Olvasási idő: 5 perc

Drogradar – Amerikában kegyelmet kapnak a marihuána fogyasztás miatt elítéltek

Szerző
Dátum
2022.10.10.

Heti összefoglalónkban ismét számos hírrel érkeztünk. Elfogták egy hazai bűnszövetség 5 tagját. Két és fél millió darab metamfetamin tablettát foglaltak le Thaiföldön. Amerikában kegyelmet kapnak a marihuána fogyasztás miatt elítéltek.

Magyarország

Új pszichoaktív szerrel kereskedett

Egy VII. kerületi férfi igazoltatása során az autójában 70 gramm kristályos, kábítószergyanús anyagot találtak. Az új pszichoaktív szert alufóliában csomagolva, kiporciózva tárolta a gyanúsított, a nyomozás szerint pedig az elmúlt 2 hónapban többször is értékesítette azt. Kábítószer-kereskedelem gyanúja miatt a férfi letartóztatását indítványozták a rendőrök.
Az eredeti forrás itt található.

Fiatalkorúaknak is értékesített kábítószert

A Salgótarjáni Rendőrkapitányság munkatársai házkutatást tartottak egy 27 éves férfinél, ahol zacskóban tárolva 100 db extasyt tartalmazó tablettát, vevőinél fehér, sárgás por állagú anyagot találtak. Utóbbiról a gyorsteszt elvégzése során kiderült, hogy új pszichoaktív anyagot tartalmazott. A nyomozás során kiderült, hogy a drogot a gyanúsított szerezte be, porciózta ki és értékesítette, nem csak nagykorúaknak, de fiatalkorúaknak is. A férfi ellen kábítószer birtoklás, új pszichoaktív anyaggal való visszaélés bűntette miatt, valamint kóros szenvedélykeltés vétség megalapozott gyanúja miatt indítottak eljárást.
Az eredeti forrás itt található.

Bűnszövetség tagjait buktatták le 

A rendőrök 5 kábítószer kereskedőt fogtak el, akik bűnszövetségben különféle kábítószereket árultak Balatonfüreden és környékén. A gyanúsítottak 2021 decemberétől értékesítettek marihuánát és kokaint. A házkutatások során összesen 4 millió forint készpénzt, 46 db koffein tablettát, 357,3 gramm növényi törmeléket, 15,7 gramm kokaint, 36,7 gramm hasis gyantát és 88 db simítózáras tasakot foglaltak le a nyomozók. Az elfogott terjesztők ellen büntetőeljárás van folyamatban.
Az eredeti forrás itt található.

Európa

A fiatalok nagy része “menekülési” céllal fogyaszt kábítószert

A The Mix ifjúsági jótékonysági szervezet új kutatása szerint egyre kevesebb fiatal használ szereket szórakozás céljából. Ehelyett minden ötödik fiatal állítólag azért használja azokat, hogy “elmeneküljön az életében felmerülő problémák elől”. A kutatás eredményei szerint 2021 óta 50 százalékkal nőtt a kábítószer-fogyasztó fiatalok száma. Ez azt jelenti, hogy minden harmadik 16-25 éves fiatalból egy használt kábítószert az elmúlt évben, vagyis a függőségek száma egyre nő. “Olyan fiatal generációt látunk, akiknek hatalmas kihívásokkal kell szembenézniük és a kábítószert hívják segítségül”- nyilatkozta a kampány kommunikációs szakembere.
Az eredeti forrás itt található.

Amerika

LEGO- dobozban rejtették el a fentanilt

Az Egyesült Államok Kábítószer-ellenőrzési Hivatala (DEA) 15 ezer fentanil tablettát talált egy LEGO dobozba rejtve New Yorkban, amely a város eddigi legnagyobb drogfogásának számít. A tekintélyes mennyiségű kábítószert valószínűsíthetően Mexikó két legnagyobb drogbandája, a Sinaloa és a Jalisco kartell szállította a városba. A New Yorkban előforduló kábítószer-túladagolások több, mint 80 % -át a fentanil okozza.
Az eredeti forrás itt található.

Kegyelmet kapnak a marihuána fogyasztás miatt elítéltek az USA-ban 

A Fehér Ház honlapján megjelent döntés szerint az amerikai elnök teljes kegyelmet adott a marihuána birtoklása és fogyasztása miatt elítélt állampolgároknak, illetve az ezzel egy időben ezzel kapcsolatos kiszabott ítéletek minden jogi következménye is megszűnik. Döntését azzal kommentálta, hogy nincs értelme a marihuánát az LSD-vel, a heroinnal és a sokkal veszélyesebb fentanillal együtt az elsődleges hatóanyagok közé sorolni. A sajtóértékelések szerint ez a döntés egy újabb lépés lehet a marihuána teljes dekriminalizációja felé az USA-ban.
Az eredeti forrás itt található.

Ázsia

2,5 milliós metamfetamin fogás Thaiföldön  

Thaiföldi rendőrök 3 különböző tartományban összesen 2,5 millió darab metamfetamin tablettát és 700 kg kristályos metamfetamint foglaltak le. Damrongsak Kittiprapas dandártábornok sajtótájékoztatóján elhangzottak szerint tizennyolc gyanúsítottat tartóztattak le és nyolc járművet foglaltak le három különböző ügyben. A kábítószer-kereskedelem elleni küzdelem és az online bűncselekmények visszaszorítása az új országos rendőrfőnök első számú prioritásai közé tartozik.
Az eredeti forrás itt található.

További elemzéseink, amelyek érdekelhetik

2020.10.21
6 perc olvasási idő
Dizájner drogok használatának szankcionálása Magyarországon
Az elúlt tíz év büntetőjogi reakciói
2020.10.21
3 perc olvasási idő
Kérsz egy slukkot? – ez vár rád, ha drogot találnak nálad!
A kábítószer használat szankcionálása 
2020.10.17
8 perc olvasási idő
Hogyan érhetjük el a megváltozott tudati állapotot szermentesen?
A megváltozott tudati állapotok jelenségvilága végtelenül gazdag, érdemes megismerni, azonban fontos tisztában lennünk vele, hogy ez szerhasználat nélkül is elérhető!