Olvasási idő: 5 perc

Drogradar – Állatoknak készített nyugtatót kevernek a drogokhoz

Szerző
Drogkutató Intézet
Dátum
2022.08.08.

Heti összefoglalónkban ismét számos hírrel érkeztünk. Drogkereső kutyákat toboroz a NAV. Új szert engedélyezhetnek a kokaintúladagolás kezelésére. Több okból is menekült a sofőr.

Magyarország

Drogkereső kutyákat toboroz a NAV

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal 10 és 36 hónap közötti életkorú, kifogástalan egészségi állapotú kutyákat keres kiképzési programjába. A NAV-nál jelenleg 39 kutya teljesít szolgálatot, de céljük, hogy év végére 50-re, 2025-re pedig 100 egyedet számlálóra növeljék az állományt. A jelentkező ebeknek 13 elemből álló feladatsort kell teljesíteni, illetve számos kritériumnak kell megfelelniük a sikeres felvételhez. Ezt követően kezdődhet a kutyák kiképzése, ahol duál (kábítószer- és cigarettakereső) majd triál (bankjegykereső) képzettséget szerezhetnek.
Az eredeti forrás itt található. 

A Duna menti csempészet visszaszorítása 

Átfogó tanulmányt készített a Global Initiative Against Transnational Organized Crime (GI-TOC) szervezet a balkáni tengeri kikötők csempészvilágáról, amelyben javaslatokat tettek a határokon átnyúló, szervezett bűnözés megfékezésére is. A kábítószerek mellett az illegális csempészáruk között szerepelnek még dohánytermékek és fegyverek is, melyeket gyakran banánnal teli konténerekbe rejtenek. A jellemzően Latin-Amerikából induló csempészútvonalak Kelet-Európáig nyúlnak, ezért a jelentésben javaslatot tesznek a Duna menti bűnözés visszaszorítására is: határokon átnyúló együttműködést ajánlanak, összekötő tisztek szükségességét és helyi nyomozati szervek megerősítését tanácsolják.
Az eredeti forrás itt található. 

Több okból is menekült a sofőr

A tatabányai rendőrök egy nem megfelelő műszaki állapotú gépjárművet szerettek volna ellenőrizni. Az autó sofőrje a jelzésre először megállt, de végül gázt adva elhajtott. A kalandos üldözés után, kiderült, hogy az autóban utazóknak számos oka volt a sietségre: a vezető nem rendelkezett jogosítvánnyal, a sofőrön kívül egyik utas sem használt biztonsági övet, ezen felül a jármű átvizsgálásakor kábítószergyanús anyagot, sodráshoz használt papírt, mérleget és őrlőt is találtak a rendőrök. Az előállított személyeknek a kábítószer gyorstesztje is pozitív lett. A rendőrök a 3 személy ellen kábítószer-birtoklás megalapozott gyanúja miatt, továbbá a sofőr ellen számos közlekedési szabálysértés elkövetése miatt indítottak eljárást.
Az eredeti forrás itt található.

Amerika

Potenciálisan hatásos szert találtak a kokaintúladagolás kezelésére

2021-ben az Egyesült Államokban több, mint 21900 ember vesztette életét kokaintúladagolás miatt. A Tonix Pharmaceuticals gyógyszeripari vállalat által fejlesztett TNX-1300 nevű szer biztató eredményeket mutat ennek megoldására. A 2. fázisú klinikai vizsgálatokat 2022 év végén kezdhetik meg. A szer megkapta a “Breakthrough Therapy” minősítést.
Az eredeti forrás itt található.

Egyre többen választják a szintetikus szereket az USA-ban

Az elmúlt 1 évben az illegális kábítószerek több, mint 107 000 ember életét követelték. Megdöbbentő adat, hogy a 18-45 év közötti amerikaiak vezető halál okát jelentik ezek a szerek. A növényi eredetű kábítószerek termesztéséhez nagy területekre és megfelelő klímára van szükség, ezzel szemben a szintetikusan előállított illegális szereket viszonylag olcsón és könnyen el lehet készíteni, jóval erősebb hatásuk van, mint a hagyományos drogoknak, mindezek mellett pedig roppant jövedelmezőek. Az Egyesült Államokban jelenleg a fentanyl hódít, de bátran kijelenthető, hogy lesz utódja, mely minden bizonnyal szintén szintetikus szer lesz.
Az eredeti forrás itt található.

Állatoknak készített nyugtatót kevernek a drogokhoz

Massachusetts környékén tesztelt tabletták körülbelül felénél kimutattak egy állatgyógyászatban használatos nyugtatószert, a xilazint, amely lassítja a légzést és a pulzusszámot, csökkenti a vérnyomást, valamint fokozza az opioidok hatásait. Főképp a fentanylhoz keverik, de kimutatták már kokainnal vegyítve is. Sajnos a naloxon nem tudja visszafordítani a nyugtató okozta szedációt, ugyanakkor fontos beadni azt, hiszen gyakran fentanyllal keverve juttatják be a használók a szervezetükbe. Fogyasztók elmondása szerint 6-8 órára képes kiütni őket, mely még inkább sebezhetővé teszi a használókat.
Az eredeti forrás itt található.

Ausztrália

Nagy mennyiségű kokain volt a fedélzeten

Az ausztrál hatóságok 700 kilogramm kokaint foglaltak le egy konténerszállító hajó fedélzetén. A szállítmányt farmerből készült zacskókba csomagolták, melyek egyenként 25 kilogrammot nyomtak. A hatóságok a lefoglalt kábítószer értékét 195 millió dollárra becsülik. Ausztráliában több kokain használó jut egy főre, mint a világ bármely más országában. A hatóságok keresik a szállítmány mögött álló bűnszervezetet.
Az eredeti forrás itt található.

További elemzéseink, amelyek érdekelhetik

2020.10.21
6 perc olvasási idő
Dizájner drogok használatának szankcionálása Magyarországon
Az elúlt tíz év büntetőjogi reakciói
2020.10.21
3 perc olvasási idő
Kérsz egy slukkot? – ez vár rád, ha drogot találnak nálad!
A kábítószer használat szankcionálása 
2020.10.17
8 perc olvasási idő
Hogyan érhetjük el a megváltozott tudati állapotot szermentesen?
A megváltozott tudati állapotok jelenségvilága végtelenül gazdag, érdemes megismerni, azonban fontos tisztában lennünk vele, hogy ez szerhasználat nélkül is elérhető!