Olvasási idő: 5 perc

Drogradar – Afganisztán betiltja az ópiummák termesztését

Szerző
Drogkutató Intézet
Dátum
2022.04.04.

Heti összefoglalónkban ezúttal is számos hírrel érkeztünk. Németország már csak a legalizálással kapcsolatos törvény elfogadására vár. Az Egyesült Államokban egyre inkább eluralkodik a fentanil okozta válság. Afganisztánban betiltják az ópiummák termesztését.

Magyarország

Költséges dizájnerdrog

2022. március 29-én előállították azt a 46 éves jászberényi férfit, aki grammonként 30 000 forintért árult kábítószernek minősülő  N-Ethylnorpentedrone-HCI-t tartalmazó fehér port. A férfi lakásán fél kiló anyagot, fegyvert, lőszereket és egyéb bűncselekmények elkövetésében szerepet játszó eszközöket találtak.
Az eredeti forrás itt található.

A díler cserben hagyta a kamaszokat

Lezárult a nyomozás a sümegi férfi ügyében, aki új pszichoaktív anyaggal kínált két kamaszt egy helyi játszótéren, majd miután a fiatalok rosszul lettek segítségnyújtás nélkül magukra hagyta őket. Az érintettek cigarettába sodorva fogyasztották el a kábítószert, aminek nem várt hatását észlelve hiába kértek segítséget a férfitól, az elsietett a helyszínről. A mentőket egy járókelő riasztotta a fiatalokhoz.
Az eredeti forrás itt található.

Hollandiából rendelt kannabiszmagok

A ferencvárosi gyanúsított Hollandiából rendelt kannabiszmagokat, hogy otthoni ültetvényét gyarapítsa. A Nemzeti Adó-és Vámhivatal feljelentése alapján a rendőrség foglalta le a borítékot és indított eljárást a 47 éves férfival szemben. Lakásán öt tő kifejlett marihuánát és mintegy két kilogramm kábítószergyanús növényi törmeléket találtak.
Az eredeti forrás itt található.

Európa

Németország a legalizálás kapujában

Németországban egyre többen vágnak bele a marihuánatermesztésbe, hiszen elfogadás előtt áll a német koalíció legalizációról szóló törvénytervezete. Az állam komoly bevételre számít a kannabiszhoz kapcsolódó adókból, mivel egyes számítások szerint akár évi négymilliárd eurós piacot nyithatnak meg.
Az eredeti forrás itt található.

Amerika

Három hónap alatt csaknem 100 túladagolás San Francisco-ban

Idén már 98 kábítószer-túladagolás okozta halálesetet erősítettek meg San Franciscóban – ezek legalább 40 százaléka fentanilfogyasztáshoz köthető. A kábítószer-túladagolásban elhunyt, vagy a függőségben szenvedő gyermekek családjai indítottak mozgalmat annak érdekében, hogy San Francisco élhetőbb város legyen, megszűnjön az utcai drogárusítás és a városvezetés kitüntetett figyelmet fordítson a gyermek szerhasználatának visszaszorítására. Hétfőtől a belvárosban elhelyezik a Mothers Against Drug Deaths (Anyák a kábítószer okozta halálesetek ellen) óriásplakátját, ami felhívja a figyelmet a San Francisco túladagolással kapcsolatos kábítószer- válságára.  A plakát háttere egy fotó a Golden Gate hídról, előtérben pedig a “Famous the world over for our brains, beauty and, now, our dirt-cheap fentanyl! It’s time to close open-air drug markets” – Világhírű az eszünk és szépségünk, de most már az olcsó, mocskos fentanilunk is. Ideje bezárni a szabadtéri drogüzleteket – felirat olvasható.
Az eredeti forrás itt található.

Több mint félmillió halálos adagnyi fentanil

Az észak-karolinai rendőrséget egy állampolgári bejelentés segítette Buncombe megye történetének legnagyobb kábítószeres elfogásához. Egy 33 éves férfitól 1,25 kilogramm fentanilt foglaltak le, ami 625 000 halálos adagnak felel meg. Az akciónak köszönhetően sikerült megakadályozni a nagy mennyiségű anyag szerhasználókhoz jutását.  A fentanil az utóbbi időben rengeteg ember túladagolásos halálát okozza az USA-ban, így a bejelentő valószínűleg életeket mentett.
Az eredeti forrás itt található.

Kannabisz-turizmus Új-Mexikóban

Új-Mexikóban április 1-jétől legalizálták a marihuánafogyasztást, ennek következtében szombaton a környező államokból rengetegen érkeztek marihuána-turizmus céljából.  A Las cruces-i vezetők hozzáállása egyelőre nagyon reményteli, hiszen ebből fakadóan gazdasági növekedésben bíznak. Szerintük a lakosság nem fogja bánni, ha többen lesznek a városban, hiszen a turisták jelenléte bevételi forrást jelent. Lehetőséget látnak benne, hogy Texasból, a határvidékről és északról Új-Mexikó déli részére vonzzák az embereket, hiszen ez az idegenforgalom fellendülését hozza magával.
Az eredeti forrás itt található.

Ázsia

Afganisztánban betiltják az ópiummák termesztését

A tálibok vasárnap bejelentették, hogy betiltják az ópiummák termesztését, melyet heroin előállításának céljából termesztenek. Afganisztán a világ ópiumtermék-ellátásának több mint 80%-át adja, mindez az ország számára fontos foglalkoztatási és bevételi forrás – az ENSZ adatai szerint Afganisztán éves szinten legalább 1,8 milliárd dollár (1,6 milliárd euró) bevételt termel ópiumtermékek előállításából. A rendelkezés több millió gazdálkodót érint, így Afganisztánnak valószínűleg éhségválsággal kell majd szembenéznie, mely kapcsán nemzetközi adományozók együttműködését kérte, hogy segítsenek alternatív vállalkozásokat találni a gazdálkodók számára.
Az eredeti forrás itt található.

További elemzéseink, amelyek érdekelhetik

2020.10.21
6 perc olvasási idő
Dizájner drogok használatának szankcionálása Magyarországon
Az elúlt tíz év büntetőjogi reakciói
2020.10.21
3 perc olvasási idő
Kérsz egy slukkot? – ez vár rád, ha drogot találnak nálad!
A kábítószer használat szankcionálása 
2020.10.17
8 perc olvasási idő
Hogyan érhetjük el a megváltozott tudati állapotot szermentesen?
A megváltozott tudati állapotok jelenségvilága végtelenül gazdag, érdemes megismerni, azonban fontos tisztában lennünk vele, hogy ez szerhasználat nélkül is elérhető!