Olvasási idő: 10 perc

Drogradar – az elmúlt 25 év legnagyobb kannabisz lefoglalása Szingapúrban

Szerző
Drogkutató Intézet
Dátum
2021.04.26.

Heti összefoglalónkban számos hírrel érkeztünk. Szingapúrban az elmúlt 25 év legnagyobb kannabisz lefoglalása történt, hazánkban is jelentős mennyiségű kábítószert találtak a hatóságok. Az osztrák miniszter szakmai látogatást tett az EMCDDA székhelyén, a német Deutsche Welle folyóiratban pedig érdekes cikk jelent meg a skóciai magas arányú kábítószer-halálozás esetleges orvoslási lehetőségeiről.

Magyarország

Három drogdílert fogtak el üzletelés közben

Április 22-én az újpesti rendőrök egy IX. kerületi lakásban fedtek fel egy illegális üzletet. A 3 gyanúsított marihuánát árusított, a házkutatás során azonban kokainnal szennyezett zacskókat is találtak.
Az eredeti forrás videóval itt érhető el.

Összehangolt rajtaütés Pest megyében

A hatóságok április 21-én üzletkötés közben fogtak el egy férfit és egy nőt Gödöllőn. A gyanúsítottaknál házkutatást végeztek, ahol több száz gramm kábítószer-gyanús növényi törmeléket és több millió forint készpénzt találtak.
Az eredeti forrás videóval itt érhető el.

Kábítószert, fecskendőket és tűt találtak két bódult autósnál Kapolcson

A járőrök április 17-én igazoltatták a gépjármű vezetőjét és utasát, mivel úgy észlelték, hogy az autósok bódult állapotban vannak. “Az intézkedés során a két férfi idegesen és zavartan viselkedett, ezért a rendőrök átvizsgálták a ruházatukat, a csomagjaikat és a gépkocsit is, ennek során az utas táskájában egy tasak növényi anyagmaradványt, több fecskendőt és tégelyt, bennük különböző folyadékokkal, tűket, valamint kábítószer fogyasztásához használatos további eszközöket találtak, illetve az autó egyik ülése alatt egy kést” – írja a police.hu. A kábítószer gyorsteszt minkét személy esetében pozitív eredményt mutatott. A gyanúsítottak ingatlanjaiban történő házkutatás során kábítószer-gyanús anyagokat és a termesztéshez szükséges eszközöket találtak.
Az eredeti forrás itt olvasható.

80 kg kábítószert foglaltak le Debrecenben és Tégláson

Április 15-én összehangolt akció keretében összesen hat helyszínen intézkedtek a hatóságok, melynek során egy kábítószer-kereskedő bandát számoltak fel. A házkutatások során összesen 80 kg kábítószert foglaltak le, melynek fekete piaci értéke körülbelül 250 millió forint. Három debreceni és három téglási személy ellen indult eljárás.
Az eredeti forrás videóval itt érhető el.

Kábítószer hatása alatt ült volán mögé egy 25 éves férfi

Tatán a rendőrök figyelmesek lettek egy gépjárműre, mely “kacsázva” közlekedett. Az autós ellenőrzése során kábítószer-gyanús anyagot találtak, a gyorsteszt pozitív eredményt mutatott. A 25 éves mikófalvai férfit előállították.
Az eredeti forrás itt olvasható.

Európa

“Kábítószer-halálesetek: Tanulhat-e Skócia Németországtól?” – a Deutsche Welle cikke

A kábítószer-fogyasztásra alkalmas helyiségek lehetővé teszik a szenvedélybetegek biztonságos droghasználatát. Ezek a helyiségek Németországban gyakoriak, de Skóciában, melyet Európa droghalál-fővárosának is nevezhetünk, az előrelépés lassú. Tavaly több mint 1200 skót vesztette életét kábítószerrel összefüggő esetekben. Megdöbbentő módon Skócia szerhalandósága az európai átlag 15-szöröse. Németországban a kábítószer-halálozás továbbra is viszonylag alacsony a Deutsche Welle című német folyóirat szerint.
Az eredeti forrás itt olvasható.

Az osztrák miniszter látogatása az EMCDDA-nál

Karoline Edtstadler, az Európai Unió és az alkotmány osztrák szövetségi minisztere április 23-án ellátogatott a Kábítószer és Kábítószer-függőség Európai Megfigyelőközpontjának (EMCDDA) székhelyére, ahol találkozott Alexis Goosdeel igazgatóval. A miniszter tájékoztatást kap a 2025. évi stratégia keretében folytatott tevékenységekről, valamint arról, hogy a tájékozottabb drogpolitika és fellépés hogyan járul hozzá egy egészségesebb és biztonságosabb Európához.
Az eredeti forrás itt olvasható.

Kábítószer-kereskedőt fogtak el Manchesterben

Őrizetbe vettek egy 25 éves férfit Manchesterben, akit Skorpion géppuska szállításával, valamint A és B osztályú kábítószerek (kokain, amfetamin, kannabisz) szállításával vádolnak.
Az eredeti forrás itt olvasható.

Amerika

A DEA bejelentette 2021. április 24-én a vényköteles gyógyszerek visszavételének napját

Az Egyesült Államokban a vényköteles gyógyszerekkel való visszaélés aránya riasztóan magas, csakúgy, mint a gyógyszerek okozta mérgezések és túladagolások száma, melyek véletlenül következnek be. A tanulmányok szerint a vényköteles gyógyszerek többségét a személyek családtagoktól és barátoktól szerzik be. Ennek orvoslására az amerikai Kábítószer-ellenes Hivatal (United States Drug Enforcement Administration – DEA) és partnerei tablettákat, kapszulákat, tapaszokat, folyadékokat (beleértve az intravénás oldatokat), fecskendőket és más veszélyes anyagokat fognak gyűjteni, névtelenül.
Az eredeti forrás itt olvasható.

Ázsia

Az elmúlt 25 év legnagyobb kannabisz lefoglalása Szingapúrban

A világ egyik legszigorúbb kábítószer-törvényeivel rendelkező államban a Központi Kábítószerügyi Iroda mintegy 23,7 kg kannabiszt és 16,5 kg heroint, valamint kristálymetamfetamin- és extasy tablettákat foglalt le. A CNB tisztviselői pénteken tartóztattak le egy 22 éves maláj férfit kábítószer-kereskedelem gyanúja miatt.
Az eredeti forrás itt olvasható.

  1. április 26.

További elemzéseink, amelyek érdekelhetik

2020.10.21
6 perc olvasási idő
Dizájner drogok használatának szankcionálása Magyarországon
Az elúlt tíz év büntetőjogi reakciói
2020.10.21
3 perc olvasási idő
Kérsz egy slukkot? – ez vár rád, ha drogot találnak nálad!
A kábítószer használat szankcionálása 
2020.10.17
8 perc olvasási idő
Hogyan érhetjük el a megváltozott tudati állapotot szermentesen?
A megváltozott tudati állapotok jelenségvilága végtelenül gazdag, érdemes megismerni, azonban fontos tisztában lennünk vele, hogy ez szerhasználat nélkül is elérhető!