannabiszpalántát oszt szét ingyen a thaiföldi kormány országszerte. Ezzel támogatva az új szabályozást, amely lehetővé teszi az otthoni kannabisztermesztést. A háztartási termesztésről az állampolgároknak értesíteniük kell a helyi önkormányzatot és a növények kizárólag orvosi minőségűek lehetnek, valamint alkalmazásuk csak gyógyászati célokra irányulhat. Kereskedni továbbra is tilos a növény részeivel és a rekreációs használata is tiltott. 2018 óta Thaiföld az első délkelet-ázsiai ország, ami legalizálta a kannabiszt kutatási és orvosi felhasználásra. Azóta a helyi törvények engedélyezték, hogy a vállalatok kender és CBD tartalmú kozmetikai és egyéb termékeket dobjanak piacra. Ezzel az ország bevétele gyarapszik, évente ezzel összefüggésben, több mint 100 miliárd forintnyi a profitjuk.
Az eredeti forrás itt található.

Amerika

Meggyilkolták a kábítószer-kereskedelemmel foglalkozó paraguayi ügyészt

Nászútján lőttek rá Marcelo Pecci ügyészre Kolumbiában, aki kábítoszer-kereskedelemmel kapcsolatos ügyekkel foglalkozott. Az ügyész feleségével, Claudia Aguilera újságírónővel utazott nászútra, ahol a közösségi médiában bejelentették, hogy gyermeket várnak. Pecci vizsgált több olyan, nagy horderejű ügyet, melyben gyilkosságok történtek, hírességek voltak érintettek, vagy nemzetközi terrorizmussal álltak összefüggésben. Emiatt Paraguayban az egyik leginkább védett személynek számított, viszont a kolumbiai rendőrség igazgatója mégsem tudott az ügyész utazásáról, így náluk nem részesült kiemelt védelemben.
Az eredeti forrás itt található.

További elemzéseink, amelyek érdekelhetik

2020.10.21
6 perc olvasási idő
Dizájner drogok használatának szankcionálása Magyarországon
Az elúlt tíz év büntetőjogi reakciói
2020.10.21
3 perc olvasási idő
Kérsz egy slukkot? – ez vár rád, ha drogot találnak nálad!
A kábítószer használat szankcionálása 
2020.10.17
8 perc olvasási idő
Hogyan érhetjük el a megváltozott tudati állapotot szermentesen?
A megváltozott tudati állapotok jelenségvilága végtelenül gazdag, érdemes megismerni, azonban fontos tisztában lennünk vele, hogy ez szerhasználat nélkül is elérhető!