Olvasási idő: 5 perc

Drogradar – A történelem legnagyobb fentanyl szállítmányát foglalták le

Szerző
Drogkutató Intézet
Dátum
2022.07.11.

Heti összefoglalónkban ismét számos hírrel érkeztünk. A fiatalok egyötöde már használt kábítószert. Autószervizben értékesített marihuánát a tulajdonos. Az eddigi legnagyobb fentanyl szállítmányt foglalták le. Fogvatartottakat képeznek naloxon beadására. Vonzó színű és illatú szer terjed újra Európában. 

Magyarország

A fiatalok egyötöde már kábítószerezett

 Az Országos Kábítószer-ellenes Ügynökség (ANA) által kiadott friss felmérés szerint, a fiatalok egyötöde bevallotta, hogy használt már valamilyen kábítószert. A felmérés 2021 szeptembere és novembere között készült, melyben összesen 2100 főt, 15 és 34 év közötti fiatalt kérdeztek meg. Az egyötödös eredmény aggasztó, mivel a 2019-es adatokhoz képest szinte megkétszereződött a drogfogyasztás mértéke. A veszélyt tovább fokozza, hogy ma már rendkívül könnyű hozzájutni a különböző drogokhoz. Az addiktológus szakemberek úgy vélik a valós helyzet ennél sokkal rosszabb, a válaszadók egy része ugyanis valószínűleg nem volt teljesen őszinte a kérdőívek kitöltése során.
Az eredeti forrás itt található. 

Egyidőben, 8 különböző helyen csaptak le a rendőrök

25 rendőr indult 8 különböző helyre, ahol 2 dílert és 7 fogyasztót fogtak el, illetve kristályt és marihuánát foglaltak le. A pilisi és örkényi címekre érkező rendőrök az átkutatás után számos bizonyítékot foglaltak le, többek között kristályos port, növényi származékot, mérlegeket és pénzt is. A 42 éves pilisi férfi több hónapja adta-vette a kistályként ismert port. Lakásában 362 grammot találtak belőle, melynek grammonkénti ára a fogyasztók számára 16 ezer forint volt. A 30 éves örkényi férfi is kristály eladásával igyekezett bevételhez jutni, melyet a pilisi kábítószer-kereskedőtől vett át, s értékesített tovább. A két férfival szemben a Monori Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztálya kábítószer-kereskedelem bűntettének megalapozott gyanúja miatt folytatja le a további eljárást, egyben kezdeményezték letartóztatásukat.
Az eredeti forrás itt található. 

Kólásdobozokban rejtegettet kábítószert foglaltak le

Július 4-én egy 34 éves lovászi férfit fogtak el a nyomozók. Otthonában tartott házkutatás során kólásdobozokból különböző kábítószer gyanús anyagok kerültek elő, köztük többféle tablettáta és zacskókbanból növényi törmelékeket találtak, melyeket a rendőrök lefoglaltak. Ezen felül kábítószer-kereskedelemhez használatos eszközöket, továbbá közel 4 millió forintot, s  több, mint 300 eurót is találtak a férfi lakásán.
Az eredeti forrás itt található. 

Drogkereskedést üzemeltetett az autószervizben

A dunakeszi nyomozók egy fóti autószerviz tulajdonosát vették őrizetbe.  A 29 éves férfi műhelyében marihuánával töltött zacskók cseréltek gazdát. A rajtaütésre való készülés hónapokig tartott, s az akcióra végül július 3-án került sor. A beavatkozás meglepetés jellegét jól demonstrálta, hogy az előállítás közben is érkeztek vevők a szervizbe, így ügyfelei közül is 9 férfit állítottak elő. Továbbá lefoglaltak kábítószergyanús anyaggal szennyezett tárgyakat, csomagoláshoz szükséges eszközöket, simítózáras tasakokat és közel 200 ezer forintot. A szerviz tulajdonosának kezdeményezték letartóztatását és  kábítószer-kereskedelem bűntettének megalapozott gyanúja miatt folytatnak le további eljárást.
Az eredeti forrás itt található. 

Amerika

Több millió dollár értékű metamfetamint foglaltak le

4 középkorú férfit letartóztattak miután két és fél tonnányi metamfetamint foglaltak le egy dobozos teherautóból, mely éppen átlépte az Egyesült Államok és Mexikó határát. Ez az egyik legnagyobb metamfetamin fogás San Diego megyében. A vád ellenük metamfetamin terjesztésre való összeesküvés, börtönben letöltendő büntetésük 10 évtől életfogytiglanig terjedhet, valamint 10 millió dolláros pénzbírságot is kaphatnak. A hatóságok a lefoglalt metamfetamin utcai értékét több millió dollára becsülik.
Az eredeti forrás itt található. 

A történelem legnagyobb fentanyl szállítmányát foglalták le

A mexikói hadsereg és a Nemzeti Gárda több, mint fél tonna fentanylt foglalt le Culiacan város egy raktárában. A fentanyl kereskedelem történelmében ez az eddigi legnagyobb fogás, becslések szerint feketepiaci értéke 230 millió dollár. A fentanylból már két milligramm is halálos lehet és 100x erősebb, mint a morfium. Az Egyesült Államokba becsempészett fentanyl szinte teljes mennyisége Mexikóból származik, az előállításához szükséges prekurzor anyagokat pedig Kínából szerzik be. A katonák a razzia során találtak még fél tonna methet, kokaint és ópiumot, valamint 70 tonna – előállításhoz szükséges – prekurzor anyagot. Az akció során 10 férfit tartóztattak le, akik feltehetőleg a helyi drogkartell tagjai.
Az eredeti forrás itt található.

Európa

Naloxon beadásra képzik a fogvatartottakat

Skóciában az elmúlt években drasztikusan megugrott a drogtúladagolások miatti halálozások száma, 2021-ben Európában a legrosszabb arányt produkálták. Egy kezdeményezésnek köszönhetően most a skót börtönökben a túladagolások elleni kezelés módját tanítják a raboknak. Az edinburghi Saughton börtönben 300 fogvatartottat képeztek ki naloxon beadására, amellyel csökkenthető a túladagolás miatt bekövetkező halálesetek száma. A program kezdeményezői abban bíznak, hogy a rabok a megszerzett tudást továbbadják majd barátaiknak és családtagjaiknak is. A fogvatartottak őszintén örültek a lehetőségnek, egyikük elmondta, hogy nagyon hasznosnak tartja a tanultakat, hiszen egyszer végignézte, ahogy egy barátja túladagolja magát, miközben ő tehetetlenül állt mellette és csak a mentőket tudta hívni.
Az eredeti forrás itt található. 

Rózsaszín drog terjed

A tusi nevű dizájnerdrog, mely rózsaszín kokain néven is ismert, újra terjed Spanyolországban, vonzó színe és illata miatt azonnali keresletet generál és elárasztja a feketepiacot. Máig nem tisztázott, hogy pontosan mit is tartalmaz, de ételfestéket mindenképp. Egyes források szerint ketamin, kokain és metamfetamin keveréke, mások szerint LSD és MDMA, megint mások szerint pedig kokain, metamfetamin és LSD. Kis adagokban eufóriát, nagyobb adagokban erőteljes hallucinációt és rosszulléteket okoz.
Az eredeti forrás itt található.

További elemzéseink, amelyek érdekelhetik

2020.10.21
6 perc olvasási idő
Dizájner drogok használatának szankcionálása Magyarországon
Az elúlt tíz év büntetőjogi reakciói
2020.10.21
3 perc olvasási idő
Kérsz egy slukkot? – ez vár rád, ha drogot találnak nálad!
A kábítószer használat szankcionálása 
2020.10.17
8 perc olvasási idő
Hogyan érhetjük el a megváltozott tudati állapotot szermentesen?
A megváltozott tudati állapotok jelenségvilága végtelenül gazdag, érdemes megismerni, azonban fontos tisztában lennünk vele, hogy ez szerhasználat nélkül is elérhető!